Dålig relation

Publicerad 2011-03-03 | Uppdaterad 2012-04-23

Kommentera | 1 kommentar
Dålig relation. Bild på ett par sitter på en bänk vid ett hav.

Vad som är en dålig relation kan i viss mån vara väldigt subjektivt. En del personer verkar, enligt andra, stå ut med alldeles för mycket i ett förhållande och för en del krävs det inte mycket för att de ska bli missnöjda med sin relation. En huvudregel kan dock vara att när det jobbiga i en relation väger över och överskuggar det som är bra, då har relationen blivit en dålig relation.

Har du en dålig relation?

”Jag har ignorerat min intuition och alla varningstecken bara för att inte vara ensam.”Malin, 30

Om du känner att du befinner dig i en dålig relation finns det några saker att fundera över. Om det är så att ni tidigare haft det bra och att detta är en tillfällig svacka kan det vara värt att ”rida ut stormen” och jobba med att förändra det som är negativt just nu. Är det istället så att relationen alltid, eller under en längre tid, har fått dig att må dåligt finns det några frågor du kan ställa dig själv:

  • Varför vill jag att relationen ska fortsätta? Det kan finnas olika skäl, kanske även sådant som du inte uttalat för dig själv.
  • Har jag en realistisk bild av relationen? Är det för att du hyser ett hopp om att det kan ske en förändring till det bättre? Har du då något ”bättre” att tänka tillbaka till, eller drömmer du om en positiv samvaro som du egentligen inte vet om du kan få med just den här personen.
  • Vad bygger relationen på från början? Tänk tillbaka – har det funnits en ömsesidig respekt, omtänksamhet och en gemensam vilja att få det att fungera?
  • Tar vi ett gemensamt ansvar för att få relationen att fungera? Ibland kan man finna sig vara den enda som har kämpat för förhållandet, från början till nuläget.

Bryta upp en dålig relation

”Det har varit av och på i många, många år. Kompisarna har tröttnat på att lyssna på mig. Jag vill så gärna att det ska funka men vet inte om det går.”Markus, 37

Fundera på om du får ut det du vill ha av en relation med den här personen. Om du inte får det, aldrig har fått det och är osäker på om så kommer att ske i framtiden, är det förmodligen bäst att försöka förändra situationen. Det kan kännas oerhört smärtsamt att lämna en person man har engagerat sig så mycket i och bli ensam istället. Kanske känns det som att du inte orkar med en förändring? Ofta är det dock så att en dålig relation tär mer på en, än att leva ensam. Som singel är du också öppen för nya, förmodligen bättre, möjligheter. Kanske träffar du någon som får dig att må bra.

Söka hjälp för att fortsätta tillsammans

Om det finns många bra saker i relationen att bygga på, och att detta är en relation du vill kämpa för, finns det andra saker du kan göra. För det första behöver du få veta om din partner också kan tänka sig att kämpa för relationen. Om så är fallet, var inte rädd för att ta hjälp utifrån. Ibland kan det behövas att man bollar med någon utomstående kring hur man har det tillsammans för att komma vidare. Ni kan till exempel vända er till familjerådgivningen i er kommun eller gå i parterapi.

Bild: Mconnors/Morguefile

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Till Jane
Jane, du hade en fråga om din relation. Tyvärr fungerade inte din mailadress. För att du ska få ett så bra svar som möjligt rekommenderar jag att du vänder dig vår Frågelåda, då vi inte svarar på frågor på annat sätt. Om du inte hittar ett svar som passar din fråga kan du via Frågelådan skicka in en egen och få svar direkt via e-post. http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/Frageladan/ Vänliga hälsningar Maria Webbredaktör RFSU

Sagt av: Maria, webbredaktör 2011-08-29 13:27:31

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Relationer

Två personer kysser varandra i en hiss

Otrohet

Vad är otrohet? Att vara otrogen betyder att man bryter mot de regler som man satt upp i ett förhållande. I grunden är det enkelt, det man har bestämt att man inte tycker är okej är otrohet. Men i verkligheten kan det vara svårt.

Läs mer
 
Rädsla för närhet. Bild på kvinna som går på en väg
 

Rädsla för närhet

Det finns olika sorters närhet, känslomässig och fysisk. Anledningarna till varför en person undviker det ena eller det andra varierar väldigt mycket. Om du vill förändra ditt sätt att tänka kring detta finns det sätt att göra det på.

Bild på könssymboler i en krans
 

1-2-3-relationer

Relationer… Ibland är det enkelt och självklart. Ibland är det inte alltid så enkelt – vad räknas egentligen som en relation? Finns det någon gräns för hur många som kan ingå i en relation?

Bild på två personer som matar varandra
 

Komma ut

När kom du ut senast? Många gör det hela tiden, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Men det märks mest när det är någon som bryter mot normen som kommer ut.

Svartsjuka. Bild på två personer som tittar åt olika håll
 

Svartsjuka

Svartsjuk är en oro för rivalitet. En känsla av att ens partner är intresserad av andra eller värderar andra relationer mer än den man har tillsammans. För en del dyker känslan upp någon gång ibland, för andra tar de en stor plats i ens liv och relation.

Banner - rfsu-kliniken
 
Banner för Frågelådan
 

Hitta rätt