Sex - som i ömsesidighet och respekt

Publicerad 2012-03-15 | Uppdaterad 2013-01-30

Kommentera | 3 kommentarer
Bild på ett tjej och en kille ocm ligger ner och kramas.

Grunden för bra sex tillsammans med andra är ömse­sidighet. Ömsesidighet betyder att man bryr sig om varandra och tänker på att det ska kännas bra för den andra också.

Man ska ha en brakänsla innan, under och efter det att man har haft sex. Känns det inte bra – då kan man backa, säga vänta, nej, jag vill inte det här. Kanske vill man sen, men inte nu.

Märker man av att den andra inte verkar gilla det man gör så slutar man med det. Om man visar varandra respekt på det sättet – då har man ömsesidigt sex.

De flesta kommer att ha både bra och mindre bra erfa­renheter av sex utan att någon gjort fel. Direkt fel blir det när man tjatar eller pressar andra att ställa upp på sex.

Direkt fel blir det när man inte bryr sig om vad den anIphonedra vill eller inte ens försöker förstå vad den andra vill. Då bryter man tydligt mot ömsesidigheten.

Hur ska man då veta vad den andra vill? Hur kan man visa vad man själv vill? Man kan förstås fråga: Känns det bra? Tar jag lagom hårt? Hur känns det här? Man kan också kolla av hur den andra reagerar även om man inte gör det med ord. Vill den andra inte smekas tillbaka eller tar den nästan inga initiativ?

Om någon är väldigt passiv kan man fundera på om man gör något som den andra inte vill. Ett tips är att lyssna efter hur den andra andas, låter, se på reaktioner och kroppsspråk. Det är också bra att själv tala om vad som känns bra eller inte bra: Lite försiktigare. Rör fingret snabbare. Mmm, det där känns skönt. Ja, där!

Många tycker att det bästa sättet är att ta den andras hand och visa vad Tre som dansarman gillar, eller själv ta på sin egen kropp och på så sätt visa hur man vill ha det.

Att tala om vad man vill göra är väldigt bra men kanske inte alltid så lätt. Många känner sig blyga, okunniga eller rädda för att den andra ska känna sig dålig. Man kan öva genom att säga tyst för sig själv vad man vill och tycker. Då kan det faktiskt kännas lättare att tala om eller visa för någon hur man vill ha det.

Man kan också, om man vill ha sex igen med samma person, prata en helt annan dag om vad man vill göra. Det behöver ju inte betyda att man inte var nöjd senast, bara att man vill prova olika saker vid olika tillfällen.

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

Svar till: Any
Ja, beroende på din egna ålder. Om tjejen är 14 och du också är 14 finns det inget som hindrar er. Lagen om byxmyndighet finns till för att skydda yngre från övergrepp, och har satts vid 15 för att de flesta är inne i puberteten då.

Skulle du vara 15, kan det finnas en liten risk att någon anmäler det. Men om det framgår tydligt att sexet skedde med bådas tillgivelse, händer nog inget. Är du 16, gäller samma sak.

Sagt av: Hannes 2015-05-05 20:00:13


Egentligen inte.. Det finns ju något som heter byxmyndig det bli man först vid 15 år och då är det okej att ha sex men sen tror jag att om båda är lika gammla och att båda två vill tror jag (bara tror) jag att det är okej men man får självklart ta konsekvenserna

Sagt av: Anonym 2015-03-11 15:23:25

Visst är det okej att ha sex med en 14 år?
Visste är det okej att ha sex med en 14 år tjej.

Sagt av: Any 2014-11-05 01:39:42

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex – på ditt sätt

Vad är sex?
 
Könen
 
Sex - som i sköna saker man känner i kroppen
 
Sex - som i sköna ställen på kroppen
 
Sex - som i sköna saker man kan göra med sig själv
 
Sex - som i ömsesidighet och respekt
 
Sex - som i ställningar
 
Sex - som i oskrivna regler
 
Sex - som i sådär
 
Sex - som i något man lär sig
 
Bild på Pelle Ullholm, sexualupplysare och författare till boken

En bok om sex för tonåringar

"Sex – på ditt sätt" är texter och bilder om sex och relationer. De är riktade till tonåringar i högstadiet och i början av gymnasiet. - Vi skulle vilja att den här fanns i varje tonårings hand, säger sexualupplysaren och författaren Pelle Ullholm.

Läs mer
 

Sex - på ditt sätt

Här kan man läsa om sexkänslor och hur man kan göra när man till exempel smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon.

 

Sex – på ditt sätt är en bok för den som har sex med sig själv eller med andra, eller inte vill ha sex alls. Vi skriver också för dig som skulle vilja ha sex med någon annan, men som inte har haft det än.

 

För sex är inte bara något man gör eller känner. Det handlar också om kunskaper. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Alla ska ha frihet att välja, vara och njuta.

 

Sex - på ditt sätt går att läsa här på sidan, beställa som bok - eller ladda ner som pdf.

Boken kostar 10 kronor

Sex på ditt sätt

Tipsa någon

Vill du att boken "Sex - på ditt sätt" ska finnas i din skola, på fritidsgården, ungdoms- mottagningen eller i ditt sovrum? Tipsa en lärare, fritidsledare, förälder eller någon annan vuxen om att köpa den. Fyll i personens mailadress i det här fältet och skriv vem tipset kommer ifrån.

 

 
 
 

Sex på kartan

Sex på kartan

”Sex på kartan” är en tecknad film som talar klarspråk och bygger på ungdomars egna frågor.

Hitta rätt