Pessar

Publicerad 2009-12-12 | Uppdaterad 2015-11-26

Kommentera | 19 kommentarer
Pessar. Bild på tre olika sorters pessar och en tub med pessargel

Bilden visar tre olika sorters pessar och en tub med pessargel.

Hur fungerar pessar?

Ett pessar är en liten kupa av silikon som man placerar i slidan över livmodertappen. Därmed förhindras spermier från att ta sig in i livmodern. Pessar ska användas tillsammans med pessargel, ett gel som bildar en extra barriär och minskar spermiernas rörlighet.

Hur skaffar jag pessar?

Pessar finns i olika storlekar och modeller och provas ut hos en barnmorska eller gynekolog. När du väl har provat ut ett pessar och behöver ett nytt kan du gå in på nätet och beställa det själv.

Hur använder jag pessar?

Börja med att smörja in pessaret med pessargel. Sedan trycker du ihop pessaret med fingrarna och för in det i slidan. Pessaret ska sitta kvar i slidan i minst sex timmar efter samlag. Det får sitta inne i högst 24 timmar. Vill du ha samlag flera gånger måste du fylla på med pessargel mellan gångerna. När du är färdig med pessaret rengör du det med ljummet vatten och tvål.

 

Fördelar med pessar

Ett pessar som används rätt ger ett bra skydd mot oönskad graviditet.
Pessar är hormonfritt.
Materialet är silikon, vilket är lätt att rengöra. Passar även gummiallergiker. Eftersom pessaret kan användas flera gånger är det ett miljövänligt aleternativ.

Nackdelar med pessar

En del upplever att det är störande för sexlivet att sätta in pessaret innan samlaget. Ett pessar måste placeras korrekt för att det ska fungera. Det är svårt att veta om pessaret sitter exakt rätt, lite övning krävs.

Vad kostar pessar?

Det beror på var i landet man bor, hur gammal man är och vilken sorts pessar man använder. I vissa landsting kan man få pessar kostnadsfritt oavsett ålder. I de flesta landsting och regioner är preventivmedel billigare när man är under 26 år.

Kom ihåg!

Pessar skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom vid tillfälliga sexuella kontakter.

Kommentarer

Visar 1-3 av 19.  Per sida 

Tack för mer utförlig information i kommentarerna! T.ex. "Nöjd pessaranvändare"

Sagt av: Carola 2015-10-18 23:41:52

Pearl Index
Hej!

Ni skriver gaska subjektivt om säkerheten för de olika preventivmedlen. Skulle gärna vilja veta pearl index, perfect use samt typical use för dem. Gärna källa på det också :)

hittade ingenstans att kontakta er, så provar här!

Sagt av: Linda 2015-02-05 12:37:40

Pessar
Efter otaliga hormonella preventivmedel som inte fungerat för mig så är det dags att pröva något annat. Har även provat kopparspiral, men den dödade sexlusten för både mig och min sambo då spiral trycktes upp på mig och trådarna stack honom på ollonet som nålar. Hejja för att sex ska vara smärtfritt!!
Har senaste året använt p-ring och det har fungerat bra tills jag fick 3 svampinfektioner på lika många månader, slidan torkade ihop och senaste veckorna så har jag inte ens velat tänka sex.... Så nu återstår pessar och jag måste säga att jag sätter tilltron högt!

Men kan någon här mer gällande subventionering? I vilka län är detta gångbart? Är student med begränsad inkomst och cervixpessaren kostar ju en del.

Sagt av: Annika 2014-03-07 12:10:50

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt