Till sidans huvudinnehåll

P-spruta

P-spruta är ett skydd mot graviditet som innehåller hormonet gestagen. Du tar sprutan hos barnmorska eller läkare var tredje månad. Här kan du läsa mer om hur p-spruta fungerar, hur du gör om du vill använda p-spruta och vad du ska tänka på.

Hur fungerar p-spruta?

P-sprutan innehåller det syntetiska könshormonet gestagen. Det är samma hormon som finns i mellanpiller och minipiller, men en kraftigare dos. Därför räcker det med en injektion var tredje månad. P-sprutan hämmar ägglossningen och påverkar slemhinnan i livmodern och livmoderhalsens sekret. Oftast gör den så att din mens minskar eller försvinner helt.

Hur effektivt skyddar p-spruta?

P-sprutan är ett mycket effektivt preventivmedel som ger ett nästan hundraprocentigt skydd mot graviditet. Om du tar sprutan när du har mens har du ett omedelbart skydd efter injektionen.

Hur går det till att använda p-spruta?

P-spruta är receptbelagt. Om du vill använda p-spruta kontaktar du en barnmorska, ungdomsmottagning, gynekolog eller SESAM-mottagning. Du får då komma på ett första besök där du får svara på frågor om din hälsa och din menscykel. Du kan också ställa egna frågor om att använda p-spruta. Du kommer sedan få ett recept på en p-spruta som du själv kan hämta ut på apoteket.

När du hämtat ut sprutan tar du med den till din mottagning, där du kan få din injektion av barnmorska, läkare eller sköterska. Den första injektionen tar du någon gång under de tre första dagarna av din mens. Du får sedan en ny injektion var tredje månad av sköterska eller läkare. Du måste alltså gå på regelbundna besök på din mottagning när du använder p-spruta.

Passar p-spruta mig?

P-spruta passar dig som vill ha ett effektivt skydd mot graviditet, som du inte behöver tänka på varje dag. Du behöver bara se till att få din injektion var tredje månad.

P-spruta är ett mindre bra alternativ om du till exempel tycker att sprutor är obehagliga, eller känner att det är obekvämt att behöva gå till en mottagning för regelbundna injektioner. Det passar inte heller dig som vill ha ett hormonfritt preventivmedel.

Oftast får du ingen mens när du tar p-spruta. Om din mens inte försvinner helt kan du få oregelbundna blödningar eller långa blödningsuppehåll. Om du har rikliga menstruationer kan det vara skönt om blödningarna minskar eller upphör helt.

Efter en injektion kan det dröja det upp till 18 månader innan ägglossningarna kommer i gång. P-spruta är därför inte ett bra val om du vill bli gravid inom en snar framtid.

När du använder p-spruta finns det risk för hormonella biverkningar. De vanligaste är viktökning, akne, humörförändringar och minskad sexlust. Biverkningarna är vanligast i början. Om du fortfarande har biverkningar efter 3–6 månader kan det vara läge att överväga någon annan preventivmetod.

Att använda p-spruta under längre tid har visat sig ha negativa effekter på benmassan hos unga, vilket kan öka risken för benskörhet längre fram i livet. Därför rekommenderas p-spruta oftast inte för personer under 19 år.

Du kan använda p-spruta även när du ammar.

Vad kostar p-spruta?

Att använda p-spruta kostar ungefär 400 kr per år. Är du under 21 år är de flesta preventivmedel gratis, och det gäller också p-spruta. I vissa regioner kan också du som är under 26 få preventivmedel till ett lägre pris.

Fördelar och nackdelar med p-spruta

Fördelar med p-spruta

  • Mycket effektivt skydd mot graviditet.
  • Mellan injektionerna var tredje månad behöver du inte tänka på ditt preventivmedel.
  • Kan göra att din mens minskar eller upphör. Det kan kännas som en lättnad, särskilt om du har kraftig mens.


Nackdelar med p-spruta

  • Skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Bör inte användas av dig som är under 19 år, eftersom det kan påverka din benmassa negativt.
  • Kan orsaka oregelbunden mens.
  • Biverkningar kan vara viktuppgång, humörsvängningar, akne och minskad sexlust.
  • Det kan kännas besvärligt att behöva gå till en mottagning för att få injektionen.