Sterilisering

Publicerad 2009-12-12 | Uppdaterad 2015-11-19

Kommentera | 5 kommentarer
Sterilisering. Bild på en man i kalsonger

Sterilisering är en definitiv preventivmetod. Därför är det mycket viktigt att du är medveten om vad operationen innebär och vilka konsekvenser beslutet kan få.

Hur fungerar sterilisering?

Sterilisering innebär, både för kvinnor och män, att fortplantningsförmågan förhindras genom en operation. Vägen för sädesceller respektive äggceller blockeras så att befruktning inte kan ske.

Hur går steriliseringen till?

Sterilisering är ett enkelt och snabbt ingrepp. Antingen skärs sädesledarna av så att spermierna inte kan komma ut i sädesvätskan. Hormonproduktionen fortsätter som vanligt och sädesceller bildas fortfarande i testiklarna. Det går också att skapa ett stopp i äggledarna så att ägg och spermier inte kan mötas. Äggstockarna fortsätter att producera ägg och könshormon och menstruationen fortsätter som vanligt.

Vart och hur steriliserar man sig?

Alla som har fyllt 25 år har rätt att på egen begäran bli steriliserad. Innan du kan bli steriliserad måste en läkare göra en undersökning och en medicinsk bedömning.

Det är obligatoriskt enligt lag att din läkare förvissar sig om att du är införstådd med vad ingreppet innebär. Oftast innebär detta att du får prata med en kurator innan du tar ett slutgiltigt beslut om att sterilisera dig.

Fördelar med sterilisering

Sterilisering är en säker preventivmetod och det behövs inget annat skyddsmedel för att förhindra graviditet. Om du är helt övertygad om att i framtiden inte vilja sätta några barn till världen är sterilisering en bra preventivmetod. Du slipper bekymmer med preventivmedel och oönskade graviditeter vilket kan innebära en stor lättnad. Du behöver inte heller oroa dig för biverkningar. En sterilisering påverkar inte den sexuella lusten för varken män eller kvinnor och man får utlösning precis som vanligt - men utan spermier.

Nackdelar med sterilisering

Risken finns, framförallt hos unga män och kvinnor, att man ångrar sig senare i livet. Är du det minsta tveksam inför ett så oåterkalleligt beslut bör du välja andra preventivmetoder.

Kom ihåg!

Risken för att smittas av könssjukdomar finns kvar efter en sterilisering. Använd därför kondom om du har tillfälliga sexuella kontakter.

Kommentarer

Visar 1-3 av 5.  Per sida 


Jag blir förvånad över texten eftersom det inte är en 100% garanti att man inte kan bli gravid framförallt hos kvinnor. Blev själv gravid efter en sterilisering.

Sagt av: Stephanie 2017-05-04 11:21:51

Sterilisering
Finns det något hinder för att göra sterilisering när man har mens?

Sagt av: Nenna 2014-03-20 16:28:27

Kostnad
vad kostar det i linköping om man får fråga jimmy??

Sagt av: DAniel 2012-01-30 06:40:28

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Preventivmedel

Kondom. Bild på en hand som håller i kondomer.

Kondomer

På RFSU vill vi så klart slå ett extra slag för kondomer. Därför har vi samlat ihop extra information om just detta preventivmedel.

Läs mer
 

Kondomplanen

Är den svår att få på? Lätt att glömma? Här kan du göra din egen kondomplan, höra om andras kondomtankar och ta del av bra tips.

Läs mer
 
Bild på en person som kysser en annan på kinden.

Så har du säkrare sex - även utan kondom

Kondom är det säkraste preventivmedlet, det brukar RFSU tjata om. Men finns det verkligen inga alternativ för säkrare sex? Såklart det finns.

Läs mer
 

P-pillrets historia

P-pillren har haft en stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. RFSU var med och utbildade barnmorskor redan på 1960-talet.

Hitta rätt