Sex i tonåren

Publicerad 2009-12-29 | Uppdaterad 2010-03-23

Kommentera | 12 kommentarer
Person som åker skateboard

I tonåren brukar vi bli mer medvetna om vår egen och andras sexualitet. Det kommer både inifrån och utifrån. Inifrån i takt med det att kroppen och hjärnan växer och förändras men också på grund av att tankar, förhållningssätt och relationer utvecklas och ändras. Utifrån påverkas vi bland annat av att omgivningen påminner om de osynliga regler som finns för när man ska ha sex, hur, och med vem eller vilka. Heteronormen är stark och många bryr sig väldigt mycket om vad andra gör, vad som är normalt och hur man ska göra för att passa in. I tonåren blir detta extra tydligt, även om det inte är något unikt för just denna period i livet.

Tonårsperioden sammanfaller på ett eller annat sätt med puberteten. Det kan skilja några år hit och dit för när puberteten börjar och slutar, men oavsett när så pågår den under tonåren. I puberteten sprudlar hormonerna inom oss och det som händer i kroppen är relativt lika för tjejer och killar, mer lika än vad många tror: Kroppen växer så att det knakar, vi blir längre, brösten växer, könsdelar växer och förändras i utseendet, hår växer kring könet, under armarna och på andra delar av kroppen, stämbanden och rösten förändras och vi svettas mer. En sak som skiljer mellan könen är att tjejer börjar få mens och killar tillverka spermier.

Förutom det kroppsliga, påverkas även identiteten. Det märks ofta med att vi prövar nya stilar, umgås på ett annat sätt med vänner, får nya kunskaper och upptäcker nya intressen. I tonåren tänker också många mycket på sin sexuella läggning och identitet och vad man tänder på. De flesta utforskar sin kropps sexuella möjligheter, börjar onanera och intressera sig för andras kroppar. Onani är den vanligaste sexuella handlingen bland ungdomar, och de allra flesta har haft den första sexuella upplevelsen med sig själv.

Tonåren är också en tid då förälskelse och sex kan börja uppta en större del av ens tankar, oavsett om vi vill det eller inte. Kärleksrelationer kan påverka ens livssituation på flera sätt, bland annat sexlivet. Vid sjutton års ålder har ungefär hälften haft samlagsdebut i Sverige och många har erfarenheter av annan sorts sex som smeksex och oralsex. Sexdebuten är för många en laddad händelse och väcker mycket tankar om hur man ska göra för att det ska kännas bra. För en del är det viktigt att den ska ske tidigt, för en del är det viktigt att vänta. Vanligt är att det är krav från ens omgivning och inte helt ens egna val som styr: Kompisar, partner, familj, media, religion och annat kan ha stort inflytande över sexdebuten, även om vi har rätt att bestämma över vår egen kropp.

Det finns nog ingen annan period i livet då saker förändras så snabbt, något som kan medföra både en fysisk och mental växtvärk och såklart en massa frågor om allt som händer. Då är det är viktigt att det finns tillgång till bra svar och personer som kan hjälpa.

RFSU:s informatörer jobbar ute i skolor med att stärka unga till att göra sina egna medvetna val när det gäller sexualitet och säkrare sex. En viktig del i det arbetet är att svara på frågor som ställs och ge saklig och bra information, men också att diskutera saker som ömsesidighet, ryktesspridning, könsroller och relationer. RFSU gör även politiska påtryckningar för att lärare ska lära sig mer om sex, och att det på så sätt ska bli enklare för tonåringar att få den kunskap som behövs för att ha kunna ha sex på ett säkrare och skönare sätt.

Kommentarer

Visar 1-3 av 12.  Per sida 

Svar till anonymus
Hej! Vi ger inte personlig rådgivning i kommentarsfälten. Vänd dig gärna till vår frågelåda (www.rfsu.se/frageladan). Det du skriver väcker vår oro, så vi hoppas verkligen att du hör av dig.

Sagt av: Frida, webred 2015-02-10 17:06:06

oskuld vill ha sex
jag är en 15 årig kille som är oskuld och är singel. Men det finns en tjej som är 13 (fyller snart 14) henne är jag intresserad av och det vet hon om. hon har haft sex redan med en kille som som var tillsammans med men är inte det längre. iallafall så vill jag ha sex med henne. det finns en sak som hon är intreserad av men har ingen. och en dag så skrev hon till mig att om hon skulle få en av dessa sakerna så skulle hon kunna ha sex med mig eller vad jag nu skulle vilja, jag trode henne inte så dagen efter så frågade jag om hon var seriös och det var hon. det är bara det att man kan skaffa den saken hon vill ha på nätet för 75kr. jag har pratat med mina kompisar om detta och de tycker att jag "ska ta chansen och leva livet" men det känns så fel mot henne! snälla hjälp mig! ska jag göra det eller inte? jag vill jätte gärna ha sex med henne men det känns så fel... hjälp mig snälla!

Sagt av: anonymus 2015-02-08 02:57:07

Sperm
Är sperm gott?, jag har sett porrfilmer och det verkar som att de gillar det, är det farligt? Annars vill jag prova på. :)

Sagt av: S 2015-01-20 14:44:50

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex genom livet

Bild på en flicka som gungar.

Barns sexualitet

Barn har frågor om sexualitet, kropp och känslor. Frågor som förtjänar bra svar från vuxna i deras närhet.

Läs mer
 

15-årsgränsen - vad gäller?

Oron kring 15-årsgränsen för sex har vuxit, märker vi på RFSU. Orsaken är förmodligen den skärpta lagen för sexualbrott 2005 och domar som uppmärksammats i media. Dagens Nyheter har intervjuat Maria Bergström om detta i artikeln Kärlek eller brott?

Förälder till en tonåring?

Föräldrar

Följ med när RFSU träffade fjorton föräldrar och pratade om hur man kan närma sig de laddade frågorna om sex och kroppen.

Sex under 40 år

Unga idag är mer toleranta och mer öppna för att ha sex utan kärlek. Såg svenskarnas sexliv annorlunda ut 1967 jämfört med idag?

Sexualitet är en del av dig - överallt!

RFSU kämpar för att din rätt att välja vem du vill ligga med. Hur du vill. Om du vill. Se filmen om oss, det tar en minut.

bannar rfsu-kliniken
 
banner för frågelådan
 

Hitta rätt