Svartsjuka

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2012-04-23

Kommentera | 8 kommentarer
Svartsjuka. Bild på två personer som tittar åt olika håll

Svartsjuka är en oro för rivalitet.

Vad är svartsjuka?

En känsla av att ens partner är intresserad av andra eller värderar andra relationer mer än den man har tillsammans. Man kan vara svartsjuk i olika omfattning. För en del dyker känslan upp någon gång ibland, för andra tar de en stor plats i ens liv och relation.

Varför blir man svartsjuk?

Svartsjuka kan väckas av en rad olika händelser och situationer där man saknar förtroende för sin partner, upplever en konkurrens eller känslan av att bli bortvald. Svartsjuka bottnar ofta i en personlig osäkerhet och en dålig självkänsla. Svartsjukan kan ibland vara svårt att övervinna och ta kontroll över med förnuft och rationella tankar.

Vad kan man göra åt svartsjukan?

Svartsjuka kan ställa till med problem i en relation både för den som är svartsjuk och för dennes partner. Det är då bra att ta itu med detta innan det påverkar individerna och förhållande negativt. För en del personer kan det räcka med att fundera över detta på egen hand och prata med sin partner. Men om problemet består kan det vara bra att prata med en kurator eller terapeut om saken.

Konsekvenser av svartsjuka

En konsekvens av svartsjuka är försök till kontroll och dominans över sin partner. För att kunna forma en relation där svartsjukan får ett mindre utrymme är det viktigt att skapa förutsättningar för ett ömsesidigt förtroende och en ömsesidig respekt, vilket inte byggs genom en inskränkt rörelsefrihet. Svartsjuka kan i vissa fall gå så långt att det kan leda till psykiskt och fysiskt misshandel. Då behöver man omedelbart söka hjälp för att avbryta det destruktiva handlandet eller få stöd i att avsluta relationen.

Kommentarer

Visar 1-3 av 8.  Per sida 

Svartsjuka i polyrelation
Halloj,
Jag är precis på g in i en polyrelation och har lite funderingar kring svartsjuka.
Jag har inga problem med att min partner har en flickvän, men är däremot nervös för att känna mig som "nummer två" eller "någon på sidan av".
Hur tänker ni kring detta, får framför allt gärna svar från personer i polyrelationer.

Sagt av: Sofia 2017-06-26 14:55:18

Linnéa
Personligen skulle jag inte bry mig ett skit om min flickvän har bilder/porrbilder på andra killar. Skulle heller inte bry mig om hon kollade porr eller tänker på andra.
Vad du måste förstå är att alla människor fantiserar tom du och fantasier har inte med att göra vad din kille känner för dig. Jag anser att du överreagerar. Och precis som texten säger så ligger din oro i en problematik hos dig själv, din egna självkänsla och självbild. Din kille är inte tvungen att vara ihop med dig utan han vill vara ihop med dig. Förmodligen för att han tycker om dig.
Det verkar som att du tror att för att han tänker på andra så kommer han tycka om dig mindre. Och så är inte fallet. Dock din svartsjuka och kontrollbehov av vad han får och inte får ha på sin arbetsplats och att du försöker styra hans tankar kommer att leda till att han tycker om dig mindre.

Lita på din kille och jobba på dig själv så kommer du se att eran relation kommer stärkas. Alla killar kollar på andra tjejer men det betyder inte att man vill vara med andra tjejer.

Sagt av: jimmie 2016-02-29 20:57:49

Svartsjuk?
Hej! Jag undrar en sak. Hur skulle ni känna om eran pojkvän/flickvän hade bilder vid sin arbetsplats på motsatta könet i porrbilder? Skulle ni tycka detta skulle vara ok? Jag tycker inte det. Jag vet inte men det känns som man får ha det när man inte är i ett förhållande. Då man är singel och inte har någon att titta på. Han tycker att jag överreagerar. Jag frågade hinom hur han skulle känna om jag hade bilder i mitt skåp på min arbetsplats. Han sa att han inte skulle bry sig om det att det skulle vara ok. Han säger att han tycker om mig och att jag har en jättefin kropp och att han inte bryr sig om att han har bilderna där för han hinner inte titta på dem för att han har så mycket på jobbet. Är det jag som känner oro för att jag nu känner att han kanske tänker på någon av porrfigurerna när vi hr sex? Samt att jag inte kan mäta mih med en sexig porrfigur? Jag har nog dåligt självförtroende men tycker ni att jag överreagerar? Hur skulle ni ha känt? Kram på er!

Sagt av: Linnéa 2015-11-27 08:46:55

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Relationer

Två personer kysser varandra i en hiss

Otrohet

Vad är otrohet? Att vara otrogen betyder att man bryter mot de regler som man satt upp i ett förhållande. I grunden är det enkelt, det man har bestämt att man inte tycker är okej är otrohet. Men i verkligheten kan det vara svårt.

Läs mer
 
Rädsla för närhet. Bild på kvinna som går på en väg
 

Rädsla för närhet

Det finns olika sorters närhet, känslomässig och fysisk. Anledningarna till varför en person undviker det ena eller det andra varierar väldigt mycket. Om du vill förändra ditt sätt att tänka kring detta finns det sätt att göra det på.

Bild på könssymboler i en krans
 

1-2-3-relationer

Relationer… Ibland är det enkelt och självklart. Ibland är det inte alltid så enkelt – vad räknas egentligen som en relation? Finns det någon gräns för hur många som kan ingå i en relation?

Bild på två personer som matar varandra
 

Komma ut

När kom du ut senast? Många gör det hela tiden, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Men det märks mest när det är någon som bryter mot normen som kommer ut.

Svartsjuka. Bild på två personer som tittar åt olika håll
 

Svartsjuka

Svartsjuk är en oro för rivalitet. En känsla av att ens partner är intresserad av andra eller värderar andra relationer mer än den man har tillsammans. För en del dyker känslan upp någon gång ibland, för andra tar de en stor plats i ens liv och relation.

Banner - rfsu-kliniken
 
Banner för Frågelådan
 

Hitta rätt