P-piller

Publicerad 2009-12-12 | Uppdaterad 2015-11-26

Kommentera | 33 kommentarer
Bilden visar några kartor med p-piller

Den mest använda typen av p-piller är kombinerade p-piller. De innehåller en kombination av de kvinnliga könshormonerna östrogen och gulkroppshormon.

Hur fungerar p-piller?

P-pillren förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. De gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom samt påverkar slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg inte kan fastna och utvecklas.

Hur skaffar jag p-piller?

För att få p-piller ska du gå till en barnmorska eller läkare, som skriver ut ett recept. Det är viktigt att ta tabletterna vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Går det mer än 36 timmar mellan två tabletter behövs det ett kompletterande skydd (t.ex. kondom) under en vecka. Det är nödvändigt även vid kräkning och diarré.

Fördelar med p-piller

Kombinerade p-piller är ett mycket säkert preventivmedel om det används enligt de föreskrifter som ges. Några av fördelarna med p-piller är:

  • regelbundna blödningar.
  • mindre blödningar.
  • inga ägglossningssmärtor.
  • risken för menssmärtor och premenstruella besvär är mindre.

Nackdelar med p-piller

De första månaderna kan en del kvinnor få övergående besvär med mellanblödningar. Vissa kvinnor kan också uppleva nedstämdhet och minskad sexuell lust. Bröstspänningar, illamående och viktökning på grund av ökad aptit kan också förekomma. Kvinnor som har behandlats för eller har anlag för blodpropp ska inte använda kombinerade p-piller. Storrökare avråds också från att använda p-piller eftersom de i kombination med rökning ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. P-piller bör också undvikas i samband med vissa andra allvarliga sjukdomar såsom t.ex. tidigare hjärtklaffoperation, tidigare bröstcancer, pågående akut leversjukdom och sängläge eller orörlighet i samband med större operationer. Sambandet mellan p-piller och risken för bröstcancer har diskuterats och forskningsresultaten visar på en liten ökad risk för bröstcancer.

Kom ihåg!

P-piller skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar. Använd kondom om du har en tillfällig sexuell kontakt.

Kommentarer

Visar 1-3 av 33.  Per sida 

Konstiga blödningar
Hej, jag har ätit p-piller ca 5v månader nu. Får alltid någon slags blödning och brun flytningar mer än en vecka innan jag äter sockerpillerna, och får inte någon riktig mens när sockerpillerna börjar. Vad händer? äter p-piller hyfsat regelbundet, men kan det bero på att jag inte äter de på exakt samma tid varje dag?
/ Mvh Matilda

Sagt av: Matilda 2015-12-01 13:05:46

Ålder
Hur gammal ska man vara för att få p-piller? Är 13 år och har haft mens i ca 1 1/2 år nu. Har stora menssmärtor och sisådär stora blödningar(detta är genetiskt dock).

Sagt av: Kajsa 2015-11-30 22:08:16


hej .
jag vill börja äta p-piller och ja amar det basar bra eller
får man kan äta ochso p-piller när har manus.
mvh asha

Sagt av: asha 2015-04-21 10:15:01

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Bild på tjej som ser bekymrad ut

Missat ett p-piller? Så gör du - steg för steg

Vad ska jag göra om jag missat ett p-piller? Vad gäller om du missat ta ditt p-piller? När ska du ta nästa tablett och vilket skydd finns kvar? I...

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt