Otrohet

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2013-10-31

Kommentera | 12 kommentarer
Två personer kysser varandra i en hiss

Otrohet betyder att man bryter mot de regler som man satt upp i ett förhållande.

Vad är otrohet?

Det kan vara allt från att ens partner tänker på eller flirtar med en annan till en kyss, medan andra drar gränsen vid sex. Men också där kan det skilja sig åt vad man menar. Är en enda natt med någon annan jämförbart med att träffa någon regelbundet?

I en relation kan det oftast finnas ett ”trohetsavtal” man förväntas hålla sig till utan att man faktiskt diskuterat avtalets innehåll. Var går gränsen för den andre och var går gränsen för dig själv? Otydlighet skapar förvirring. Generellt är det nog bra att man formar ett förhållande utifrån de önskningar som man själv har, och inte utifrån några allmänna förväntningar om hur något ”borde vara”. Otrohet kan vara helt oacceptabelt i ett förhållande, men i ett annat kan otrohet vara något man kan komma över. Vissa kommer fram till att traditionell trohet som idé inte är viktigt utan att det är ok att ha flera relationer samtidigt.

Olika personer har olika inställning till otrohet, och det är bra att innan känna till sin partners åsikter. Diskutera otrohet. Hur ska vi ha det? En överenskommelse kan inte bara vara på den enes villkor. I grunden är det enkelt, det man har bestämt att man inte tycker är okej är otrohet.

Om man inte har pratat om otrohet finns det ändå en bra tumregel: Om du känner att du inte kan berätta om det du är på väg att göra eller har gjort kommer det förmodligen uppfattas som otrohet av din partner och kanske också av dig själv.

I praktiken kan det förstås vara mer komplicerat eftersom otrohet inte behöver handla om sexualitet. Det kan finnas andra skäl att ha sex med en annan person. Otrohet kan vara en reaktion på att något inte är bra i relationen, en längtan efter något nytt eller bekräftelse. Otrohet kan också vara ett sätt att ta sig ur ett förhållande. Den som inte vill ta ansvar för sina val, sårar den andra så att denne gör slut. Eller så kan man vara otrogen för att bevisa för sig själv att ”det här funkar ju inte längre”. Det kan också handla om makt. Den som är otrogen vill, och tycker sig även ha rätt till att, styra relationen. Men det som är okej för den ena ska också vara okej för den andra.

Berätta eller inte berätta om otrohet?

Det bästa är att prata om otrohet även innan det eventuellt sker. Berätta för din partner om du vill veta att hon/han har varit otrogen. En del vill veta om partnern har inlett ett annat förhållande och inte om det bara har varit tillfälligt.

Tänk också igenom varför du vill berätta att du varit med någon annan. Vill du berätta bara för att lätta ditt eget dåliga samvete eller för att vara juste mot din partner? Kommer beskedet att underlätta för din partner som du har varit otrogen mot? Kanske gör du mer skada än nytta.

Den som blivit drabbad av otrohet

Att få veta att ens partner har varit otrogen kan vara svårt. Ta dig tid och tänk igenom hur du vill göra. Ska du lämna din partner? Kan du lita på henne/honom igen? Många som har varit otrogna ångrar sig och vill ha en ny chans. Känns det ok för dig?

Kommentarer

Visar 1-3 av 12.  Per sida 

Otrohet
Vad ska man göra när tjejen typ sex chattar med sitt ex, dom skriver att dom saknar varandra och han skickar bilder på kuken, hon svarar att åhh vad hon längtar efter den där, verkar inte som att dom träffas men ändå, blir så jävla ledsen , hon vet inte om att jag sett det, såg hennes telefon när hon stod i duschen en kväll, vet inte hur jag ska gå vidare, jag älskar henne och hon säger att hon älskar mig, vill ha mig för resten av sitt liv, men varför håller hon då på med exet?

Sagt av: Tony 2017-10-30 09:17:55

Datingsidor och otrohet.
Killen har varit otrogen sedan dag ett... vi bor på olika orter.. en gång skrev jag smsa i nästan en vecka... försökte ringa utan att få svar... han hade somnat... ett år efter upptäcker jag att han skickat nakenkort på sig själv.. tagit emot... samt att tagit hem kärringen till sig... haft oralsex... tagit kort på hennes kön... när hon åkte ringde han mig... och menade att han tappat telefon... vi flyttade hem till mig men behöll sin lägenhet... nu upptäckte jag att han åter skickat kort på sitt kön... skriver att vårt förhållande var dåligt... vi skiter i henne ... för nu är det du och jag... när jag packade ihop hans kläder.-- och bad honom högaktningsfullt fara åt h-e. så är det jag älskar dig.. vill bara ha dig osv osv.... otrohetssaiten han var på kostade varje meddelande 15 kr.. så han har lagt någon 1000 lapp på dom--- Jag hatar datingsidor-.-- otrohet--- kan man inte hålla sig till en... så lev då för h-e själv. Från första början har jag sagt att jag inte tolererar otrohet... ta emot andra kvinnors telefonnr på krogar/pub--- sitta och chatta.--
Kom på inloggningen till en sida och lästa meddelanden han fick... och skickade... hur är kvinnor och män funtade som skickar bilder på sina kön, bröst till helt okända personer... sedan blir kvinnorna förvånade och känner sig kränkta för jag kallar dom dj-a horor.

Sagt av: kim 2017-01-26 00:25:31

Otrohet
Gift sedan 18 år tillbaka och varit tillsammans i 23 år
Vi har inget sexliv alls det går år mellan samlaget.
Nu har jag kommit på maken med att han onanerar samtidigt som han kollar mobilen. Det vill han gärna men ha sex med sin hustru som han påstår sig älska det passar inte

Sagt av: Inger 2016-08-26 16:24:56

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Relationer

Två personer kysser varandra i en hiss

Otrohet

Vad är otrohet? Att vara otrogen betyder att man bryter mot de regler som man satt upp i ett förhållande. I grunden är det enkelt, det man har bestämt att man inte tycker är okej är otrohet. Men i verkligheten kan det vara svårt.

Läs mer
 
Rädsla för närhet. Bild på kvinna som går på en väg
 

Rädsla för närhet

Det finns olika sorters närhet, känslomässig och fysisk. Anledningarna till varför en person undviker det ena eller det andra varierar väldigt mycket. Om du vill förändra ditt sätt att tänka kring detta finns det sätt att göra det på.

Bild på könssymboler i en krans
 

1-2-3-relationer

Relationer… Ibland är det enkelt och självklart. Ibland är det inte alltid så enkelt – vad räknas egentligen som en relation? Finns det någon gräns för hur många som kan ingå i en relation?

Bild på två personer som matar varandra
 

Komma ut

När kom du ut senast? Många gör det hela tiden, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Men det märks mest när det är någon som bryter mot normen som kommer ut.

Svartsjuka. Bild på två personer som tittar åt olika håll
 

Svartsjuka

Svartsjuk är en oro för rivalitet. En känsla av att ens partner är intresserad av andra eller värderar andra relationer mer än den man har tillsammans. För en del dyker känslan upp någon gång ibland, för andra tar de en stor plats i ens liv och relation.

Banner - rfsu-kliniken
 
Banner för Frågelådan
 

Hitta rätt