P-ring

Publicerad 2009-12-12 | Uppdaterad 2016-10-11

Kommentera | 22 kommentarer
Bild på en p-ring.

P-ringen är ett hormonellt preventivmedel som innehåller samma sorts hormoner som p-piller, det vill säga gulkroppshormon och östrogen.

Hur fungerar p-ringen?

Ringen består av en böjlig ring (se bilden) som förs in djupt i slidan. Ringen är preparerad med könshormoner, som frisätts i blodet och förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. Hormonerna gör också att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att ta sig igenom.

Hur skaffar jag p-ring?

P-ringen skrivs ut av barnmorska eller läkare. Ringen mäter ca 5 cm i diameter och är mjuk och böjlig. Du får instruktioner av din förskrivare och placerar själv ringen i slidan. Ringen måste sättas in en viss dag och tid och ska sitta kvar i tre veckor. Därefter tas den ut och du får vanligtvis blödning. Efter en vecka sätter du in en ny ring, den ringfria perioden får inte överstiga en vecka.

Fördelar med p-ring

Enkelt och bekvämt att befatta sig med p-medlet med några veckors mellanrum, vilket kan vara bra om du är glömsk och har svårt att komma ihåg att ta p-piller. En annan fördel med p-ringen är att hormonerna frisätts kontinuerligt och jämnt vilket gör att hormonkoncentrationen i blodet blir konstant. Detta kan eventuellt leda till mindre humörsvängningar hos kvinnor som är känsliga för hormonomställningar. Dessutom ger p-ringen i de flesta fall en regelbunden blödning. Ytterligare en fördel, om man jämför med p-piller, är att hormonerna går rakt ut i blodet, vilket gör att p-metoden fungerar även om man får diarré eller kräks.

Nackdelar med p-ring

För vissa personer kan det vara lättare att komma ihåg något som görs dagligen och som blir en rutin, som p-piller. Det är viktigt att ringen sätts in och tas ut samma veckodag.

Vanliga ”p-pillerbiverkningar” som humörförändringar, bröstspänning, illamående, ökad vikt och oregelbundna blödningar samt minskad sexlust förekommer även med p-ringen.

Kom ihåg!

P-ringen ska inte kastas i toaletten utan sköljas av och lämnas in på Apoteket. Detta är viktigt eftersom ringen efter användning fortfarande har ett överskott av hormoner. Kommer dessa hormoner ut i vår miljö kan vattendrag bli förorenade. Om du bor i en kommun som bränner hushållsavfall går det bra att kasta ringen med hushållssoporna.

P-ringen skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom om du har en tillfällig sexuell kontakt.

Kommentarer

Visar 1-3 av 22.  Per sida 


Jag brukar alltid sätta in den på torsdagar och nu efter min mens glömde jag sätta in den och gjorde det idag (lördag) istället. hur gör jag nu, ska jag fortsätta ta ut den på torsdagar eller ändras det nu till lördagar?

Sagt av: mikaela 2015-02-14 22:08:32

Underbar!
Jag använde P-ring i ca 2år, och hade nästan bara positiva effekter! Hade stora problem med akne, vilket försvann helt(!), hade nästan aldrig migrän längre och ett mycket mer balanserat och harmoniskt humör.
Var dock tvungen att sluta med den när de nya rönen om att man inte får använda P-ring om man har migrän med aura kom.
Enda nackdelen var att jag vaknade natten efter jag satt in den varje månad och kräktes, förmodligen hormonrelaterat. Men vägt mot alla positiva biverkningar var det värt det.

Sagt av: Martina 2014-12-16 11:18:58

kan inte sätta in ordentligt
Jag har haft den ungefär 2veckor nu men p-ringen kommer ut ofta... det går inte heller trycka upp den så långt.. hur kan jag sätta in den ordentligt?

Sagt av: Bilguun 2014-06-26 23:31:56

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt