P-stav

Publicerad 2009-12-12 | Uppdaterad 2015-11-19

Kommentera | 63 kommentarer
Bild på en p-stav

P-stavar är en liten, mjuk plaststav som sätts in under huden på överarmens insida.

Hur fungerar p-stavar?

De utsöndrar gulkroppshormon som gör sekretet i livmoderhalsen segt så att spermierna får svårare att ta sig in i livmodern. Dessutom gör de så att ägglossningen uteblir eller blir oregelbunden. P-stavarna är effektiva i 3 eller 5 år, beroende på vilken sort man får, men kan tas ut tidigare. Ägglossningen och möjligheten att bli gravid återkommer snabbt när staven är borta.

Hur skaffar jag p-stav?

Kontakta barnmorska eller gynekolog. P-stavar är receptbelagda och finns på apotek. Insättning sker bland annat på kvinnokliniker, gynekologmottagningar, barnmorskemottagningar och ungdomsmottagningar.

Fördelar med p-stav

P-stavar är ett mycket säkert preventivmedel med lång verkningstid. Man behöver inte oroa sig för att glömma bort att ta p-medlet och magsjuka påverkar inte heller säkerheten.

Nackdelar med p-stav

Oregelbundna blödningar är vanligt men minskar ofta med tiden. Blödningarna kan så småningom utebli helt så länge staven är kvar. Bröstspänningar och humörförändringar kan förekomma. Kvinnor som har acne kan få förvärrade problem. Andra biverkningar är viktökning, huvudvärk samt minskad sexlust.

Kom ihåg!

P-stavar skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom om du har en tillfällig sexuell kontakt.

Kommentarer

Visar 1-3 av 63.  Per sida 

Undran
Hej ja undrar när tiden snart gått 3år på p staven när börjar de avta sista månaden ellee är de exakt på 3 års dagen den blir helt kass?

Sagt av: Jasmine 2017-10-09 00:24:26

Osäker på staven
Satte in min spiral i april 2017 och var blödsningsfri fram tills juli. Sen från hela juli tills september har jag haft konstanta blödningar samt mer rikliga som mensblödnimgar. Var blödningsfri i två dagar där emellan och var så glad. Men är trött på allt blödande, sexlusten är noll. Ska vänta någon månad till då barnmorskan sa att det tar ett halvår för kroppen att vämja sig med p stav..

Sagt av: Bella 2017-09-15 10:12:44

Superbra!
Satte in en pstav i januari och har haft mens ca 5 dagar totalt sen jag skaffade den. Det är så smidigt och är supernöjd! Enda biverkningarna jag fått är att jag har lättare för att svettas och mer benägen att få finnar men det kan man ju leva med 👍🏼

Sagt av: Alexandra 2017-08-03 09:22:33

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt