Könen

Publicerad 2012-03-07 | Uppdaterad 2016-04-05

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på två kroppar med nakna kön.

Det finns otroligt många smeknamn på könen. Några är kissemurra, dolme, dick, bäver, murva, pitt, mutta, kotten och mus. Du kan säkert många fler. De flesta använder olika ord för könen när de pratar med kompisar, föräldrar eller läkare.

SnippaVissa ord passar i ett sammanhang och andra i ett annat och därför behövs flera olika ord. Snippa och snopp är ord som passar bra för yngre barns kön, innan puberteten. De flesta vuxna använder de orden också om vuxnas kön när de talar med barn.

SnoppBilderna är två exempel där de viktigaste delarna är utmärkta. Klicka för att se större bilder.

Det är också bra att använda ord som alla förstår, som fitta och kuk. Det är vanliga ord som många tycker hänger ihop med sex och upphetsning. Alla vet också att de orden används negativt ibland. Fitta, men också kuk, kan användas som svordo­mar och fitta uppfattas då som grövre och mer nedvärde­rande.

En del är inte bekväma med alla ord och det ska man respektera, men inom RFSU tycker vi att fitta och kuk i grunden är positiva ord, eftersom de även inkluderar de yttre delarna av könen som är så viktiga för njut­ningen. Det gör till exempel inte slida eller vagina.

Ingen skulle påstå att alla tjejkroppar eller alla killkroppar ser likadana ut. Det är snarare så att alla personer har ett unikt utseende.

Detsamma gKönäller könen, variationen är väldigt stor. Men båda könen består av delar som är väl­digt lika varandra i grunden. Den hud som hos ett foster blir till yttre blygdläppar blir till pung hos ett annat foster. Det är samma anlag som bildar äggstockar eller testiklar. Och både klitoris och penisskaftet har ett ollon.Kön

På en omskuren kille har man skurit bort förhuden. Utan förhud blir huden på ollonet tjockare och det kan ge ned­ satt känsel på ollonet när man blir äldre, men det behöver inte bli så. Påverkan är betydligt större på många om­skurna tjejer, men det är väldigt olika hur en omskärelse på en tjej gått till. På en del har man skurit bort klitoris ollon, klitoris förhud och delar av de inre blygdläpparna. Vissa får till och med könet mer eller mindre ihopsytt. Andra kan ha bränts eller prickats på klitoris av något vasst utan att något har tagits bort.

Även som omskuren tjej kan man hitta sätt att njuta av sex. Det mesta av kli­toris finns kvar inne i kroppen, längs med könet och blygdläpparna. Andra delar av kroppen är också känsliga för beröring och förmågan att bli upphetsad finns kvar.

Om man har frågor eller problem kan man besöka en ungdomsmottagning. Omskärelse av tjejer och kvinnor är förbjudet i Sverige. Det räknas som ett allvarligt brott att genomföra ingreppet. Omskärelse av killar och män är däremot inte förbjudet.

Fittfakta och Kukkunskap

RFSU har gett ut två tjockare häften om könen som heter Fittfakta och Kukkunskap. I dem kan man läsa mycket mer om könen och vad som händer när man blir sexuellt upphetsad.

Omskärelse

Du kan läsa mer om omskärelse på rfsu.se, i Socialstyrelsens skrift ”Du har rätt att säga nej!” och i ”Omskärelse av pojkar och män”, RFSU.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex – på ditt sätt

Vad är sex?
 
Könen
 
Sex - som i sköna saker man känner i kroppen
 
Sex - som i sköna ställen på kroppen
 
Sex - som i sköna saker man kan göra med sig själv
 
Sex - som i ömsesidighet och respekt
 
Sex - som i ställningar
 
Sex - som i oskrivna regler
 
Sex - som i sådär
 
Sex - som i något man lär sig
 
Bild på Pelle Ullholm, sexualupplysare och författare till boken

En bok om sex för tonåringar

"Sex – på ditt sätt" är texter och bilder om sex och relationer. De är riktade till tonåringar i högstadiet och i början av gymnasiet. - Vi skulle vilja att den här fanns i varje tonårings hand, säger sexualupplysaren och författaren Pelle Ullholm.

Läs mer
 

Sex - på ditt sätt

Här kan man läsa om sexkänslor och hur man kan göra när man till exempel smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon.

 

Sex – på ditt sätt är en bok för den som har sex med sig själv eller med andra, eller inte vill ha sex alls. Vi skriver också för dig som skulle vilja ha sex med någon annan, men som inte har haft det än.

 

För sex är inte bara något man gör eller känner. Det handlar också om kunskaper. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Alla ska ha frihet att välja, vara och njuta.

 

Sex - på ditt sätt går att läsa här på sidan, beställa som bok - eller ladda ner som pdf.

Boken kostar 10 kronor

Sex på ditt sätt

Tipsa någon

Vill du att boken "Sex - på ditt sätt" ska finnas i din skola, på fritidsgården, ungdoms- mottagningen eller i ditt sovrum? Tipsa en lärare, fritidsledare, förälder eller någon annan vuxen om att köpa den. Fyll i personens mailadress i det här fältet och skriv vem tipset kommer ifrån.

 

 
 
 

Sex på kartan

Sex på kartan

”Sex på kartan” är en tecknad film som talar klarspråk och bygger på ungdomars egna frågor.

Hitta rätt