Frivillig barnlöshet

Publicerad 2011-05-25 | Uppdaterad 2013-04-24

Kommentera | 3 kommentarer
Frivillig barnlöshet. Bild på en man och en kvinna i Paris.

När man läser titeln frivillig barnlöshet, kanske man först av allt tänker på dess motsats ”ofrivillig barnlöshet”, för det är inte särskilt ofta som uttrycket används.

Vad betyder frivillig barnlöshet?

Alla förväntas vilja ha barn någon gång i livet, i vart fall heterosexuella par och mest av allt kvinnor. Att inte vilja ha barn är mer socialt accepterat för män och det är ofta mer kontroversiellt om en kvinna väljer att öppet säga att hon inte vill ha barn. Barnafödande och kvinnorollen är starkt sammankopplade, även barnafödande och den heterosexuella parrelationen. 

Sexualitet, normer och barnfrihet

När homosexuella par skaffar barn, eller vill skaffa barn, är det däremot ofta tvärtom. De förutsätts snarare inte vilja ha barn. Föreställningarna om vem som ”borde” skaffa barn, ligger invävt i heteronormativiteten. Man och kvinna bildar ett par som är tänkt att vara för evigt, de skaffar barn.

Barnlösa relationer ses ofta i samhällets och den direkta omgivningens ögon som ett misslyckande, i alla fall om kvinnan är i övre kanten av 30-årsåldern eller mer. I själva uttrycket ”barnlösa relationer” ligger ett antagande om att det är en relation där barnet saknas. Organiserade grupper som vill komma ifrån detta uttryck använder sig därför istället ordet ”barnfri” eller liknande, något som tyder på att det handlar om ett aktivt val att inte vilja ha barn.

”När ska ni ha barn då?”

Fråga vilket barnfritt heterosexuellt par som helst i 30-årsåldern eller äldre om de har fått frågan ”När ska ni ha barn då?” eller ”Är det inte dags snart?” och de kommer att nicka igenkännande. Det finns ofta en förväntan från omgivningen om att skaffa barn. De som väljer ett liv utan barn tvingas ofta förklara sitt val på ett annat sätt än par som väljer att skaffa barn tillsammans.

Vanliga argument och motiv till frivillig barnlöshet

Personer som väljer att inte skaffa barn kan ha många anledningar till det. I en undersökning gjord i USA frågade man barnfria par varför de valt att inte skaffa barn, de fem vanligaste argumenten var dessa:

  • Jag älskar vårt liv och relationen precis som den är, att skaffa barn skulle inte göra det bättre.
  • Jag värdesätter friheten och självständigheten.
  • Jag vill inte ta på mig ansvaret det innebär att uppfostra ett barn.
  • Jag har ingen lust att ha barn, ingen moders- eller fadersinstinkt.
  • Jag vill genomföra eller uppleva saker som skulle vara svårt om jag samtidigt var förälder.

En del har politiska motiv med att inte skaffa barn som till exempel att bidra till överbefolkning och miljöförstörelse. Ett annat är att barn kostar mycket pengar, grovt räknat kostar ett barn fram tills det är 18 år, ca 1 miljon kronor (i Sverige).

De flesta har hört uttryck i stil med: ”Barn är det bästa som finns, barn är meningen med livet”. Men det är inte allas sanning, många lever helt tillfreds med att inte skaffa barn. Varför reagerar omgivningen ofta så starkt på människor om ifrågasätter barnalstring som meningen med tillvaron? Det är svårt att komma ifrån normer kring detta, och själva antagandet att alla någon gång vill föra sina gener vidare i en ny generation borde tålas att sättas under lupp.

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

Frivillig barnlöshet.
Let´s face it: Alla vill inte bli föräldrar och alla skulle inte bli bra föräldrar. Då är det bättre att skippa barnalstrandet.

Jag och min sambo har ett fadderbarn i Karibien. Det får räcka med henne.

Sagt av: Eva 2017-06-02 22:19:18

Frivilligt barnlös på grund av psykisk ohälsa.
Jag visste inte när jag skrev rubriken om jag skulle skriva att jag är frivilligt eller ofrivilligt barnlös. Men jag och min sambo som båda är i 45årsåldern har inte skaffat barn. Detta är en sorg för mig men samtidigt tänker jag att varför ska alla vara likadana? Om man skaffar barn tidigt anses inte det bra, om man skaffar barn sent är inte det heller bra i vissas ögon, om man skaffar många barn förfasar sig vissa över det och om man frivilligt inte skaffar barn, ja då är inte det heller bra i vissas ögon.

Det jag kan tycka är så tragiskt är att man ska passa in i en norm och gör man inte det, ja vad är man då? Jag avviker från normen bara genom att vara den jag är. Jag är en psykiskt sjuk kvinna som valt att inte skaffa barn på grund av min sjukdom men samtidigt är ju vi människor så mycket mer än ev. sjukdomar och störningar.

Jag tycker dock inte att jag mött så mycket oförståelse på grund av detta men kanske beror det på att jag rör mig i miljöer där man har ganska stor förståelse för psykiskt sjuka. Men jag kan tycka att i samhället i övrigt råder denna norm om att man ska vara framgångsrik på jobbet, ha ett fantastiskt hem, resa utomlands varje år, vara en perfekt älskare/älskarinna, göra all matlagning från grunden hur lång tid det än tar, ha massor av vänner och HA BARN! Hur orkar folk?

Eller det är väl det de inte alltid gör iofs...

Sagt av: Eva 2017-06-02 22:16:49

Tack
Tack för en välfunnen artikel om ett brännande ämne. Det är en tröst för en sådan som jag, en frivilligt barnlös kvinna som varje gång ämnet kommer på tal blir ifrågasatt.

Sagt av: Helena 2011-06-22 21:34:19

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Föräldraskap

Bild på ett barns hand som håller i en tumme
 

Att vara ung förälder

Samhällets normer om när man bör få barn påverkar i hög grad unga som väljer att bli föräldrar, särskilt om detta sker i tonåren. I Sverige får fler...

Bild på ett barn som suger på tummen.
 

Att vara äldre förälder

Samhällets normer om när barnafödande ska ske påverkar synen på dem som väljer att få barn senare i livet. Antalet barn till kvinnor över 40 har...

Frivillig barnlöshet. Bild på en man och en kvinna i Paris.
 

Frivillig barnlöshet

När man läser titeln frivillig barnlöshet, kanske man först av allt tänker på dess motsats ”ofrivillig barnlöshet”, för det är inte särskilt ofta...

 

Regnbågs- och stjärnfamiljer

Mamma pappa barn. Det är modellen för en traditionell kärnfamilj. Men i verkligheten ser familjer ofta ut på andra sätt. I dag lever många barn med...

Sex efter förlossningen. Bild på spädbarn som håller fast sin förälders finger.
 

Sex efter förlossningen

När kan jag börja ha sex igen efter förlossningen? Hur snart efter en graviditet som det känns bra att ha sex är olika från person till person....

Bild på en barnvagn.
 

Fastställa föräldraskap och faderskap

Reglerna kring fastställande av föräldraskap och faderskap kan vara lite kniviga, här försöker vi kort förklara hur det går till.

Banner för Frågelådan.
 

Hitta rätt