Rädsla för närhet

Publicerad 2011-03-28 | Uppdaterad 2012-04-23

Kommentera | 13 kommentarer
Rädsla för närhet. Bild på kvinna som går på en väg

Det finns olika sorters närhet, känslomässig och fysisk. Anledningarna till varför en person undviker det ena eller det andra varierar väldigt mycket. Om en person är rädd för närhet och vill förändra sitt sätt att tänka kring detta finns det sätt att göra det på.

Rädd för känslomässig närhet

Att vara rädd för känslomässig närhet kan ta sig uttryck på olika sätt. Ofta innebär det att du inte låter andra komma dig nära, och du gör inte heller egna ansträngningar för att komma nära någon annan. Eller så är det istället så att du är en person som ställer upp för andra i vått och torrt men slår bakut då någon försöker lära känna dig bättre. Ibland kan detta påverka alla relationer, som familj, vänner och partners. Ibland kan det främst påverka ens relationer till kärlekspartners.

”Jag längtar mycket efter att vara i en kärleksrelation. Men jag får alltid katastroftankar kring att han ska försvinna på något sätt. Det gör att jag inte vågar chansa.”Sara 32 år

Det finns många anledningar till varför det kan bli så att du avvisar närhet till en annan människa. Ofta hänger det ihop med dina anknytningsmönster, alltså hur du från barndomen lärt dig att relationer till andra funkar. Tyckte du som liten att andra människor var att lita på eller var de vuxna oberäkneliga? Är du van vid att viktiga personer lämnar dig eller är du säker på att andra stannar kvar även då relationen för tillfället kanske inte är på topp? Alla sådana bilder av hur relationer fungerar påverkar till en mycket.

Det finns mycket som rör dina anknytningsmönster som du kan påverka själv på egen hand, men för det krävs en relativt stor insikt i hur du själv fungerar. Dessutom kan det uppstå nya mönster när du är vuxen ålder. Kanske har du blivit rejält bränd i någon relation och efter det blivit oerhört rädd för att låta någon komma nära igen?

”Jag håller andra på avstånd. Det är svårt att veta vem man kan lita på. Jag måste bli överbevisad om motsatsen men hur det ska gå till när jag inte ger någon chansen vet jag inte…”Kalle 23 år

Avvisanden, att inte låta någon komma nära, kan vara ett sätt för en del personer att skydda sig själv från fler besvikelser. Det du måste ta ställning till är om du vill leva så och inte ha nära relationer med andra människor. Vad skulle det kosta dig att våga ge dig in i en nära relation och vad skulle det kosta att vara utan denna nära relation? Har du ett mönster kring relationer som påverkar dig negativt och om det inte räcker med att fundera kring det själv, är det viktigt att du söker hjälp.

Rädd för fysisk närhet

Att vara rädd för fysisk, kroppslig, närhet är en annan aspekt av att inte låta någon komma nära. Detta kan också se ut på många olika sätt; till exempel att du undviker all fysisk kontakt, tycker det är obehagligt med sexuellt laddad beröring och/eller att du är rädd för att ha sex med någon annan. Det finns givetvis många olika orsaker till varför en person kan känna rädsla för fysisk närhet. För en del personer kan det helt enkelt ingå i ett sätt att fungera som har med personligheten att göra. Fysisk beröring är inget du är sugen på och inget du saknar. För andra kan en traumatisk upplevelse ligga bakom rädslan för närhet. Om så är fallet finns det bra hjälp att få. Har du åldern inne kan du gå till ungdomsmottagningen och prata med någon där. Är du äldre kan du till exempel vända dig till vuxenpsykiatrin eller en mottagning för sex och samlevnad (Sesam) på sjukhus.

Bild: Morguefile

Kommentarer

Visar 1-3 av 13.  Per sida 


Om jag ska erkänna något så har jag också haft problem med närhet. Genom hela min barndom har jag varit överviktig och fet, och därför har jag alltid varit äcklad av min egna kropp.

Numer är tanken om närhet av något slag nästintill helt traumatisk för mig. Jag rör inte gärna vid andra alls, och även om jag blir sexuellt upphetsad så är tanken på att faktiskt ha sex störande för mig. Att röra en kvinna sexuellt eller smeka någon annan verkar för mig riktigt skrämmande, och jag tror det är för att jag inte litar på kvinnor. Det är mycket frustrerande och gör livet mycket melankoliskt eftersom jag egentligen tycker att kärlek är viktigt i livet, och jag drömmer om att starta en familj men jag har kommit att acceptera att det är ännu en dröm jag måste ge upp.

Sagt av: Anonym man i tjugoårsåldern 2016-09-08 14:11:17

vara ensam
Har väligt svårt och tro på något så tycker jag bättre att vara ensam än att vara med någon nu förtiden

Sagt av: hamdi 2015-11-03 11:16:15

Vill kunna ge min kärlek!
Jag är väldigt rädd för om någon rör mig på vissa sätt. Det tar tid innan jag kan släppa in någon och ytterligare tid att lita på att det inte skall skada mig. Jag har haft ett långvarigt förhållande och jag älskade den personen men jag kunde vid vissa tillfällen ändå inte släppa in honom för att han inte mötte mig eller förstod. Det förstår jag. Men det skadade min tillit något enormt i alla fall. Jag vet lyckligtvis varför jag är rädd, men jag undrar hur jag nånsin skall kunna ge någon annan som jag tycker om någonting såvida vi inte har världens bästa kommunikation, respekt och förståelse för varandra. Jag vågar inte låta någon jag inte litar på röra mig nånsin igen. Det gör för ont. Då är jag hellre utan. Ändå längtar jag kärlek och närhet och ömhet. Är nog lika sexuell som andra egentligen. Allt detta grundar sig i något som känns jätte dumt. Det var en kille på min skola när jag var 14 år. Han tog på mig på fel sätt (tafsade) och jag sa nej och flydde. Men det fortsatte, han lyssnade inte och jag började kroppsligen avskärma mig istället. Nu reagerar jag negativt så fort någon kommer nära på de sätt han gjorde. Inte så underligt kanske. Det som sårade var att jag skämdes så för att mina nej inte betydde något och för att han varit en vän jag litat på och bröt det. Att jag vågar ta steget att möta och öppna mig igen borde hjälpa. Men vem har sånt tålamod att han kan vänta på mig när jag jobbar bort mina rädslor? Vem förstår? Jag måste kunna ge något tillbaka.

Sagt av: Linnea 28 2015-05-14 04:25:07

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Relationer

Två personer kysser varandra i en hiss

Otrohet

Vad är otrohet? Att vara otrogen betyder att man bryter mot de regler som man satt upp i ett förhållande. I grunden är det enkelt, det man har bestämt att man inte tycker är okej är otrohet. Men i verkligheten kan det vara svårt.

Läs mer
 
Rädsla för närhet. Bild på kvinna som går på en väg
 

Rädsla för närhet

Det finns olika sorters närhet, känslomässig och fysisk. Anledningarna till varför en person undviker det ena eller det andra varierar väldigt mycket. Om du vill förändra ditt sätt att tänka kring detta finns det sätt att göra det på.

Bild på könssymboler i en krans
 

1-2-3-relationer

Relationer… Ibland är det enkelt och självklart. Ibland är det inte alltid så enkelt – vad räknas egentligen som en relation? Finns det någon gräns för hur många som kan ingå i en relation?

Bild på två personer som matar varandra
 

Komma ut

När kom du ut senast? Många gör det hela tiden, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Men det märks mest när det är någon som bryter mot normen som kommer ut.

Svartsjuka. Bild på två personer som tittar åt olika håll
 

Svartsjuka

Svartsjuk är en oro för rivalitet. En känsla av att ens partner är intresserad av andra eller värderar andra relationer mer än den man har tillsammans. För en del dyker känslan upp någon gång ibland, för andra tar de en stor plats i ens liv och relation.

Banner - rfsu-kliniken
 
Banner för Frågelådan
 

Hitta rätt