Ingrid skapade stjärnfamiljen

Publicerad 2011-02-24 | Uppdaterad 2011-02-24

I början av 2009 pågick upprörda diskussioner på Forum för Feministiska Föräldrars webbplats. Många kände sig kränkta och ledsna efter socialminister Göran Hägglunds uttalanden om att vissa familjer skulle vara bättre än andra. Ingrid Engarås myntade ett fleruddigt alternativ – stjärnfamiljen. 2009 kom ordet med på Språkrådets lista över nya ord.

Kommentera | 2 kommentarer
Ingrid EngaråsIngrid Engarås.

Du skapade begreppet stjärnfamilj, varför?

– Jag såg att det behövdes ett samlingsbegrepp för många olika sorters familjekonstellationer. Ett inkluderande begrepp som inte värderar olika sorters familjer som bättre eller sämre.

Hur kom du fram till just det ordet?

– Varje människa kan liknas vid en stjärna, strålande, unik, med förmågan att själv välja sina relationer och definiera sin familj. Vikten läggs på innehållet i relationen, istället för kön, antal personer eller biologiskt släktskap.

Vilka använder ordet stjärnfamilj?

– Språkliga förnyare och radikala tänkare tog först till sig stjärnfamilj, men det sprids snabbt. Enföräldersfamiljer, barnlösa par, flergenerationsfamiljer, adoptionsfamiljer, kontaktfamiljer, singelhushåll med flera kallar sig för stjärnfamilj.

Vad har du mött för reaktioner?

– Begreppet uppmärksammas av populära folkliga veckotidningar som Allas och Hemmets Journal. Innan valet 2010 använde sig den rödgröna oppositionen av begreppet stjärnfamilj då de formulerade sin uppdaterade familjepolitik. Men svenska Wikipedia har vägrat ta med begreppet.

Finns stjärnfamilj i fler länder än Sverige?

– Ordet fungerar inte att direktöversätta, men jag har fått positiva reaktioner från Norge och Danmark, där det finns familjer som tagit till sig begreppet.

Helena Björk

Foto:  Ann Mossberg

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

Svar till Daniel
Tack för din kommentar. Dina slutsatser och värderingar står långt i från den värdegrund som RFSU har. Bland annat visar statistiken tydligt att det är män som gör den stora majoriteten av alla våldsbrott. Och de män som utsätts gör det nästan alltid av andra män. Därför arbetar vi mot sexuellt och könsbaserat våld och, som du säger, "drar till Afrika" eftersom vi tycker att det är viktigt. Mäns hälsa och utsatthet har lyfts i flera intressanta diskussioner de senaste åren. Bland annat i vår tidskrift Ottar. Läs gärna artikeln "Manlighet - en folksjukdom" här: http://www.ottar.se/artiklar/manlighet-en-folksjukdom

Sagt av: Frida, webbredaktör. 2012-04-10 10:04:22

Feministiskt hetroförtryck
http://www.youtube.com/watch?v=qH-mjGNqlHs&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=w__PJ8ymliw&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=RozEFVPDxeg&feature=relmfu

Under Hela 1900-talet har det handlat om mäns våld mot kvinnor.

Vi har blivit indoktrinerade att alla kvinnors problem beror på män genom feminism. Allt maskulint är dåligt.

I tv och media finns det inte ett enda program nu som inte handlar om att förlöjliga, trycka ner eller förnedra män.

Könsstympning av tjejer i Afrika ska föras krig mot medan pungsparkar och misandri i Sverige, ja det är roligt och humoristiskt, Jämlikhet?

Pojkars betyg i Svenska skolan sjunker, stöd? Äh det är bara killar ändå, Nu drar vi till Afrika och lägger dina och mina skatteresurser på deras tjejer istället, det är ändå bara våra pojkar och man vet ju hur dem är, Jämlikhet?

Män har inga preventiva rättigheter, dåliga föräldrarättigheter, sämre laga stöd, Avtjänar högre straff för samma brott som kvinnor, Utsätts mer för våld, Skadar sig mer, Har högre självmordsfrekvens…………

Jag tror att män i Sverige är såpass nedtryckta i skorna och har såpass dåligt självförtroende och förtroende för rättssystemet i dem här frågorna att dem hellre dör än berättar. Mörkertalet för män som är utsatta för psykologiskt eller fysiskt våld är lika stort eller större än kvinnors i Sverige. Anmälningarna görs inte.

Det här är naturligvis inget som kommer belysas då statistiken som levereras till regeringen kommer från "dem som vet" och

Sagt av: Daniel Johansson 2012-04-05 15:22:29

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Regnbågs- och stjärnfamiljer

Nina Svidén

”Regnbågsfamilj belyser skillnader”

Möt Nina Svidén, som besöker öppna förskolan Solbacken i Hammarby Sjöstad i Stockholm tillsammans med Elis, 11 månader.

Läs mer
 
Ingrid Engarås
 

Ingrid skapade stjärnfamiljen

I början av 2009 pågick upprörda diskussioner på internet. Många kände sig kränkta och ledsna efter socialminister Göran Hägglunds uttalanden om att vissa familjer skulle vara bättre än andra. Ingrid Engarås myntade då begreppet stjärnfamiljen.

Regnbågsflagga
 

Att leva som regnbågsfamilj

Anna Malmquist är doktorand på Linköpings universitet och forskar om regnbågsfamiljer. Hon tittar på vad som har hänt sen 2003 då det blev det tillåtet med styvbarnsadoption och 2005 när lesbiska par fick rätt till inseminering.

banner RFSU-kliniken
 

Abbe och hans stjärnfamilj

Vännerna Anna och Anders  bestämmer sig för att skaffa barn. De blir gravida genom  inseminering. När barnet föds har de varsin partner  och familjen består nu av fyra föräldrar. Läs artikeln och se bildreportaget om Abbe och hans stora familj.

Nya familjeband – ny trygghet

Fyra föräldrar med gemensamt ansvar för ett barn. En inte alls så ovanlig konstellation för många moderna familjer i dag. Men hur får man det att gå ihop när alla bor under samma tak? Läs om Dolly Douglas och hans familj.

Hitta rätt