P-spruta

Publicerad 2009-12-12 | Uppdaterad 2015-11-19

Kommentera | 10 kommentarer
Bild på p-spruta

P-sprutan innehåller liksom minipillerna bara ett könshormon; gulkroppshormon.

Hur fungerar p-sprutan?

P-sprutan hämmar ägglossningen och påverkar slemhinnan i livmodern och livmoderhalsens sekret så att graviditet förhindras och blödning oftast uteblir.

Hur skaffar jag p-spruta?

Den första injektionen tas någon gång under de tre första mensdagarna och sprutan ges av barnmorska eller läkare. Effekten håller i sig i tre månader. P-spruta är receptbelagt och skrivs ut av barnmorska eller läkare. P-spruta kan även användas när man ammar.

Fördelar med p-spruta

P-sprutan är ett mycket säkert preventivmedel som ger ett nästan hundraprocentigt skydd. Om sprutan ges vid mens, har man ett omedelbart skydd efter injektionen.

Andra fördelar är att man slipper komma ihåg att ta tabletter regelbundet och om man har rikliga menstruationer kan de efter en tid minska, eller upphöra helt.

Nackdelar med p-spruta

Oregelbundna blödningar eller långa blödningsuppehåll förekommer. Efter en injektion kan det dröja det upp till 18 månader innan ägglossningarna kommer igång, metoden används därför sällan av unga kvinnor som vill bli gravida inom en snar framtid. Längre tids användning av p-spruta har även visat negativa effekter på benmassan hos unga kvinnor - något som kan öka risken för benskörhet längre fram i livet. Därför rekommenderas p-sprutan inte för kvinnor under 19 såvida andra preventivmetoder inte anses olämpliga.

Exempel på vanliga biverkningar som kan förekomma är viktökning, akne, humörförändringar och minskad sexlust.

Kom ihåg!

P-sprutan skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar. Använd kondom om du har en tillfällig sexuell kontakt.

Kommentarer

Visar 1-3 av 10.  Per sida 

Ökar risken för smitta
En stor undersökning häromåret har visat att p-spruta fördubblar risken för att få HIV. Sannolikt också även andra könssjukdomar. Och att den där biverkningen "humörförändringar" kan bli djupa depressioner som med alla preventivmedel med enbart gestagen och även kombinerade. Alla som använder dessa bör vara observanta på sitt psykiska mående och inte börja äta antidepressiva utan att först sluta med det hormonella preventivmedlet och övergå till en hormonfri preventivmetod. Och så förstås skydda sig mot smitta.

Sagt av: Fakta 2013-09-24 20:52:54

Svar till Mickan mfl.
Kostnaden för p-spruta skiljer sig beroende på vart i landet du bor. Ta kontakt med din ungdomsmottagning, vårdcentral eller preventivmedelsmottagning.

Vi kan inte svara på personliga frågor i kommentarsfälten, vänd er gärna till vår frågelåda: http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/Frageladan/

Sagt av: Frida, webbredaktör 2013-01-03 16:49:01

Pris?
Hur mycket kostar p-spruta??

Sagt av: Mickan 2013-01-03 14:43:10

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt