Att leva som regnbågsfamilj

Publicerad 2011-02-24 | Uppdaterad 2012-08-24

Anna Malmquist är doktorand på Linköpings universitet och forskar om regnbågsfamiljer. Hon tittar på vad som har hänt sen 2003 då det blev det tillåtet med styvbarnsadoption och 2005 när lesbiska par fick rätt till inseminering.

Kommentera | 3 kommentarer
Regnbågsflagga

Vad är en regnbågsfamilj?

– Regnbågen är gay-rörelsens symbol – en metafor som används för att visa att det finns en mångfald, där alla har en plats. En enklare förklaring är att regnbågsfamiljer är hbtq-personer* med barn.

Hur bildar man en regnbågsfamilj?

Anna MalmquistAnna Malmquist

– Det är väldigt olika. Lesbiska par väljer oftast att gå till en klinik för att få hjälp med inseminering. Några väljer anonym spermadonator, medan andra involverar en känd donator eller en pappa. Att ta hjälp av en surrogatmamma är ett alternativ för manliga par, men man måste åka utomlands för att göra det, vilket är dyrt. En del bögpar och lesbiska par skaffar barn tillsammans och två av föräldrarna har gemensam vårdnad.

Vad kan en regnbågsfamilj stöta på för problem?

– Att vara regnbågsfamilj upplevs sällan som ett stort problem – varken på små orter eller i större städer. Men i ett lesbiskt par blir den som inte fött barnet ibland osynliggjord och förbisedd eftersom hon i andras ögon inte alltid får en självklar plats som förälder. Folk tar sig ibland även friheter att fråga om väldigt privata saker – hur man bestämde vem som skulle bära barnet till exempel.

Kan man inte bara säga familj och räkna alla sorters familjer dit?

– Heteronormen är väldigt stark, därför behövs regnbågsfamilj för att lyfta fram att det finns människor som lever annorlunda. Det vore jättebra om familj betydde mer än bara mamma, pappa, barn. Men det är inte självklart i dag.

Helena Björk

*Hbtq-person. Samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner samt personer som definierar sig som queer.

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

Svar
Anna-Maria: Vad kul att du vill ta hjälp av Anna Malmquist i ditt uppsatsskrivande. Tyvärr har jag inte hennes kontaktuppgifter, hoppas du kan hitta dem någon annan stans. Lycka till!

Daniel: Precis som det står i artikeln: ordet regnbågsfamilj behövs för att lyfta fram att det faktiskt finns många människor som lever annorlunda.

Sagt av: Frida, webbredaktör 2012-04-10 09:49:26

Demokrati
Hetronormen är stark för att det helt enkelt finns fler hetrosexuella än homosexuella. Det har inget med förtryck att göra. Sluta gnälla om att göra minoriteter till norm när dem är färre.

Sagt av: Daniel Johansson 2012-04-05 15:34:42

Regnbågsfamiljer
Jag heter Anna-Maria och jag pluggar sista terminen på barnmorske programmet. Jag skriver just nu min magister uppsats och den handlar om regnbågsfamiljer-Samkönade föräldrars upplevelse av adoptionsprocessen. Jag skulle vilja ta del av din forskning och om jag skulle kunna få tipps på ngr vetenskapliga källor som jag kan använda mig av i mitt arbete.
Tack på förhand
Anna-Maria Ågren Martin

Sagt av: Anna 2012-03-04 19:10:34

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Regnbågs- och stjärnfamiljer

Nina Svidén

”Regnbågsfamilj belyser skillnader”

Möt Nina Svidén, som besöker öppna förskolan Solbacken i Hammarby Sjöstad i Stockholm tillsammans med Elis, 11 månader.

Läs mer
 
Ingrid Engarås
 

Ingrid skapade stjärnfamiljen

I början av 2009 pågick upprörda diskussioner på internet. Många kände sig kränkta och ledsna efter socialminister Göran Hägglunds uttalanden om att vissa familjer skulle vara bättre än andra. Ingrid Engarås myntade då begreppet stjärnfamiljen.

Regnbågsflagga
 

Att leva som regnbågsfamilj

Anna Malmquist är doktorand på Linköpings universitet och forskar om regnbågsfamiljer. Hon tittar på vad som har hänt sen 2003 då det blev det tillåtet med styvbarnsadoption och 2005 när lesbiska par fick rätt till inseminering.

banner RFSU-kliniken
 

Abbe och hans stjärnfamilj

Vännerna Anna och Anders  bestämmer sig för att skaffa barn. De blir gravida genom  inseminering. När barnet föds har de varsin partner  och familjen består nu av fyra föräldrar. Läs artikeln och se bildreportaget om Abbe och hans stora familj.

Nya familjeband – ny trygghet

Fyra föräldrar med gemensamt ansvar för ett barn. En inte alls så ovanlig konstellation för många moderna familjer i dag. Men hur får man det att gå ihop när alla bor under samma tak? Läs om Dolly Douglas och hans familj.

Hitta rätt