”Hormonerna gör det svårt att få upp den. Då får man hålla sig till annat”

Publicerad 2015-02-12 | Uppdaterad 2016-05-11

Kommentera | 0 kommentarer

Hur känns det att börja om med en ny relation när man blivit över 50? Svaret är – ingen skillnad, om vi bara pratar om känslan av förälskelse. Pirret är likadant livet igenom.

Men livserfarenheten förändrar andra saker.

Caisa Viksten, 66, pensionär, är inte den som håller sig hemma. Hon går ofta ut på klubbar och har stor umgängeskrets. Men hon tycker ändå att det är lite läskigt att starta en ny relation. Det har det egentligen alltid varit, men en skillnad som hör ihop med åldern är att det blivit svårare att hitta någon.

”Jag är transsexuell, inte opererad, och lesbisk, vilket gör det svårt”Caisa

– Jag är transsexuell, inte opererad, och lesbisk, vilket gör det svårt – jag måste hitta en tjej som är bisexuell, säger hon.

Alla som varit singlar ett tag lägger sig till med vissa vanor, som kan bli svåra att bryta senare, tror hon.

– Det kan skära sig på vissa områden, kanske vara svårare att bli sambos när man levt ensam länge, säger hon.

Det var några år sedan som Caisa hade en längre relation, men för fem år sedan träffade hon en person som var ungefär 15 år yngre. Caisa blev kär och säger som Ida – den känslan är sig lik livet igenom. Relationen höll inte, men Caisa och hennes ex är bästa vänner i dag.

När det kommer till det sexuella kan vissa saker förändras, men det gäller att ha rätt inställning.

”Hormonerna gör det svårt att få upp den. Då får man hålla sig till annat”Caisa

– Med åldern är att jag har lite mindre energi för sex, sedan äter jag också hormoner vilket gör det svårt att få upp den. Då får man hålla sig till annat! Det finns så många nya saker att upptäcka sexuellt, det går att få orgasm på andra vis, jag upptäckte nyligen att det går att få orgasm via brösten. Man ska inte låsa sig vid att det sexuella måste vara på ett sätt, då missar man mycket, säger Caisa.

Psykologen: Så startar du om

Att starta om med en ny relation efter 50-årsåldern, när vi kanske varit ensamma länge kan vara svårt på ett sätt, men enkelt på ett annat sätt. För många är kompromissandet en stötesten.

– Den som känner så kan som hjälpmedel och ett sätta att hitta vägar att gå vidare tänka: Vad vill jag uppleva? Vad är viktigt för mig just nu, och vad vill jag vara med om längre fram? Kanske finns det saker med relationen som kan kompensera för de kompromisser vi måste göra, säger Liria Ortiz, leg psykolog och leg psykoterapeut.

”Livserfarenheten har visat att det inte behöver vara så farligt att tycka annorlunda”Liria Ortiz, psykolog

En fördel med att starta om en relation när vi blivit äldre är friheten: vi lägger minde kraft på att undersöka om vi passar ihop i detalj, livserfarenheten har visat att det inte behöver vara så farligt att tycka annorlunda. Liria Ortiz menar att för många har acceptansen också ökat vad gäller de egna kroppsliga skavankerna – när vi blir äldre fokuserar vi mer på det existentiella och bryr oss mindre om småsaker som midjans storlek.

Den som blivit bränd och är rädd för nya relationer, kan må bra av att försöka se sin egen roll i det som hände tidigare, för att på så vis fundera över vad hen kan göra annorlunda i nästa relation.

– En sak många inte tänker på är att grunderna för en relation läggs väldigt snabbt, säger Liria Ortiz.

Därför är det viktigt att signalera och ta ställning redan från början om du verkligen vill engagera dig i relationen när det finns allvarliga brister hos den andra. Det kan gälla en alltför stor alkoholkonsumtion, till exempel. Eller att personen inte plockar efter sig. Det kan också gälla sexualiteten.

– Om den andra bara bryr sig om sig själv i sängen, måste man på en gång säga från: ”Hur gör vi nu?” eller ”det är min tur”. Det gäller att vara konsekvent, både säga ifrån och visa med beteendet att det inte är acceptabelt, säger Liria Ortiz.

Förändring kommer inte av sig själv – och ibland kommer den inte alls, men ju tidigare man tar upp det desto mer troligt att något händer.

– Vänta inte, och lita inte på tankar som ”När vi flyttar ihop kommer hen att förändras”, säger Liria Ortiz.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex efter 50

Gå till startsidan för "Sex efter 50"
 
 

"Vi är inte nyförälskade, men vi är gulliga mot varandra"

Eva och hennes man har varit gifta i 45 år. Hon berättar om hur de behöll passionen - även efter pensionen.

Bild på ett par som ler
 

De hittade kärleken och pirret - på nätet

Bengt var nära att ge upp. Ellen fastnade för Pers filosofiska presentation och Per såg någonting alldeles särskilt i profilbilden.

 

”Hormonerna gör det svårt att få upp den. Då får man hålla sig till annat”

Caisa, 66 är transsexuell, inte opererad, och lesbisk. "Jag måste hitta en tjej som är bisexuell", säger hon.

Bild på någon som kysser någon annans höft
 

Inte slut på sexlivet för att ståndet sviktar

Forskning har visat att många tycker att det är positivt att män inte längre kan få stånd. Det öppnar upp för en bredare sexuell repertoar.

”Sex är lika läskigt och härligt - oavsett vilken ålder man är i”

RFSU-kliniken vill få fler äldre att hitta dit. Två telefontider i veckan är vikta åt 50-plussare. Den äldsta som hört av sig hittills är 94 år gammal.

Läs mer
 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

www.rfsu.se/sexefter50 är adressen.

Olle Waller om singellivet efter pensionen

Han är Sveriges kändaste sexualupplysare. Nu berättar han om sitt eget sexliv i RFSU:s podcast Sexpodden

"Vi åldras och det är världens chans"

Nu är barnen inte längre där och stör. Och det finns ingen ängslan för att bli gravid. Nu är det bara njutning som gäller.

Hitta rätt