Rädsla för närhet

Publicerad 2011-03-28 | Uppdaterad 2012-04-23

Kommentera | 15 kommentarer
Rädsla för närhet. Bild på kvinna som går på en väg

Det finns olika sorters närhet, känslomässig och fysisk. Anledningarna till varför en person undviker det ena eller det andra varierar väldigt mycket. Om en person är rädd för närhet och vill förändra sitt sätt att tänka kring detta finns det sätt att göra det på.

Rädd för känslomässig närhet

Att vara rädd för känslomässig närhet kan ta sig uttryck på olika sätt. Ofta innebär det att du inte låter andra komma dig nära, och du gör inte heller egna ansträngningar för att komma nära någon annan. Eller så är det istället så att du är en person som ställer upp för andra i vått och torrt men slår bakut då någon försöker lära känna dig bättre. Ibland kan detta påverka alla relationer, som familj, vänner och partners. Ibland kan det främst påverka ens relationer till kärlekspartners.

”Jag längtar mycket efter att vara i en kärleksrelation. Men jag får alltid katastroftankar kring att han ska försvinna på något sätt. Det gör att jag inte vågar chansa.”Sara 32 år

Det finns många anledningar till varför det kan bli så att du avvisar närhet till en annan människa. Ofta hänger det ihop med dina anknytningsmönster, alltså hur du från barndomen lärt dig att relationer till andra funkar. Tyckte du som liten att andra människor var att lita på eller var de vuxna oberäkneliga? Är du van vid att viktiga personer lämnar dig eller är du säker på att andra stannar kvar även då relationen för tillfället kanske inte är på topp? Alla sådana bilder av hur relationer fungerar påverkar till en mycket.

Det finns mycket som rör dina anknytningsmönster som du kan påverka själv på egen hand, men för det krävs en relativt stor insikt i hur du själv fungerar. Dessutom kan det uppstå nya mönster när du är vuxen ålder. Kanske har du blivit rejält bränd i någon relation och efter det blivit oerhört rädd för att låta någon komma nära igen?

”Jag håller andra på avstånd. Det är svårt att veta vem man kan lita på. Jag måste bli överbevisad om motsatsen men hur det ska gå till när jag inte ger någon chansen vet jag inte…”Kalle 23 år

Avvisanden, att inte låta någon komma nära, kan vara ett sätt för en del personer att skydda sig själv från fler besvikelser. Det du måste ta ställning till är om du vill leva så och inte ha nära relationer med andra människor. Vad skulle det kosta dig att våga ge dig in i en nära relation och vad skulle det kosta att vara utan denna nära relation? Har du ett mönster kring relationer som påverkar dig negativt och om det inte räcker med att fundera kring det själv, är det viktigt att du söker hjälp.

Rädd för fysisk närhet

Att vara rädd för fysisk, kroppslig, närhet är en annan aspekt av att inte låta någon komma nära. Detta kan också se ut på många olika sätt; till exempel att du undviker all fysisk kontakt, tycker det är obehagligt med sexuellt laddad beröring och/eller att du är rädd för att ha sex med någon annan. Det finns givetvis många olika orsaker till varför en person kan känna rädsla för fysisk närhet. För en del personer kan det helt enkelt ingå i ett sätt att fungera som har med personligheten att göra. Fysisk beröring är inget du är sugen på och inget du saknar. För andra kan en traumatisk upplevelse ligga bakom rädslan för närhet. Om så är fallet finns det bra hjälp att få. Har du åldern inne kan du gå till ungdomsmottagningen och prata med någon där. Är du äldre kan du till exempel vända dig till vuxenpsykiatrin eller en mottagning för sex och samlevnad (Sesam) på sjukhus.

Bild: Morguefile

Kommentarer

Visar 1-3 av 15.  Per sida 

Tar till, trycker bort
Jag kan komma nära om personen visat intresse av att höra om mitt liv och mina tankar, stort intresse. Men sedan trycker jag bort dem igen. Jag trycker bort mina föreldrar, när de försöker komma nära tycker jag de är klängiga och försvinner ännu mer. Det är först då mina föreldrar låter mig vara jag kommer tillbaka. Varför är det så? Varför måste jag trycka bort människor från första början? Jag känner att varför skulle någon någonsin bry sig om vad jag har på mitt hjärta eller i mitt huvud.

När jag var liten fick jag ofta höra att jag frågar för mycket (av min pappa) och att jag är dryg (jämnåriga). Kan det ha något med saken att göra?

Jag vet att jag är väldigt ung och borde inte tänkan sådant här, men jag har en väldigt bra självinstikt och är mogen för min ålder, har jag hört

Sagt av: Anonym 2017-01-23 19:52:57

Rädd för närhet
Är en tjej på 29 år som har fruktansvärd rädsla till närhet, har aldrig släppt in någon nära inpå utan har haft en stark spärr som jag inte har kunnat rubbat. Samtidigt så har jag kommit till ett vägskäl i livet hur jag vill ha de..jag vill ju gärna ha barn inom snar framtid med är fortfarande väldigt rädd för att ens kunna ta i en annan person hur ska man då kunna gå steget längre och ha sex. Jag vet inte riktigt vad man ska ta sig till och detta är något som tynger mig som person riktigt, man ska ju inte behöva gå å deppa resten av sitt liv och vara rädd..ens låga självförtroende spelar ju också en stor del i allt detta, man är nog ej ensam om dessa känslorn och tankar fast det känns så...

Sagt av: Anomym 2017-01-20 11:18:52


Om jag ska erkänna något så har jag också haft problem med närhet. Genom hela min barndom har jag varit överviktig och fet, och därför har jag alltid varit äcklad av min egna kropp.

Numer är tanken om närhet av något slag nästintill helt traumatisk för mig. Jag rör inte gärna vid andra alls, och även om jag blir sexuellt upphetsad så är tanken på att faktiskt ha sex störande för mig. Att röra en kvinna sexuellt eller smeka någon annan verkar för mig riktigt skrämmande, och jag tror det är för att jag inte litar på kvinnor. Det är mycket frustrerande och gör livet mycket melankoliskt eftersom jag egentligen tycker att kärlek är viktigt i livet, och jag drömmer om att starta en familj men jag har kommit att acceptera att det är ännu en dröm jag måste ge upp.

Sagt av: Anonym man i tjugoårsåldern 2016-09-08 14:11:17

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Relationer

Två personer kysser varandra i en hiss

Otrohet

Vad är otrohet? Att vara otrogen betyder att man bryter mot de regler som man satt upp i ett förhållande. I grunden är det enkelt, det man har bestämt att man inte tycker är okej är otrohet. Men i verkligheten kan det vara svårt.

Läs mer
 
Rädsla för närhet. Bild på kvinna som går på en väg
 

Rädsla för närhet

Det finns olika sorters närhet, känslomässig och fysisk. Anledningarna till varför en person undviker det ena eller det andra varierar väldigt mycket. Om du vill förändra ditt sätt att tänka kring detta finns det sätt att göra det på.

Bild på könssymboler i en krans
 

1-2-3-relationer

Relationer… Ibland är det enkelt och självklart. Ibland är det inte alltid så enkelt – vad räknas egentligen som en relation? Finns det någon gräns för hur många som kan ingå i en relation?

Bild på två personer som matar varandra
 

Komma ut

När kom du ut senast? Många gör det hela tiden, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Men det märks mest när det är någon som bryter mot normen som kommer ut.

Svartsjuka. Bild på två personer som tittar åt olika håll
 

Svartsjuka

Svartsjuk är en oro för rivalitet. En känsla av att ens partner är intresserad av andra eller värderar andra relationer mer än den man har tillsammans. För en del dyker känslan upp någon gång ibland, för andra tar de en stor plats i ens liv och relation.

Banner - rfsu-kliniken
 
Banner för Frågelådan
 

Hitta rätt