P-plåster

Publicerad 2009-12-12 | Uppdaterad 2015-11-19

Kommentera | 11 kommentarer
Bild på en hand som håller i ett p-plåster.

Studier visar att p-plåster skyddar lika effektivt mot en oönskad graviditet som p-piller.

Hur fungerar p-plåster?

P-plåstret innehåller samma hormoner som p-piller (gulkroppshromoner och östrogen) och fungerar på samma sätt, dvs förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. Hormonerna gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom.

Hur skaffar jag p-plåster?

För att få p-plåster ska du gå till en barnmorska eller läkare, som skriver ut ett recept. Plåstret mäter cirka 5x5 cm och sätts på överarmen, axeln eller magen. Det ska bytas ut en gång i veckan, på samma veckodag, men kan bytas när som helst under den dagen.

Fördelar med p-plåster

Enkelt och bekvämt att bara befatta sig med p-medlet en gång i veckan. En annan fördel med p-plåstret gentemot p-piller är att hormonerna frisätts mer kontinuerligt och jämnt vilket gör att hormonkoncentrationen i blodet blir mer konstant. Detta kan eventuellt leda till mindre humörsvängningar hos kvinnor som är känsliga för hormonomställningar. Ytterligare en fördel med p-plåster är att hormonerna går rakt ut i blodet, vilket gör att p-metoden fungerar även om man får diarré eller kräks.

Nackdelar med p-plåster

För vissa personer kan det vara lättare att komma ihåg något som görs dagligen och som blir en rutin. Vanliga p-pillerbiverkningar som humörförändringar, bröstspänning, viktökning, illamående och oregelbundna blödningar samt minskad sexlust förekommer även med p-plåstret.

Kom ihåg!

P-plåstret ska inte kastas i toaletten utan slängas tillsammans med brännbara sopor eller lämnas in på Apoteket. Detta är viktigt eftersom de efter användning fortfarande innehåller ett överskott av hormoner. Kommer dessa hormoner ut i vår miljö kan vattendrag bli förorenade.

P-plåster skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom om du har en tillfällig sexuell kontakt.

Kommentarer

Visar 1-3 av 11.  Per sida 


om man sätter på plåstret på första mensdagen, kommer man då att ha mens den veckan eller upphör mensen när man sätter dit plåstret?
snälla svara

Sagt av: Anonym 2014-10-14 17:30:08

Vill börja
Finns det någon åldersgräns på p-plåster?

Sagt av: Anonym 2014-07-29 19:53:53

Precis börjat
Jag har precis börjat med p-plåster.. Jag är nervös över vissa biverkningar men jag hoppas det ska funka bra.. betalade 25:- för 9 st plåster

Sagt av: Anonym 2014-02-03 21:12:49

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt