1-2-3-relationer

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2016-03-02

Kommentera | 6 kommentarer
Bild på könssymboler i en krans

Det där med relationer…

Ibland är det enkelt och självklart med relationer. Ibland är det inte alltid så enkelt, att inleda, underhålla, eller ens att avsluta relationer. Och vad menar vi med relation egentligen? Kärleksrelationer, vänskapsrelationer, blodsband eller någonting annat?

Hur det än går till måste vi förhålla oss till en mängd bilder av hur relationer ser ut, ibland oavsett hur våra egna ser ut, eller hur vi skulle vilja att de såg ut.

Singel – himmel eller helvete?

Om du inte har någon traditionell kärleksrelation kan det hända att du får höra att det kommer ordna sig, du kommer träffa någon. Om du menar att du trivs bra själv så kanske du får ett medlidande leende. Kanske räcker relationen till dig själv alldeles utmärkt för att du ska må bra? Kanske har du kärleksrelationer med andra, som inte innehåller sex? Kanske sex med personer du inte har kärleksförhållande med? Och kanske är det precis så du vill ha det? Då så!

Zeynab berättar: Ibland blir jag alldeles matt av allt tal om partners och relationer. Kärlekrelationer alltså. Parträffar hit och dit. Jag vill satsa på relationen till mig själv, ha kvalitetstid med mig själv och utvecklas som människa. Och vaddå singel? Jag har ju massor med relationer, bara inte den där de förväntar sig.

Tvåsamheten, allas vårt ideal?

Många lever tillsammans med en och samma kärlekspartner under längre tid, och många vill ha det så. Vi ser kära och glada par hand i hand på stan och kanske vill också du ha en hand i din?

Parrelationer är också det som anses vara det normala, och det som alla antas sträva efter. Många bilder av hur relationer ser ut bygger på bilden av att ”alla” är tvåsamma och att ”alla” lever i par, gärna i med en partner som är ungefär som du när det gäller bakgrund, etnicitet, funktionsförutsättningar med mera. (Förutom kön då, det ska ju vara motsatt enligt denna bild.) Det finns förväntningar på att parrelationen ska resultera i barn, en viss sexuell aktivitet (monogam och inomäktenskaplig), en viss sexuell praktik (vaniljsex, som står i motsats till BDSM). Kanske vill du leva i en parrelation men utan ett förutbestämt manus eller outtalade förväntningar? Du kan själv bestämma hur du vill att just din parrelation ska se ut (och bestäm gärna hur tillsammans med din partner.)

Kärleken blir större ju fler som delar den?

Hur många personer ingår i en relation? Hur många relationer kan en person ha? Många trivs i parrelationer, men andra gör det inte och lever inte heller så. Du kanske har förmågan att bli kär i flera personer samtidigt? Kanske vill du då också inleda relationer med dem? Om känslan är besvarad av föremålen för dina känslor, grattis! Du får faktiskt välja själv.

Flersamma relationer, eller polyrelationer, kan ha en mängd olika former. Det viktigaste är att du gör det som känns rätt och bra för dig och din/a partner/s.

Linda berättar: När jag var nitton år var jag kär i två stycken samtidigt och livet blev ett helvete för oss alla tre. Jag var ju tvungen att välja! Vilket jag inte kunde, jag var ju kär i  båda. Jag hade inget begrepp om att något annat kunde vara möjligt, jag kände mig bara fel och dålig. Flera år senare var jag på en föreläsning om polyrelationer och kände hur allting föll på plats, det finns fler som har känt likadant, det är möjligt att älska flera, jag måste inte välja, jag är inte fel och dålig. Det var en sådan lättnad! Idag lever jag mindre beroende av att definiera relationer, det känns omöjligt och oviktigt att göra det. Det viktigaste är att alla inblandade vet om hur allting ligger till och kan göra sina val utifrån det. Jag försöker ställa motfrågor till dem som har en massa åsikter om hur jag lever, hur kan mer kärlek vara dåligt? Över en lunch filosoferade jag med en vän och landade i att monogami för mig handlar om en sorts storhetsvansinne, att tro att man kan vara allt för sin partner.

Kommentarer

Visar 1-3 av 6.  Per sida 


De polymänniskor jag känner, inklusive mig själv, är inte för Polygami.
Däremot skulle nog de flesta välkomna laglig Polygynandri.
Polygami innebär att en man får vara gift med flera kvinnor, Polyandri innebär att en kvinna frå vara gift med flera män och Polygynandri innebär att flera kvinnor och män får vara gifta med varandra.
För mig är poly ärlighet. Otrohet finns inom poly också, för mig innebär det att jag medvetet örträder gränser jag och en partner har uttalat. Detta behöver dock inte vara sex, en relation är så mycket mer, det kan vara allt ifrån avtalade prioriteringar till delade hemligheter...

Lagligheten av polygynandri oavsett gift eller sambo skulle tex ge barn födda i flersamma relationer större trygghet. Även föräldrar i flersamma relationer där man kanske går skilda vägar skulle få ökad trygghet i kontakt med barnet.

Som poly måste du inte "leva" fkersamt. Många lever ett utåtsett monogamt eller singelliv. På samma sätt som jag inte har med vännens privatliv i sitt äktenskap att glra har inte andra med mina relationer att göra. Det rör bara mig och dem jag har relation med.

Sagt av: Anonym 2017-09-05 15:34:02

Men monogami då
Jag saknar en text om fördelarna med att vara monogam. Ni vill vara opartiska ändå skriver ni en lång artikel om detta väldigt speciella sätt att leva.

Sagt av: Elisa 2015-12-15 09:52:54

Låt folk vara lite arga/besvikna (det är inte dig de är arga på)
Tänk dig att någon berättar lösningen för ett problem du haft i hela ditt liv (men vid det här laget, kanske gett upp om att någonsin försöka lösa). Hade du bara vetat så hade ditt liv varit såå mycket bättre! (Och en massa skit du råkat ut för hade kanske kunnat gå att undvika.) Den enda anledningen att du inte sett lösningen tidigare är att alla tigit om den. En kultur av massiv tystnad.

– Skulle inte du oxå bli besviken och ledsen över att ingen vågat tala om för dig att lösningen funnits hela tiden?

Så när polyfolk blir arga på monogamin, ta det inte så personligt. Det är ingen som hatar *ditt* förhållande. Att vara polyamorös innebär inte att man vill tvinga alla att vara otrogna. Det innebär att jag trivs i en annan sorts relationer än du. (Det är väl inte så farligt?)

Sagt av: Zrajm 2012-11-20 09:14:06

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Relationer

Två personer kysser varandra i en hiss

Otrohet

Vad är otrohet? Att vara otrogen betyder att man bryter mot de regler som man satt upp i ett förhållande. I grunden är det enkelt, det man har bestämt att man inte tycker är okej är otrohet. Men i verkligheten kan det vara svårt.

Läs mer
 
Rädsla för närhet. Bild på kvinna som går på en väg
 

Rädsla för närhet

Det finns olika sorters närhet, känslomässig och fysisk. Anledningarna till varför en person undviker det ena eller det andra varierar väldigt mycket. Om du vill förändra ditt sätt att tänka kring detta finns det sätt att göra det på.

Bild på könssymboler i en krans
 

1-2-3-relationer

Relationer… Ibland är det enkelt och självklart. Ibland är det inte alltid så enkelt – vad räknas egentligen som en relation? Finns det någon gräns för hur många som kan ingå i en relation?

Bild på två personer som matar varandra
 

Komma ut

När kom du ut senast? Många gör det hela tiden, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Men det märks mest när det är någon som bryter mot normen som kommer ut.

Svartsjuka. Bild på två personer som tittar åt olika håll
 

Svartsjuka

Svartsjuk är en oro för rivalitet. En känsla av att ens partner är intresserad av andra eller värderar andra relationer mer än den man har tillsammans. För en del dyker känslan upp någon gång ibland, för andra tar de en stor plats i ens liv och relation.

Hanna Hellquist tillsammans med hennes hund

Är singel synonymt med att vara ensam? Eller kan det till och med vara lite härligt att vara singel? Hur gör man när man tröttnat på singellivet? Hanna delar med sig av sina erfaraneheter i Sexpodden "Hanna Hellquist är trött på att vara singel"

Poly – en introduktion

Kärleken och sexualiteten är variationsrik och många människor väljer att leva i andra typer av förhållanden än den typiska kärnfamiljen (mamma-pappa-barn). Ett exempel på detta är polyrelationer, eller kort och gott ”poly”.

Hitta rätt