Fyra myter om sexet efter 50

Publicerad 2015-02-05 | Uppdaterad 2015-02-06

Kommentera | 0 kommentarer

De första 15 åren efter pensionsåldern är ofta en tid med lägre grad av emotionella problem än vid någon annan period i livet. De flesta har en bättre hälsa än jämnåriga i tidigare generationer och är också mer aktiva fysiskt och i livet i övrigt.

Hur sexualiteten känns och levs ut beror - precis som i alla andra åldrar  - på omständigheter som rör den enskilda personen.

Många upplever att sexlivet inte alls blir sämre utan tvärtom, även om det också finns de som upplever svårigheter med att leva upp till förväntningarna om att fortsätta vara sexig.

Närhet, ömhet och olika kärleksyttringar behövs under hela livet. Psykisk hälsa och välbefinnande är viktigare för den sexuella lusten än den fysiska hälsan. Upplevelsen och njutningen är det heller ingen skillnad på oavsett ålder.

Åldrandets påverkan på kroppsliga funktioner har ofta överdrivits i studier. Detta gäller också de förändringar som sker i och runt kvinnors kön.

Här är fyra vanliga myter:

1. Äldre kvinnor tappar intresset för sex

Det finns en myt om att äldre kvinnor inte är intresserade av sex men studier visar att de flesta äldre skulle vilja ha mer intimitet och sexualitet än de faktiskt har.

2. Hormonerna ställer till det för sexualiteten

Det finns en myt om att hormoner har en stor betydelse för sexualiteten och kroppsliga förändringar.  Studier visar att förändringarna inte brukar upplevas i så hög grad eller kanske inte alls för den som onanerar eller har en sexuell relation/relationer.

3. Äldre kvinnor lubricerar mindre

Det finns också en myt att slidans möjligheter till våthet och svullnad minskar med åldern. Det finns studier som visar att äldre kvinnor kan få samma våthet och blodfyllnad som tidigare vid sexuell upphetsning och stimulering.

4. Sjuk eller skadad = slut på sexlivet

Det finns myter om att äldre med olika sjukdomar och funktionsnedsättningar inte har något sexuellt intresse eller möjlighet för sexuell aktivitet men det finns oftast bra lösningar på eventuella problem. Hälso- sjukvården kan vara till god hjälp.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex efter 50

Gå till startsidan för "Sex efter 50"
 
 

"Vi är inte nyförälskade, men vi är gulliga mot varandra"

Eva och hennes man har varit gifta i 45 år. Hon berättar om hur de behöll passionen - även efter pensionen.

Bild på ett par som ler
 

De hittade kärleken och pirret - på nätet

Bengt var nära att ge upp. Ellen fastnade för Pers filosofiska presentation och Per såg någonting alldeles särskilt i profilbilden.

 

”Hormonerna gör det svårt att få upp den. Då får man hålla sig till annat”

Caisa, 66 är transsexuell, inte opererad, och lesbisk. "Jag måste hitta en tjej som är bisexuell", säger hon.

Bild på någon som kysser någon annans höft
 

Inte slut på sexlivet för att ståndet sviktar

Forskning har visat att många tycker att det är positivt att män inte längre kan få stånd. Det öppnar upp för en bredare sexuell repertoar.

”Sex är lika läskigt och härligt - oavsett vilken ålder man är i”

RFSU-kliniken vill få fler äldre att hitta dit. Två telefontider i veckan är vikta åt 50-plussare. Den äldsta som hört av sig hittills är 94 år gammal.

Läs mer
 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

www.rfsu.se/sexefter50 är adressen.

Olle Waller om singellivet efter pensionen

Han är Sveriges kändaste sexualupplysare. Nu berättar han om sitt eget sexliv i RFSU:s podcast Sexpodden

"Vi åldras och det är världens chans"

Nu är barnen inte längre där och stör. Och det finns ingen ängslan för att bli gravid. Nu är det bara njutning som gäller.

Hitta rätt