De hittade kärleken och pirret - på nätet

Publicerad 2015-02-12 | Uppdaterad 2015-02-16

Kommentera | 1 kommentar
Bild på ett par som ler

Kärlek vid första ögonkastet – så blev det för Bengt Nilsson, 58 år, när han träffade sin nätdejt i verkligheten. Nu är de förlovade och planerar att flytta ihop.

Men den som ska nätdejta bör utrusta sig med tålamod.

”Hon sökte en vän att gå ut och fika med”Bengt

– Man får inte tro att första nätdejten ger något. Jag hade provat ett tag, och tänkte ”det här är sista försöket”, säger han.

Han hittade en person som inte lagt upp någon bild alls – däremot en text som han fastnade för.

– Hon skrev att hon var änka och att hon sökte en vän att gå ut och fika med eventuellt. Jag är änkeman så vi hade mycket gemensamt. Sådant tror jag tar längre tid att få veta utan nätdejting, säger han.

Men det är viktigt med ärligheten tycker han, och det håller Ellen Gustafsson, 64 år, med om.

– När jag sökte efter män i min ålder tyckte jag att det blev så mycket klichéer, jag fängslades inte riktigt, säger hon.

”Han uttryckte sig på ett annat sätt, djupt och filosofiskt”Ellen

Ändå hittade hon sin Per Erlandsson, 64, som sedan 1,5 år tillbaka är hennes sambo. Fast det var nära att de missade varandra.

– Jag såg bilden på henne och tyckte att det fanns något i det, men hon hade en väldigt tunn personlig beskrivning så jag hoppade av. Men då kunde hon se att jag hade varit inne på hennes sida, och hon kontaktade mig, säger Per.

– Ja, jag tyckte att han såg trevlig och attraktiv ut på bild. Man ska inte förneka att man går utseende också i min ålder, säger Ellen.

Per uttryckte sig också på ett annat sätt, mer djupt och filosofiskt, om vad som var viktigt i hans liv.

– Jag trivs bäst med människor som är avskalade och naturliga i sitt sätt att vara, så därför kändes han mer intressant, säger hon.

”Jag såg bilden på henne och tyckte att det fanns något”Per

– För mig är det positiva i nätdejting själva strukturen, att med fria ord beskriva sig själv, lägga fram fakta och se vad som händer, säger Per.

Ellen tycker att nätdejting är ett sätt att träffas, vid sidan av de andra. Det passar till exempel dem som inte vill gå på krogen.

Visst är det en fördel att ha erfarenheten som kommer med åldern, att se lite mer realistiskt på sin dejt. Men om kärleken kommer, så är känslan densamma.

– Det spelar ingen roll vilken ålder man har, själva förälskelsen, pirret och alla känslorna, de är ju likadana hela livet, säger Ellen.

Nätdejting-proffset: ”Livserfarenheten är en stor fördel”

– En stor fördel med de nätdejtare som är över 50 år är att de har lite mer livserfarenhet, de är inte lika naiva.

Det säger Ann Annse, som är projektledare för nätdejtingsajten 50plusmatch.se. Anledningen till att man valt att nischa in sig på dem som är 50 plus är helt enkelt att de flesta söker en partner som är i deras ålder. Av alla medlemmar på 50plusmatch.se är nära 60 procent 50–60 år. 23 procent är 60–65 år. Sajten är inte kanske ”hipp”, som Ann uttrycker det – huvudsaken är att den har aktiva medlemmar samt snabb och personlig kundservice.

”Där är en fördel att inte vara lika naiv som de yngre nätdejtarna”Ann Annse

– Somliga är jätteduktiga på datorer, andra har inte fått lika stor kunskap i tekniken. Fast de som är över 50 år kan sådant som är viktigare än tekniken, de förstår att man inte lämnar ut sina uppgifter till en man pratat tre gånger med, säger Ann.

Livserfarenheten gör att de som blivit äldre enklare kan hitta dem som är ute efter samma sak som de själva, de har helt enkelt haft fler relationer och lärt känna både sig själva och andra. För precis som i verkliga livet kan det finnas ”players”, förstås. Där är det fördel att inte vara lika naiv som de yngre nätdejtarna kan vara.

Att nätdejting växer är inte konstigt.

– Det finns massor av människor som tycker om att träffas, chatta och dejta på en dejtingsida, inte minst för att det är ett anspråkslöst sätt att upptäcka nya bekantskaper på, säger Ann.

Den som inte orkar eller vill delta i utelivet har också mycket att hämta på nätet.

– Krogen stänger, men på 50plusmatch dejtar man var och när man vill – mitt i natten, om man så vill, och i det tempo man själv väljer, säger Ann.

Foto: Flickr creative commons/Redgum

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

GILLAR
Håller med. Har precis börjat nätdatea. Å på samma sätt som på krogen får "sålla" bland dem som flörtar. Men för mig var det just grejen att kunna kommunicera i text innan man träffas som gjorde att det kändes bra.

Å att låta personen å personligheten komma fram . Att inte fastna för förpackningen.

Önskar er, mig själv å alla andra nätdatare Lycka. till med Kärleken

Sagt av: Emma 2016-01-05 00:41:39

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex efter 50

Gå till startsidan för "Sex efter 50"
 
 

"Vi är inte nyförälskade, men vi är gulliga mot varandra"

Eva och hennes man har varit gifta i 45 år. Hon berättar om hur de behöll passionen - även efter pensionen.

Bild på ett par som ler
 

De hittade kärleken och pirret - på nätet

Bengt var nära att ge upp. Ellen fastnade för Pers filosofiska presentation och Per såg någonting alldeles särskilt i profilbilden.

 

”Hormonerna gör det svårt att få upp den. Då får man hålla sig till annat”

Caisa, 66 är transsexuell, inte opererad, och lesbisk. "Jag måste hitta en tjej som är bisexuell", säger hon.

Bild på någon som kysser någon annans höft
 

Inte slut på sexlivet för att ståndet sviktar

Forskning har visat att många tycker att det är positivt att män inte längre kan få stånd. Det öppnar upp för en bredare sexuell repertoar.

”Sex är lika läskigt och härligt - oavsett vilken ålder man är i”

RFSU-kliniken vill få fler äldre att hitta dit. Två telefontider i veckan är vikta åt 50-plussare. Den äldsta som hört av sig hittills är 94 år gammal.

Läs mer
 

Sex efter 50

Här har vi samlat fakta, tips och inspiration för dig som är över 50 och sugen på att ha ett aktivt sexliv!

 

www.rfsu.se/sexefter50 är adressen.

Olle Waller om singellivet efter pensionen

Han är Sveriges kändaste sexualupplysare. Nu berättar han om sitt eget sexliv i RFSU:s podcast Sexpodden

"Vi åldras och det är världens chans"

Nu är barnen inte längre där och stör. Och det finns ingen ängslan för att bli gravid. Nu är det bara njutning som gäller.

Hitta rätt