Regnbågs- eller stjärnfamilj – vad betyder det?

Publicerad 2011-02-24 | Uppdaterad 2016-01-22

Mamma pappa barn. Det är modellen för en traditionell kärnfamilj. Men i verkligheten ser familjer ofta ut på andra sätt. I dag lever många barn med en ensamstående biologisk förälder, föräldrar av samma kön eller föräldrar som inte är deras biologiska. Några av dem kallar sig för regnbågsfamilj eller stjärnfamilj. Men vad innebär det egentligen? RFSU har träffat några som vet.

Nina Svidén

”Regnbågsfamilj belyser skillnader”

Möt Nina Svidén, som besöker öppna förskolan Solbacken i Hammarby Sjöstad i Stockholm tillsammans med Elis, 11 månader.

Läs mer
 
Ingrid Engarås
 

Ingrid skapade stjärnfamiljen

I början av 2009 pågick upprörda diskussioner på internet. Många kände sig kränkta och ledsna efter socialminister Göran Hägglunds uttalanden om att vissa familjer skulle vara bättre än andra. Ingrid Engarås myntade då begreppet stjärnfamiljen.

Regnbågsflagga
 

Att leva som regnbågsfamilj

Anna Malmquist är doktorand på Linköpings universitet och forskar om regnbågsfamiljer. Hon tittar på vad som har hänt sen 2003 då det blev det tillåtet med styvbarnsadoption och 2005 när lesbiska par fick rätt till inseminering.

banner RFSU-kliniken
 

Abbe och hans stjärnfamilj

Vännerna Anna och Anders  bestämmer sig för att skaffa barn. De blir gravida genom  inseminering. När barnet föds har de varsin partner  och familjen består nu av fyra föräldrar. Läs artikeln och se bildreportaget om Abbe och hans stora familj.

Nya familjeband – ny trygghet

Fyra föräldrar med gemensamt ansvar för ett barn. En inte alls så ovanlig konstellation för många moderna familjer i dag. Men hur får man det att gå ihop när alla bor under samma tak? Läs om Dolly Douglas och hans familj.

Hitta rätt