Inte slut på sexlivet för att ståndet sviktar

Publicerad 2015-02-06 | Uppdaterad 2015-02-12

Den som har mycket sex som ung, har det även som äldre. Och den som har haft flera partners som ung, lever efter ett liknande relationsmönster även som äldre. Men vad sex är – kan däremot ändras.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på någon som kysser någon annans höft

Ett aktivt sexliv högre upp i åldrarna ser inte nödvändigt ut som det gör för yngre och medelålders. Kroppen förändras och det påverkar vilka sexuella praktiker som är njutningsfulla.

”Det är många som tycker att det är positivt att män inte längre kan få stånd”

Att erektionen förändras är inget ovanligt bland äldre män och i kombination med en vanlig uppfattning om samlag som det enda sättet att ha sex på, kan det uppstå problem.

Linn Sandberg har skrivit en avhandling om maskulinitet, sexualitet och ålder. Den visar att män som har en vidare syn på sex som något mer än samlag, inte upplever erektionssvikt som ett stort problem.

– I den mån man lyckas förhandla om vad sex ska vara, så blir det lättare att känna att man inte förlorat något, säger hon.

Linn Sandberg har djupintervjuat heterosexuella män i åldern 69 till 89 år. Kunskapen hon vill förmedla till äldre handlar om att det är möjligt att utmana normer och idéer om vad sex kan vara för något.

– Jag tycker dels att min forskning är viktig för att se att heterosexuella män har förmågan att hitta andra vägar för njutbart sex. Men det finns en samlagsnorm som blir ganska problematisk för åldrande kroppar. Män känner osäkerhet kring sin erektion. Så för män tycker jag det är viktigt att de får en möjlighet att reflektera kring och kritisera normer om penetration och erektion. Forskning om äldre heterosexuella kvinnor har visat att det är många som tycker att det är positivt att män inte längre kan få stånd, för det öppnar upp för en bredare sexuell repertoar, säger Linn Sandberg.

”Idén om att heterosex ska innehålla samlag kan skapa en psykisk press”

När kvinnor åldras så blir slemhinnorna i slidan ofta skörare, vilket kan göra samlag smärtsamt och sex till en negativ upplevelse. För män kan idén om att heterosex ska innehålla samlag skapa en psykisk press på dem att få stånd. Att komma bort från den föreställningen menar Linn Sandberg kan ge hälsovinster för både män och kvinnor.

Och nyckeln är att skapa mötesplatser där äldre kan prata om sex.

– Det pågår otroligt mycket aktiviteter i olika pensionärsföreningar och där finns det intresse för att prata om sex. Det tror jag säkert att RFSU-kliniken också ser, att man hör av sig för att man vill prata. Det finns ungdomsmottagningar, så det är väl inte helt omöjligt att tänka sig att man kan skapa samtalsplatser även för äldre, säger Linn Sandberg.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex efter 50

Gå till startsidan för "Sex efter 50"
 
 

"Vi är inte nyförälskade, men vi är gulliga mot varandra"

Eva och hennes man har varit gifta i 45 år. Hon berättar om hur de behöll passionen - även efter pensionen.

Bild på ett par som ler
 

De hittade kärleken och pirret - på nätet

Bengt var nära att ge upp. Ellen fastnade för Pers filosofiska presentation och Per såg någonting alldeles särskilt i profilbilden.

 

”Hormonerna gör det svårt att få upp den. Då får man hålla sig till annat”

Caisa, 66 är transsexuell, inte opererad, och lesbisk. "Jag måste hitta en tjej som är bisexuell", säger hon.

Bild på någon som kysser någon annans höft
 

Inte slut på sexlivet för att ståndet sviktar

Forskning har visat att många tycker att det är positivt att män inte längre kan få stånd. Det öppnar upp för en bredare sexuell repertoar.

”Sex är lika läskigt och härligt - oavsett vilken ålder man är i”

RFSU-kliniken vill få fler äldre att hitta dit. Två telefontider i veckan är vikta åt 50-plussare. Den äldsta som hört av sig hittills är 94 år gammal.

Läs mer
 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

www.rfsu.se/sexefter50 är adressen.

Olle Waller om singellivet efter pensionen

Han är Sveriges kändaste sexualupplysare. Nu berättar han om sitt eget sexliv i RFSU:s podcast Sexpodden

"Vi åldras och det är världens chans"

Nu är barnen inte längre där och stör. Och det finns ingen ängslan för att bli gravid. Nu är det bara njutning som gäller.

Hitta rätt