Klimakteriet

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2015-02-16

Kommentera | 7 kommentarer

När kvinnan är mellan 45-60 år avstannar ägglossningen och mensen upphör. Detta kallas menopaus eller klimakterium och är en normal och frisk fas i kvinnors liv. Hur denna period beskrivs och upplevs varierar påtagligt mellan kvinnor och över världen. Klimakterium har sedan medeltiden använts som ett allmänt begrepp för en förändringsfas i livet.

I de flesta fall innebär klimakteriet att kvinnan inte kan bli gravid. Enstaka ägglossningar kan förekomma och om du har oskyddat sex med penis i slida kan du då bli gravid, detta är dock ovanligt.

En del kvinnor kan få svettningar (vallningar) och sömnstörningar. Oftast går detta över av sig själv efter några år men i de fall du har mycket besvär kan det vara bra att kontakta en läkare för råd och eventuell medicinering.

Klimakteriet kan påverka sexlivet

När menstruationerna slutar komma kan det förekomma olika grader av kroppsliga förändringar som påverkar sexlusten. Lusten kan också påverkas av mycket annat i tillvaron som stress, sömnbrist, medicinering av olika slag och relationsproblem. Det är inte så att lusten tar slut med stigande ålder, men sexlivet kan behöva anpassas efter förändringarna.

Ibland kommer lusten långsammare och det kan behövas mer tid, fler smekningar och nya spännande sätt att beröra och/eller beröras. Klimakteriet kan innebära att man får torra och sköra slemhinnor i underlivet. Glidmedel kan vara ett bra tips om du känner att du inte blir tillräckligt våt. Ibland kan till exempel östrogensalva vara gynnsamt för sköra slemhinnor. Att göra roliga saker tillsammans och kanske överraska varandra, till exempel med spännande erotiska övningar eller måltider, kan blåsa liv i lusten. Ibland kan det vara till hjälp med tips från olika böcker om sexualitet.

Det är viktigt att du och eventuell partner(s) pratar med varandra om hur det känns. Kanske har även din partner känt av förändringar? Att vilja ha lust och att känna som förut kan också påverka på ett negativt sätt. Lusten blir en prestation. Kroppen har då lätt för att gå i baklås och spänna sig. Här kan det hjälpa att vara att vara tillsammans med sin partner på sätt som inte nödvändigtvis handlar om att ha sex/samlag. Att ge varandra tid, smekas, beröra, utan att ha några krav på att det ska bli något annat än just detta. Det kallas för sensualitetsövningar och brukar ha god verkan på lusten.

Kommentarer

Visar 1-3 av 7.  Per sida 

olycklig kär
Hej,

Jag lever i ett monogamt förhållande tillsammans med en 10 år äldre kvinna och för snart 5 1/2 år sedan så kom hon i klimakteriet.
Det innebar att hon tappad all sexuell lust helt och hållet, och så det är fortfarande.

Vi har gjort några enstaka försök till att ha sex, men det fungerar inte eftersom hon inte kan känna några sexuella känslor över huvudtaget. Och jag vill att den jag har sex med ska ha ett utbyte av sexuellt attraktion. Hon är inte närvarande av samma anledning som jag & ibland har det t o m känts som att ligga med någon mot sin vilja. Och det får ingen av oss att må bättre. vi får ångest av olika anledningar.

Hon känner inte sig tillräcklig medan jag pendlar mellan att jag känner mig från ful & obekräftat till att ge mig själv dåligt samvete för att jag "bara" tänker på sex.

Och sköta mitt sexliv på egen hand i sann "do i yourself" anda fungerar inte för mig.
Sex utan kärleksrelation får mig inte att må bättre. Det har t o m fått mig känna mig olycklig efteråt eftersom det aldrig är det jag söker.
Gissar att det är baksidan av myntet av att vara en romantiker.

Jag har föreslagit att vi ska söka hjälp av slag som terapi & vägledning, men hon kan inte. Hon har ett förflutet med mycket tungt missbruk, och som gör att hon inte klarar av att gå i terapi. Hon kan inte ens prata med någon vän om klimakteriet.

Och när det gäller annan typ av vägledning så tror jag att hon är rädd för att det ska leda till tips om att jag ska ha sex med andra.

Hjälp oss!

Sagt av: Hans 2016-11-24 00:33:10

Personliga frågor
Vi ger inte personlig rådgivning kommentarsfälten, väd dig gärna till rfsu.se/fragelådan. Där får du snabbt svar från våra sakkunniga.

Sagt av: Frida, webbredaktör 2013-02-28 10:20:39

sextokig??
Känner mig ledsen och är sugen på sex hela tiden. Mer än innan klimakteriet!!! Min man har fått mindre sexlust och tycker jag är jobbig vilket gör att jag känner mig ännu mer ledsen. Är detta ovanligt?

Sagt av: Eva 2013-02-26 18:39:34

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex efter 50

Gå till startsidan för "Sex efter 50"
 
 

"Vi är inte nyförälskade, men vi är gulliga mot varandra"

Eva och hennes man har varit gifta i 45 år. Hon berättar om hur de behöll passionen - även efter pensionen.

Bild på ett par som ler
 

De hittade kärleken och pirret - på nätet

Bengt var nära att ge upp. Ellen fastnade för Pers filosofiska presentation och Per såg någonting alldeles särskilt i profilbilden.

 

”Hormonerna gör det svårt att få upp den. Då får man hålla sig till annat”

Caisa, 66 är transsexuell, inte opererad, och lesbisk. "Jag måste hitta en tjej som är bisexuell", säger hon.

Bild på någon som kysser någon annans höft
 

Inte slut på sexlivet för att ståndet sviktar

Forskning har visat att många tycker att det är positivt att män inte längre kan få stånd. Det öppnar upp för en bredare sexuell repertoar.

”Sex är lika läskigt och härligt - oavsett vilken ålder man är i”

RFSU-kliniken vill få fler äldre att hitta dit. Två telefontider i veckan är vikta åt 50-plussare. Den äldsta som hört av sig hittills är 94 år gammal.

Läs mer
 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

www.rfsu.se/sexefter50 är adressen.

Olle Waller om singellivet efter pensionen

Han är Sveriges kändaste sexualupplysare. Nu berättar han om sitt eget sexliv i RFSU:s podcast Sexpodden

"Vi åldras och det är världens chans"

Nu är barnen inte längre där och stör. Och det finns ingen ängslan för att bli gravid. Nu är det bara njutning som gäller.

Hitta rätt