Äldre och sex – sexuell lust finns hela livet!

Publicerad 2009-12-29 | Uppdaterad 2015-02-06

Kommentera | 5 kommentarer
Bild på ett äldre par i en soffa.

Unga par kysser varandra på bussen och de flesta tycker att det är sött. Men hur blir reaktionen om vi är ett rynkigt par över 70, ett äldre samkönat par eller om någon eller båda har ett funktionshinder? Vi ser sällan den situationen eftersom fördomarna ännu är starka. Det är på tiden att visa att åldersstrecket för sexuell lust inte finns.

Länge sågs minskat intresse för sex som en naturlig del av åldrande. Men så är det inte! Sex kan istället vara en del av ett gott åldrande. Många äldre är nöjda med sitt sexliv, medan andra av olika skäl avslutat sitt sexuella liv. De senaste årtiondena har studier visat att allt fler behåller sin sexuella aktivitet långt upp i åren. Enligt tidningen Ottar har idag nio av tio i åldrarna över 70 år en positiv inställning till sex. För bara trettio år sedan var siffran sju av tio. I en svensk studie (H70) om vikten av att vara sexuellt aktiv, svarande 14 procent av kvinnorna 65-85 år, att det var viktigt. 45 procent av männen svarade detsamma.

Äldre som väljer att avstå från sex har olika skäl. Man kan sakna en partner eller inte känna lust till den partner man har. Men också sådant som smärtor eller en krånglig social situation hindrar. Den som är äldre kan också hindras av egna, eller lika ofta omgivningens, fördomar. Fördomsfulla vuxna barn eller okunnig personal på äldreboendet kan skapa stora problem. Till det kan komma att många äldre växt upp i ett samhälle med lägre acceptans för sexualitetens olika uttryck och/eller förväntningar på till exempel på jämställdhet. Det är erfarenheter som kan begränsa möjligheterna att finna sin egen sexualitet och dess uttryck. Kanske har det dröjt till sent i livet innan man bejakar lusten till samma kön eller vågar uttrycka vad man tycker är skönt.

Förmåga att känna lust finns hela livet och även om funktionerna kan vara nedsatta finns det alltid en väg till lusten. Sviktande erektion är ett problem för 50 procent av 50-åringar, 60 procent av 60-åringar och 70 procent av 70-åringar. Mediciner och andra hjälpmedel kan hjälpa de flesta män att få stånd och kvinnor att bli våta i slidan. På så sätt kan vi hela livet välja om vi vill ha penetrerande sex eller inte. Det handlar inte om att gnida hårdare, utan om mer tid, ömsesidighet och glidmedel. En del mediciner kan också påverka den sexuella lusten och förmågan negativt.

Sexualiteten har ett egenvärde och hur vi förhåller oss till vår egen lust och sexualitet har inte i första hand med ålder att göra. Sviktande lust kan ha till exempel medicinska förklaringar, men även egna och andras föreställningar om rätt och fel i sexualiteten, stereotypa könsroller och bristande självkänsla kan hindra goda sexuella upplevelser under hela livet, särskilt för kvinnor.

Förmågan till lust söker sig med åren ofta andra och kanske bredare uttryck. Många äldre säger att de uppskattar närheten, ömheten och kroppskontakten mer än när de var unga, men det innebär inte att man avstår från sex.

Bertil, 72, säger om sin sexualitet:
”När jag var riktigt ung satt erotiken längst ut i snoppen. Alla känslor fanns där, kvinnan fanns med som hjälpreda. Med åren vandrade den erotiska upplevelsen allt längre in i min kropp, jag började så sakta förstå vad kvinnans lust betydde för min egen lust. På gamla dar har erotiken tagit över hela min kropp, snoppen är en hjälpreda och min upplevelse och kvinnans kan inte skiljas åt. Hennes uthållighet blir min, hon tar mig med på sina himlaresor.

Kommentarer

Visar 1-3 av 5.  Per sida 

Sex på äldre dar
När tar sexlivet slut. Jag vet inte jag är 82år och min hustru 81. Vi har alldeles underbart samliv och har haft det sedan vi träffades när vi var 20 år. Vi tycker att det bara har blivit bättre och friare med åren. Lusten har absolut inte avtagit med åren. Men det gäller att inte vara rädd utan våga tillfredställa varandra. Jag kunde aldrig tro att man kunde ha så under bar sex så långt upp i åren, men det har inte mattats av, och vi hoppas kunna njuta av varandra i många år ännu. Njut av livet så länge ni kan....................

Sagt av: Bengt 2013-11-17 15:57:29


Fantastisk !!!bra beskrivet!!!

Sagt av: Eman 2013-04-03 19:43:46

Bertil 72, med åren...
Bertil, så underbart bra beskrivet. Må du ha ett fortsatt fantastiskt liv på alla sätt och vis.

Sagt av: Anna 2013-02-15 12:45:33

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

”Sex är lika läskigt och härligt - oavsett vilken ålder man är i”

RFSU-kliniken vill få fler äldre att hitta dit. Två telefontider i veckan är vikta åt 50-plussare. Den äldsta som hört av sig hittills är 94 år gammal.

Läs mer
 

Låt lusten leva länge - telefonmottagning för dig som är 50+

RFSU-Kliniken har en särkild telefonmottagning för Dig som är 50+. Kanske räcker det med en stunds samtal, eller så kommer vi överens om en tid då du kommer hit. Vi kan också ge hänvisning vidare till andra instanser.

Äldres sexualitet - en viktig politisk fråga

Sexperter om äldre och sex

Christina Rogala och Marianne Göthberg arbetade tidigare på RFSU-kliniken, nu kan du ta del av deras råd kring äldre och sex på tidningen Veteranens webbplats.

Sex på äldre dar

Undersökningar visar att äldre personer har sex högre upp i åldrarna än tidigare. Och att många tycker att sexualitet höjer livskvaliteten.

 

– Sexuella känslor finns kvar långt upp i åldrarna, och dagens äldre är mer sexuellt aktiva än tidigare generationer, säger Nils Beckman, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Sahlgrenska akademin.

Närhet – inte bara sex

Två äldre personer.

Stenhårt stånd och alltid villig. Eftersom män förväntas vara ”sexatleter” blir pressen att prestera stor. Inte minst för äldre män vars erektionsförmåga ofta minskar. Men en ny avhandling visar en annan bild av äldre mäns sexualitet, bortom ståndet.

banner för frågelådan
 

Lust & Längtan 50+

Dagens Nyheter har publicerat en artikelserie under vinjetten Lust & Längtan 50+, som tar upp sexualitet från 50-plussares perspektiv. Här kan du bland annat läsa om Britta som fick uppleva verklig passion vid 74 års ålder, experter som uttalar sig om äldre och sex, samt fakta om vad som händer i kroppen när den åldras.

Hitta rätt