Långa resor och dyra räkningar för Görel och Meta

Publicerad 2014-08-25 | Uppdaterad 2014-08-26

Görel och Meta reste fram och tillbaka mellan Göteborg och Malmö i tre år innan de fick sina efterlängtade barn. Långa kötider och diskriminerande regler stod i vägen mellan dem och deras dröm om att bli föräldrar. Till sist fick de lämna landet – och betala behandlingen själva.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Görels och Metas fötter på en sandstrand

För Meta och Görel har det alltid känts självklart att de vill bli föräldrar. När paret är 33 år gamla bestämmer de sig för att börja försöka. I december 2005 startar utredningen och Meta ställs i kö för assisterad befruktning genom landstinget.

”Hur orkar man gå vidare? Hur orkar man jobba?”Görel

- För de flesta är det här med att bli gravida en privat och intim sak, för oss fanns inte det alternativet.

Paret har precis flyttat till Göteborg men bestämmer sig för att göra behandlingen i Malmö eftersom väntetiden hemstaden är två år. Inför det första inseminationsförsöket är de pirriga och förväntansfulla. Men mensen kommer vanligt ett par veckor senare.

I Malmö ser reglerna ut såhär 2007: tjejpar och heterosexuella par där mannen inte har dugliga spermier får fem inseminationsförsök. Heterosexuella par med dugliga spermier erbjuds i stället tre ivf-behandlingar. Meta och Görel tycker att reglerna är orättvisa och påtalar detta både för sjukhusets ledning och landstingspolitiker utan framgång.

Paret gör sina resterande fyra försök men Meta blir inte gravid. Deras enda alternativ för att få göra fler inseminationer är att betala själva och Görel gör fyra fruktlösa försök.

- Resorna slet. Misslyckandena slet. Varje gång tänkte vi att nu kan det inte bli värre, men varje gång kändes det som om ribban höjdes. Dessutom blev bästa vännen gravid. Det var jobbigt att brottas med avundsjukekänslor, säger Görel.

En man paret känner erbjuder dem sina spermier och försöken fortsätter hemma, på egen hand. Det är skönt att slippa resa de 60 milen fram och tillbaka till Skåne. Men elva försök senare väntar de fortfarande inget barn.

”Trots att vi betalade allt själva fick vi inte vända oss till en klinik närmare vårt hem.”Görel

Meta och Görel bestämmer sig för att betala för en IVF-behandling. I Sverige kostar behandlingen mellan 20 000 och 30 000 kronor. De enda klinikerna som gör behandlingen med donerade spermier ligger i Malmö och Umeå.

- Vi kände ilska över att vi trots att vi betalade allt själva, inte fick vända oss till en klinik närmare vårt hem.

De köper en IVF-behandling som misslyckas och får veta att väntetiden för fler försök nu ökat för alla som redan gjort slut på landstingsförsöken. Paret hamnar sist i kön och ingen vet hur lång väntetiden kan bli. Situationen tär på dem båda.

- Hur orkar man gå vidare? Hur orkar man jobba? Situationen kändes så omöjlig.

Så de bestämmer sig för att lägga i sista växeln. De vänder sig till privata kliniker i Köpenhamn och får sätta igång direkt. Båda två gör en varsin ivf-behandling och sätter allt hopp till att få i alla fall ett barn. Behandlingarna kostar runt 25 000 kronor och medicinerna runt 10 000 eftersom de inte omfattas av det svenska högkostnadsskyddet.

I augusti 2010 kommer äntligen belöningen. Görel är gravid. Några dagar senare kommer beskedet att även Meta blivit gravid. Snart står det klart att det mest osannolika hänt, båda väntade tvillingar!

- Chansen var ju minimal. Mindre än en halv promille, förklarar Görel.

Våren 2010, efter sammanlagt 9 sjukhusinseminationer, 20 heminseminationer, tre IVF och ett återförande av fryst embryo (FET) – blir de föräldrar till fyra barn. Resan dit kostade sammanlagt 250 000 kronor.

Nu bor paret med sina fyra fyraåringar utanför Göteborg och ser tillbaka på tiden med frustration.

- Det var så kämpigt att behöva tjafsa om regler och att flänga så mycket, samtidigt som vi sörjde vår barnlöshet och slet med mängder av försök.

Under den tid som Görel och Meta var ofrivilligt barnlösa hade de via kontakt med många tjejpar runtom i Sverige via forumet på familjeliv.se.

”Kötider, antal försök och kostnader skilde sig markant”Görel

- Det framgick tydligt att såväl kötider, antal försök och kostnader skilde sig markant. Vi hade önskat att det var samma antal landstingsbetalda försök i alla landsting. Ett rimligt antal vore kanske tre inseminationer och två IVF-behandlingar.

Idag har Skåne ändrat sina regler för samkönade par. Nu har man rätt till tre inseminationer med donerade spermier och om man inte har blivit gravid därefter kan man få en IVF-behandling med donerade spermier om det finns medicinska grunder till det. Vill man inte göra det, kan man i stället göra två inseminationer till.

- Det är fortfarande för ojämnt mellan dem med respektive utan spermier, konstaterar Görel.

Foto: privat

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Ofrivillig barnlöshet

Bild på Görels och Metas fötter på en sandstrand
 

Långa resor och dyra räkningar för Görel och Meta

Görel och Meta reste fram och tillbaka mellan Göteborg och Malmö i tre år innan de fick sina efterlängtade barn. Långa kötider och diskriminerande...

Bild på en ultraljudsundersökning
 

Sara hade inte råd att betala privatklinik - fick vänta i tre år

Sara och hennes partner hade inte råd att vända sig till privata kliniker och fastnade i stället i landstingets långa köer till assisterad...

Sverigebarometern

Vår kartläggning visar att reglerna för assisterad befrukning är ojämlika och diskriminerande beroende på vart i landet man bor. Vi kräver en förändring!

Hitta rätt