När underlivet blir äldre

Publicerad 2015-02-05 | Uppdaterad 2016-05-11

Om sköra slemhinnor och andra förändringar i och runt könet.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på en mage och någon som kramar bakifrån med ena handen på bröstet och den andra på magen

Åldrandet är ju ingen sjukdom och medför inte nödvändigtvis att kroppens sexuella funktioner minskar. Kroppens åldrande är en biologisk process lika självklar som livet - men det finns stora variationer. Det går inte att ange en precis tidpunkt för olika förändringar som rör könet och underlivet.

Blodfyllnaden i klitoris svällkroppsvävnad kan fungera precis som tidigare och med samma känslighet. Bäckenbottenmusklerna kan blodfyllas som tidigare och nervernas känslighet finns kvar. Genom att fortsätta att träna musklerna i bäckenbotten kan de behålla sin spänst och mycket av sin tidigare kraft.

Allt detta medverkar till att möjligheterna för njutning och orgasm finns kvar även om det ibland kan behövas lite längre tid.

”Onani och sex bidrar till att slemhinnorna blir mindre torra”

Huden på hela kroppen blir med åren tunnare, torrare och mindre elastisk. Detta gäller också huden i underlivet, blygdläpparna och huden mellan slidan och anus, det som kallas mellangården.

Livsstilsfaktorer som t.ex. rökning kan påverka huden negativt. Oparfymerad olja istället för tvål kan minska torrheten efter tvättning.

Hormoner

Även om äggstockarnas produktion av östrogen minskar succesivt under åren efter sista menstruationen finns det inga direkt samband mellan hormonnivåer och besvär.

Däremot är det något vanligare att kroppen kan reagera långsammare och annorlunda på sexuell upphetsning, stimulering och även orgasm än under yngre år.

Precis hur detta hänger samman varierar mellan olika personer. Det kan också ha med en mängd andra faktorer än förändringar i könet att göra, som till exempel trötthet och hela livssituationen.

Slemhinnorna inne i slidan kan bli tunnare och skörare allt eftersom. Detta har sin orsak i hormonella förändringar. Elasticiteten i slidväggarna kan minska. Det kan eventuellt ta längre tid att få våthet från slidan. Våtheten kan ibland vara mindre tydlig men det behöver inte alls vara så.

Hur jag för att behålla ett aktivt sexliv?

Allt detta kan underlättas med hjälp av ökad kunskap och medvetenhet om hur ens kropp och sexuella upphetsning fungerar. Att fortsätta med onani eller sex tillsammans med någon annan bidrar också till att slemhinnorna blir mindre torra och att elasticiteten kan bibehållas. Detta gäller oavsett sätt att ha sex; smeksex, slidsamlag, analsex, onani, analsamlag, sex med något hjälpmedel/sexleksak eller något annat sätt. Dessutom finns det bra hjälp att få både med glidmedel och lokalverkande östrogen ifall det uppstår smärta från sköra slemhinnor. 

Tips

  • Vid kondomanvändning eller användning av femidom som är tillverkade av gummi tänk på att undvika oljebaserade produkter eller fet kräm som kan förstöra gummit.
  • För att den sexuella förmågan ska ha lättare att finnas kvar behöver den underhållas. Onani är ett bra sätt både för den som har en partner och för den som inte har det. Vid sex med en partner är det fortsatt viktigt att kommunicera om olika sätt som känns skönt.
  • Det finns ökat intresse för forskning kring torrhet och skörhet i slemhinnorna i slidan och vad som kan göras för att avhjälpa eventuella besvär. Detta gör att det öppnas större behandlingsmöjligheter. Dessutom finns en ökande medvetenhet bland kvinnor om att det finns och går att få hjälp. Kort sagt: sök gynekolog vid besvär!
  • Silikonbaserat glidmedel är mera skonsamt för torra och känsliga slemhinnor än vattenbaserat. Det ger glid under längre tid och torkar inte ut. Kan användas tillsammans med kondom men kan förstöra sexleksaker av silikon.
  • Oparfymerad olja är bra för torr hud och torra slemhinnor både att tvätta med och smörja in.
  • Krämer eller slidtabletter med lokalverkande östrogen finns receptfritt på apoteket. En läkare/gynekolog kan skriva ut recept på slidtablett och vaginalring med lokalverkande östrogen. Hos en gynekolog kan du också diskutera kring lösning på och behandling av eventuella problem.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex efter 50

Gå till startsidan för "Sex efter 50"
 
 

"Vi är inte nyförälskade, men vi är gulliga mot varandra"

Eva och hennes man har varit gifta i 45 år. Hon berättar om hur de behöll passionen - även efter pensionen.

Bild på ett par som ler
 

De hittade kärleken och pirret - på nätet

Bengt var nära att ge upp. Ellen fastnade för Pers filosofiska presentation och Per såg någonting alldeles särskilt i profilbilden.

 

”Hormonerna gör det svårt att få upp den. Då får man hålla sig till annat”

Caisa, 66 är transsexuell, inte opererad, och lesbisk. "Jag måste hitta en tjej som är bisexuell", säger hon.

Bild på någon som kysser någon annans höft
 

Inte slut på sexlivet för att ståndet sviktar

Forskning har visat att många tycker att det är positivt att män inte längre kan få stånd. Det öppnar upp för en bredare sexuell repertoar.

”Sex är lika läskigt och härligt - oavsett vilken ålder man är i”

RFSU-kliniken vill få fler äldre att hitta dit. Två telefontider i veckan är vikta åt 50-plussare. Den äldsta som hört av sig hittills är 94 år gammal.

Läs mer
 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

www.rfsu.se/sexefter50 är adressen.

Olle Waller om singellivet efter pensionen

Han är Sveriges kändaste sexualupplysare. Nu berättar han om sitt eget sexliv i RFSU:s podcast Sexpodden

"Vi åldras och det är världens chans"

Nu är barnen inte längre där och stör. Och det finns ingen ängslan för att bli gravid. Nu är det bara njutning som gäller.

Hitta rätt