Sex - som i oskrivna regler

Publicerad 2012-03-15 | Uppdaterad 2012-03-15

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på två sammanflätade händer.

Det finns många oskrivna regler och normer! Normer är mer eller mindre osynliga förväntningar, oskrivna regler och outtalade krav om hur man ska vara och bete sig.

De flesta vet vilka normer som gäller och följer dem för det mesta – ofta utan att tänka på det. Normer påverkar vad vi gör, tycker och tänker.

Om man bryter en norm kan man känna att man behöver förklara eller försvara sig.Ta till exempel frisyrer. Killar och tjejer kan ha långt, halv­ långt eller kort hårt utan att man tänker och tycker så mycket om det, men ändå finns det så kallade tjej­ och killfrisyrer som de allra flesta känner igen, trots att skill­naderna ofta är väldigt små.

Skulle en kille ha en tjejig frisyr skulle många andra reagera på det, eller hur? Det gör att de flesta killar inte vill ha annat än killfrisyrer och tjejer tjejfrisyrer.

Man kan mötas av många olika reaktioner om man bry­ter mot en norm. En del blir förvånade, vissa glada, några irriterade eller arga, en del fryser ut andra, och några få kan ibland bli hotfulla och våldsamma.

Sex och normerTvå som dansar

Det finns många normer kring sex och de kommer från flera håll: kompisar, föräldrar, religion, skolan, syskon, fil­mer, föreningar, politiska partier, internet, tidningar, tv och böcker.

Vad räknas som sex och vad är rätt sorts sex? När är det okej att ha sex? Vad är okej för killar och tjejer att säga när de pratar om sex? Vem får man bli kär i? Hur kan man klä sig utan att riskera ett negativt rykte? Får killar sminka sig i samma utsträckning som tjejer?

Det finns bra normer kring sex, som att sex ska vara öm­sesidigt, alltså att man bryr sig om varandra och tänker på att det ska kännas bra för den andra också. Men många andra normer sätter upp gränser för personer, som de påhittade och osynliga regler som säger att killar ska vara killiga och tjejer tjejiga.

Det är vanligt att killar känner att de måste verka självsäkra, men i verkliga livet känner sig de flesta människor osäkra då och då, kanske särskilt när det gäller känslor, som sexualitet och kärlek.

För att dölja sin osäkerhet kanske man överdriver sin säkerhet och verkar okänslig istället. Det finns andra liknade normer som känns helt osyn­liga för många och som man inte tänker på förrän någon bryter mot dem, till exempel om man inte vet om det är en kille eller tjej som man pratar med. Då upptäcker man hur påverkad man är av att man bru­kar dela in människor i antingen tjejer eller killar, och att det påverkar hur vi pratar och vad vi säger.

Vi har lagar som säger att tjejer och killar ska ha samma rättigheter och möjligheter. Men i verkligheten är det inte så. Det finns normer som gör det svårare för tjejer att veta hur mycket eller lite sex de kan ha utan att andra har åsikter om det. Det är till exempel betydligt vanligare att tjejer blir trakasserade för att de hånglat runt, men de kan också bli kritiserade för att de vill ha för ”lite” sex.

Ibland kan tjejer bli dissade, bara för att de inte är tillräckligt tjejiga. Många tjejer känner att de måste anpassa sig mer och att de inte kan välja lika fritt kring relationer och sex som sina killkompisar.

KramMan kan också bli orättvist behandlad om man som tjej eller kille tänder på eller blir kär i någon av samma kön. Det här är verkligen orättvist. Det är också orättvist att killar kan bli retade om de är blyga eller känslosamma.

Tittar man sig omkring kan man hela tiden se personer som bryter mot de här normerna. Vissa gör det bara ibland, andra jämt. Ibland kan man inte följa förvänt­ningarna på hur man ”ska” vara.

Det kan vara bra att tänka på att normer kan förändras. Onani är ett bra exempel på det. För längesen menade man att det var farligt och dåligt för kroppen att onanera. Idag ser de flesta onani som någonting skönt och vi vet till och med att det är bra för ens hälsa. Men fortfarande kan en del få höra att det är fel att onanera. Normerna kan alltså se olika ut för olika människor.

Det finns även en lag som handlar om femtonårsgränsen. Tanken med lagen är att skydda unga från att bli utnytt­ jade av äldre ungdomar eller av vuxna.

Om någon är äldre och kanske mer erfaren är det ibland svårt att säga nej till det man själv inte vill. Om man varit med om något som känns fel kan man vända sig till en ungdomsmottagning eller till någon annan vuxen som känns bra att prata med.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex – på ditt sätt

Vad är sex?
 
Könen
 
Sex - som i sköna saker man känner i kroppen
 
Sex - som i sköna ställen på kroppen
 
Sex - som i sköna saker man kan göra med sig själv
 
Sex - som i ömsesidighet och respekt
 
Sex - som i ställningar
 
Sex - som i oskrivna regler
 
Sex - som i sådär
 
Sex - som i något man lär sig
 
Bild på Pelle Ullholm, sexualupplysare och författare till boken

En bok om sex för tonåringar

"Sex – på ditt sätt" är texter och bilder om sex och relationer. De är riktade till tonåringar i högstadiet och i början av gymnasiet. - Vi skulle vilja att den här fanns i varje tonårings hand, säger sexualupplysaren och författaren Pelle Ullholm.

Läs mer
 

Sex - på ditt sätt

Här kan man läsa om sexkänslor och hur man kan göra när man till exempel smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon.

 

Sex – på ditt sätt är en bok för den som har sex med sig själv eller med andra, eller inte vill ha sex alls. Vi skriver också för dig som skulle vilja ha sex med någon annan, men som inte har haft det än.

 

För sex är inte bara något man gör eller känner. Det handlar också om kunskaper. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Alla ska ha frihet att välja, vara och njuta.

 

Sex - på ditt sätt går att läsa här på sidan, beställa som bok - eller ladda ner som pdf.

Boken kostar 10 kronor

Sex på ditt sätt

Tipsa någon

Vill du att boken "Sex - på ditt sätt" ska finnas i din skola, på fritidsgården, ungdoms- mottagningen eller i ditt sovrum? Tipsa en lärare, fritidsledare, förälder eller någon annan vuxen om att köpa den. Fyll i personens mailadress i det här fältet och skriv vem tipset kommer ifrån.

 

 
 
 

Sex på kartan

Sex på kartan

”Sex på kartan” är en tecknad film som talar klarspråk och bygger på ungdomars egna frågor.

Hitta rätt