Ofrivillig barnlöshet

Publicerad 2011-09-14 | Uppdaterad 2015-01-20

Ett heterosexuellt par som försökt bli gravida genom att ha oskyddat samlag i ett år utan att lyckas räknas som ofrivilligt barnlösa. Paret har då rätt att få hjälp inom den offentliga sjukvården. Samma rätt har även lesbiska par. Den enda skillnaden är att de först måste bestämma sig för vem av kvinnorna som ska bära barnet.

Kommentera | 0 kommentarer

Orsaken till barnlösheten kan ligga hos mannen, kvinnan eller hos båda. Fysiska förutsättningar, livsstil och ålder påverkar möjligheten att bli gravid. Efter att ha försökt i ett år utan att lyckas finns det hjälp att söka inom vården. En utredning om varför det inte blir något barn påbörjas hos gynekologen. Om det visar sig att det inte handlar om ett sexuellt problem, till exempel tillfällig impotens, får paret en remiss till fertilitetsläkare. Där fortsätter utredningen och beroende på vilket problem paret har sätts lämplig behandling in. Några exempel på behandlingar är ägglossningsbehandling, insemination, provrörsbefruktning (IVF), frysning av befruktade ägg och frysning av spermier och ägg. Provrörsbefruktning (IVF) ges till heterosexuella par som inte redan har barn och till lesbiska par.

Vad kan det bero på?

Ofrivillig barnlöshet kan bero på flera olika anledningar. Vårdguiden listar några av de medicinska:

Hos kvinnor

 • Skador på äggledaren
 • Rubbningar i ägglossningen
 • Endometrios
 • Äggstocksfunktion
 • Äggens kvalitet
 • Kromosomavvikelser
 • En kombination av flera orsaker

Hos män

 • Störd spermiebildning
 • Störd spermietransport och utlösning
 • Inflammationer och infektioner
 • Kromosomavvikelser
 • En kombination av flera orsaker

Läs mer om sperma och fertilitet här.

Att som ung smittas av klamydia och inte behandla den kan leda till ofrivillig barnlöshet senare i livet. Många unga vet i dag för lite om riskerna med könssjukdomar. För att förhindra att människor drabbas av ofrivillig barnlöshet på grund av de här orsakerna är det viktigt med bra information genom sexualundervisning.

Hur vanligt är det?

 • 10-15 procent av alla par som vill ha barn kan behöva hjälp
 • 30 procent beror på mannen
 • 30 procent beror på kvinnan
 • 30 procent beror på båda två
 • 10 procent av fallen är oförklarade

Siffrorna kommer från Karolinska.

Lesbiska par, ensamstående och hiv-positiva

Lesbiska par

Den 1 juli 2005 blev det möjligt för lesbiska par att skaffa barn genom donationsbehandling på sjukhus. Lagändringen innebär att båda kvinnorna i paret anses som föräldrar. Lesbiska par kan använda sig av anonym eller känd spermadonator för insemination eller provrörsbefruktning (IVF).

Hiv-positiva

Hiv-positiv män som äter medicin för att kontrollera sin hiv-status kan få spermierna ”tvättade” för att de ska kunna användas vid provrörsbefruktning. Kvinnan måste däremot vara hiv-negativ. I övrigt gäller samma regler som för andra par.

Ensamstående

Den 6 april 2011 beslutade riksdagen att inte genomföra den lagändring som krävs för att ge ensamstående kvinnor hjälp till assisterad befruktning inom den svenska vården. Istället söker sig kvinnor till andra länder (ofta Danmark) för att få hjälp att bli gravida, vilket kostar mycket pengar. RFSU och flera andra organisationer driver frågan om att assisterad befruktning för ensamstående ska bli tillåtet i Sverige.

Vad kostar det?

Att behandlas för ofrivillig barnlöshet kostar inte mer än landstingets patientavgift. Högkostnadsskyddet träder in när beloppet för det uppnåtts. Läkemedelskostnaderna för provrörsbefruktning är höga (ungefär 15 000 kr), men täcks av högkostnadsskyddet för läkemedel. Däremot betalar landstinget inte för fler än ett barn per par.

Hur känns det?

Att vilja ha barn men inte kunna kan vara mycket jobbigt och psykiskt påfrestande. Både för en själv, för förhållandet och för människor runtomkring. Det finns många som bloggar om sina känslor inför, under och efter behandlingar. De som ännu inte fått några barn, de som fortfarande hoppas, de som lyckats och de som gett upp. Se blogglänk nedan.

Källor: 1177.se, fertilitetsguiden.nu, karolinska.se, Vårdguiden.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Bild på Görels och Metas fötter på en sandstrand
 

Långa resor och dyra räkningar för Görel och Meta

Görel och Meta reste fram och tillbaka mellan Göteborg och Malmö i tre år innan de fick sina efterlängtade barn. Långa kötider och diskriminerande...

Bild på en ultraljudsundersökning
 

Sara hade inte råd att betala privatklinik - fick vänta i tre år

Sara och hennes partner hade inte råd att vända sig till privata kliniker och fastnade i stället i landstingets långa köer till assisterad...

Sverigebarometern

Vår kartläggning visar att reglerna för assisterad befrukning är ojämlika och diskriminerande beroende på vart i landet man bor. Vi kräver en förändring!

Hitta rätt