Göra slut

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2016-03-02

Kommentera | 3 kommentarer
Göra slut. Bild på en ensam man.

Det kan vara svårt att göra slut. Både att komma fram till själva beslutet och att berätta det för sin partner. Kanske drabbas du av dåligt samvete för att göra din partner ledsen, något som naturligtvis är svårt att undvika om känslorna fortfarande finns där. Men det är också viktigt att ta de egna känslorna på allvar och inte fortsätta att vara tillsammans om det inte känns rätt eller om du inte mår bra av relationen.

Göra slut eller inte

Det är inte alltid helt lätt att veta vad man vill. Det är vanligt att fundera lite fram och tillbaka. Den enda dagen känns allt bra och andra dagar verkar det omöjlig att fortsätta tillsammans. Det kan ta tid att komma fram till ett beslut, men det kan också vara jobbigt att vara kvar i en relation som blir allt sämre.

Livet kan kännas hopplöst den dagen då det tar slut. Det är viktigt att du tillåter dig den sorg som kan finnas, en sorg som båda partner kan känna.

Anledningen till att relationen tar slut kan vara många. Kanske har du och din partner helt enkelt vuxit ifrån varandra, kanske har kärleken tagit slut eller att någon av er blivit kär i någon annan. Eller kanske är det så att du äntligen orkat ta steget att bryta upp från en relation som du inte mått bra i.

Funderingarna på att bryta upp eller ej brukar man bära med sitt ett tag och det kan ta längre eller kortare tid att komma fram till ett beslut. Förutom att anledningen till varför man bryter upp påverkar hur svårt det är att fatta ett beslut så påverkar naturligtvis även andra omständigheter. Bor ni tillsammans, har ni barn ihop, är relationen relativt ny eller har ni varit tillsammans många år och hunnit skaffa sig gemensamma vänner och lärt känna varandras släkt. En annan sak som påverkar är hur man ser på relationer. Hur stark är tanken på den livslånga relationen? Ser du det i så fall en sepration som ett misslyckande?

Hur gör man slut?

Det finns bra och dåliga sätt att avsluta en relation. I de allra flesta situationer så är det bästa sättet att prata med varandra på en plats där ni kan förbli ostörda och att ni har ordentlig med tid för varandra. Att göra slut per telefon, med ett sms eller under ett upphetsat gräl är sällan bra. Men om du misstänker att din partner kan bli hotfull när du berättar att relationen är över så ska ni inte vara ensamma. Då är det bättre att ringa eller kanske skriva ett brev, eller ha någon med sig så du kan känna dig trygg.

När du gör slut så är det bra att vara ärlig, men för den skull behöver du ju inte säga onödiga saker som kan såra.

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 


En åsikt, om du genuint älskar och är lycklig med personen stannas hos den, var inte egoistiska, sedan beror det självklart på hur förhållandet ser ut... om bi båda är ömsesidiga mot varann och har en bra kommunikation så kommer det att hålla.

Sagt av: Anonym 2013-07-25 06:07:35

Nehe, verkligen RFSU?
"Livet kan kännas hopplöst den dagen då det tar slut."

Eller kanske mer realistiskt den månaden det tar slut.

Sagt av: Mitt Namn 2012-06-11 14:57:08

Att våga göra slut
Jag och min kille var tillsammans i fyra år, vi hade det jättebra men jag kände hela tiden att något fattades och på slutet kände jag att jag prioriterade kompisar, träning och skola framför honom. Jag insåg att jag inte längre var kär. Men det var några fruktansvärda månader där jag funderade på hur jag skulle göra större delena av dagen. Jag tänkte hela tiden att jag borde nöja mig och vara glad över att ha en så fin kille, men sen kände jag bara att nej, jag vill inte nöja mig och leva i ett förhållande utan att känna riktig kärlek resten av mitt liv. Så efter fyra månaders funderande och efter en resa med några kompisar, där jag hunnit få distans till min kille, gjorde jag slut när jag kom hem. Det är det värsta och bästa jag någonsin gjort. Det kändes fruktansvärt att såra någon som man har stått så nära, offra tryggheten och bli "ensam". Jag förstod ganska snart att vi inte kommer kunna umgås som vänner och det känns synd men samtidigt är jag glad och lyckligare än någonsin över mitt beslut. Jag mår så mycket bättre nu och man anpassar sig ganska snart till att bara tänka på sig själv. Vänner och familj har stöttat mycket och man växer som person snabbare än man tror.

Sagt av: anonym 2011-03-30 22:23:59

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Relationer

Två personer kysser varandra i en hiss

Otrohet

Vad är otrohet? Att vara otrogen betyder att man bryter mot de regler som man satt upp i ett förhållande. I grunden är det enkelt, det man har bestämt att man inte tycker är okej är otrohet. Men i verkligheten kan det vara svårt.

Läs mer
 
Rädsla för närhet. Bild på kvinna som går på en väg
 

Rädsla för närhet

Det finns olika sorters närhet, känslomässig och fysisk. Anledningarna till varför en person undviker det ena eller det andra varierar väldigt mycket. Om du vill förändra ditt sätt att tänka kring detta finns det sätt att göra det på.

Bild på könssymboler i en krans
 

1-2-3-relationer

Relationer… Ibland är det enkelt och självklart. Ibland är det inte alltid så enkelt – vad räknas egentligen som en relation? Finns det någon gräns för hur många som kan ingå i en relation?

Bild på två personer som matar varandra
 

Komma ut

När kom du ut senast? Många gör det hela tiden, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Men det märks mest när det är någon som bryter mot normen som kommer ut.

Svartsjuka. Bild på två personer som tittar åt olika håll
 

Svartsjuka

Svartsjuk är en oro för rivalitet. En känsla av att ens partner är intresserad av andra eller värderar andra relationer mer än den man har tillsammans. För en del dyker känslan upp någon gång ibland, för andra tar de en stor plats i ens liv och relation.

Bild på Helena von Zweigbergk

Vad är minst smätsamt, bli lämnad eller vara den som lämnar? Helena delar med sig av sina erfarenheter. In och lyssna på Sexpodden "Helena var den som gjorde slut".

Hitta rätt