Komma ut

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2012-04-20

Kommentera | 3 kommentarer
Bild på två personer som matar varandra

När behövde du komma ut senast? Många gör det hela tiden, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Till exempel när de nämner sin partners namn eller kön. 

Vem behöver komma ut?

Men det märks oftast bara när det är någon som bryter mot normen som kommer ut, och det är oftast det personer menar som säger ”komma ut” eller ”komma ut ur garderoben”. Oftast menar de då att komma ut som homosexuell, bisexuell eller transperson.

Att personer som är eller uppfattas vara heterosexuella och/eller cispersoner också kommer ut glöms bort eftersom det är det som är det vanliga. Cispersoner är alltså de personer som inte är transpersoner, en norm som är så vanlig att väldigt få ens känner till att ordet finns.

Att komma ut som heterosexuell och/eller cisperson är däremot inte riktigt samma sak som att komma ut som homosexuell, bisexuell och/eller transperson. I vårt samhälle finns det fortfarande en hel del motstånd mot hbt-personer och många är oroliga eller rädda för reaktionerna som kan följa på att man kommer ut.

Noa berättar: Efter månaders vånda kom jag ut för mina föräldrar, jag var 20. Min mammas kommentar var att hon inte kunde förstå varför det skulle spela så stor roll vad folk gör i sovrummet. Jag har tänkt på det där många gånger. Det spelar ju jättestor roll, folk mördas och misshandlas för det folk tror att de gör i sängkammaren. Det gör mig så förbannad, och ilskan jag känner när jag tänker på hur kidsen idag fortfarande tvingas hålla sig i garderober eller må dåligt över hur de känner, den omvandlar jag i aktivism. Ge mig en regnbågsflagga och jag håller ett brandtal för jämlikhet!

Komma ut - gång på gång

Om du är en person som kommer ut som normbrytare så kommer du att behöva fortsätta göra det så länge den normen finns kvar, eller tills du har berättat för allt och alla. För så länge du inte berättar eller folk omkring dig vet så kommer du förmodligen antas vara del av normen.

Det är alltid ditt eget beslut om du vill komma ut. Om personer i din omgivning inte ger dig stöd eller pepp när du kommer ut, så finns det att få på andra ställen. Kom ihåg att du har rätt att vara dig själv!

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

transvetismens drömmar.
när jag var yngre så var jag med föräldrar och såg på operetter med svandun, krinoliner, underbart vackert. som äldre såg jag underbara vackra flamencoklänningar i spanien, såå vackra. började köpa mode blaskor och såg på haute couture visningar i teve. älskar vara feminin och bära damunderkläder, spetsar och siden. det är ofattbart härligt att bejaka min kvinnliga person . köper fortfarande dyra modemagazin och de ligger som coffetablebooks hemma i min lägenhet.att man kan vara så lycklig som transperson , crossdresser.

Sagt av: joakim 2017-03-03 11:01:43

Om man vill komma ut som hetero då?
Man kanske har levt ett HBTQ liv men vill börja leva hetero.
Men det tycks aldrig tas upp som ett alternativ. Ej heller av RFSU
eller RFSL.

Sagt av: Krister 2016-07-23 23:15:25

JAG VILL, MEN vågar inte
Jag känner en stor attraktion för tjejer, men är rädd för att ta initiativet att börja prata med någon som mer än vän.
Mesta dels pga. att jag känner att jag inte duger till, är osäker gällande mitt utseende och osäkra, vilsna personlighet...

Sagt av: J 2013-07-17 22:53:55

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Relationer

Två personer kysser varandra i en hiss

Otrohet

Vad är otrohet? Att vara otrogen betyder att man bryter mot de regler som man satt upp i ett förhållande. I grunden är det enkelt, det man har bestämt att man inte tycker är okej är otrohet. Men i verkligheten kan det vara svårt.

Läs mer
 
Rädsla för närhet. Bild på kvinna som går på en väg
 

Rädsla för närhet

Det finns olika sorters närhet, känslomässig och fysisk. Anledningarna till varför en person undviker det ena eller det andra varierar väldigt mycket. Om du vill förändra ditt sätt att tänka kring detta finns det sätt att göra det på.

Bild på könssymboler i en krans
 

1-2-3-relationer

Relationer… Ibland är det enkelt och självklart. Ibland är det inte alltid så enkelt – vad räknas egentligen som en relation? Finns det någon gräns för hur många som kan ingå i en relation?

Bild på två personer som matar varandra
 

Komma ut

När kom du ut senast? Många gör det hela tiden, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Men det märks mest när det är någon som bryter mot normen som kommer ut.

Svartsjuka. Bild på två personer som tittar åt olika håll
 

Svartsjuka

Svartsjuk är en oro för rivalitet. En känsla av att ens partner är intresserad av andra eller värderar andra relationer mer än den man har tillsammans. För en del dyker känslan upp någon gång ibland, för andra tar de en stor plats i ens liv och relation.

Banner - rfsu-kliniken
 
Banner för Frågelådan
 

Hitta rätt