Sex - som i sköna saker man känner i kroppen

Publicerad 2012-03-07 | Uppdaterad 2013-01-30

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på kille som tittar på en mixer full av känslor.

Tänk på att det är din egen känsla som talar om för dig om du är upphetsad eller inte. Den känslan kan finnas både i huvudet och i kroppen.

Hur blir man kåt?

Alla sinnen kan påverka lusten. Man kan bli kåt av lukter, smaker eller av det man ser eller hör. Man kan också bli upphetsad av att smeka sig själv, bli smekt eller smeka någon annan. Det kan vara en hand som smeker nacken. Eller att man bara börjar tänka på sex när man sitter på bussen.

Hur känns kåthet?

Att vara kåt kan kännas på många olika sätt, det kan vara skönt, pir­rigt, nervöst, mysigt, skrämmande, religiöst, pinsamt, bubbligt och som en omtumlande känsla av att vara fri. Det kan vara som ett sug i hela kroppen, som en stark längtan. Det kan också kännas som om man tagit alla de här känslorna och kört dem i en mixer.

Vad händer när jag blir kåt?

Det händer saker i kroppen när man blir upphetsad. Det kommer en signal från hjärnan som ser till att det ström­ mar blod till könen. I klitoris, blygdläppar och penis finns svällkroppar, och de fylls med blod, hårdnar och sväller. Hjärtat slår lite snabbare och man andas lite fortare.

Kroppen – särskilt klitoris och blygdläppar, penis och pung – blir känsligare för beröring. Killars stånd märks lätt eftersom penis reser sig. Tjejers klitoris får också stånd, hela det yttre könet sväller, fylls med blod, och det kommer vätska genom slidväggarna.

Det kan vara olika mycket vätska som kommer men vid upphetsning blir slidan våt­
are än vanligt, ibland mycket våtare. Den vätskan kallas lubrikation.

Stånd, lubrikation och kåthet hänger ofta ihop men man kan också få stånd eller lubricera utan att vara kåt.

Glad tjejKåtheten kan komma och gå snabbt

Ibland kommer man rakt in kåtkänslan och blir kåt på en sekund, ibland tar det längre tid och man liksom närmar sig känslan lite i taget. Andra gånger har man först lust, men en stund senare vill man inte. Det kan bero på att stämningen, platsen eller något annat känns fel.

Många saker påverkar möjligheten att bli upphetsad. Man har kanske lust att onanera, börjar smeka sig och det är skönt, men så plötsligt börjar man tänka på helt andra saker och så går lusten över.

Kanske är man bara för trött efter skolan, en träning eller orolig över någonting annat i livet. Om man har sex tillsam­mans med någon kan man bli nervös för vad den andra ska tycka om en och det kan göra att man har svårare att fokusera på den sköna känslan. Det behöver inte bero på något särskilt heller. Man tappar lusten till sex, precis som man kan göra med andra saker.

När man vill känna lust behöver man fokusera på sex­känslan och försöka tänka bort störande tankar som hur viktigt det är att sexet blir bra eller hur man själv ser ut när man ligger där halvnaken. Det är inte enkelt men man behöver faktiskt också bli kåt i huvudet och i känslan för att det ska bli skönt på riktigt.

Det kan också vara så att det som känns bra den ena gången kanske inte gör det nästa gång. Och det som passar tillsammans med en person passar inte alls med annan. Ibland kan det vara lite svårt att förstå varför man blir kåt vissa gånger men inte andra, men så kan det vara med känslor.

Orgasm, lubrikation och utlösning

Orgasmen kan beskrivas som höjdpunkten på en sexuell skönkänsla. Den påminner om känslan man har när man är kåt fast oftast är den starkare. Efter orgasmen för­ svinner många gånger den sköna känslan ganska fort och kroppen blir varm och avslappnad. En del är väldigt känsliga för beröring direkt efter orgasmen, särskilt på
könsorganen.

Hur starkt man upplever orgasmen kan variera väldigt mycket från gång till gång. Det kan kän­ nas som nästan ingenting och ibland känns det i hela kroppen.

Orgasm får man vanligtvis av att man blir smekt eller själv smeker på ställen som är känsliga för beröring.

Det enklaste sättet att få orgasm är att hitta ett extra skönt ställe och fortsätta att stimuleraOrgasm det. Ibland är det varia­ tionen som är skönast men om något är skönt är det ett bra tips att fortsätta där just då. En vanlig anledning till att man inte får orgasm är faktiskt att man byter sätt och ställe trots att det är skönt. Man behöver inte variera sig bara för sakens skull.

Alla killar och tjejer kan få orgasm och utlösning. I sam­ band med det får man snabba muskelsammandragningar kring könet, får högre puls och man andas snabbare.
Killars utlösning kan vara olika tjock eller tunn från gång till gång och är oftast vit eller lite gulfärgad.

Tjejers utlös­ning är lite skummig och hal. Utlösningens mängd kan variera från några droppar till två teskedar – även om det kan kännas som mycket mera. Tjejers lubrikation och utlösning är inte samma sak även om de kan vara svåra att skilja på. Lubrikationen kommer från slidväggarna när man börjar bli upphetsad medan utlösningen kommer från urinröret och för det mesta i samband med orgasm. Många tjejer upplever inte att de får utlösning, andra är oroliga att vätskan är urin efter­ som de inte känner till att man kan få utlösning.

Orgasm och utlösning får man ofta samtidigt, men det är två olika saker. Man kan få orgasm utan att få utlösning. Utlösning kan man få först när man kommit in i puberte­ ten men orgasm kan man få långt innan dess. Man kan också få utlösning utan att man känner en orgasmkänsla.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex – på ditt sätt

Vad är sex?
 
Könen
 
Sex - som i sköna saker man känner i kroppen
 
Sex - som i sköna ställen på kroppen
 
Sex - som i sköna saker man kan göra med sig själv
 
Sex - som i ömsesidighet och respekt
 
Sex - som i ställningar
 
Sex - som i oskrivna regler
 
Sex - som i sådär
 
Sex - som i något man lär sig
 
Bild på Pelle Ullholm, sexualupplysare och författare till boken

En bok om sex för tonåringar

"Sex – på ditt sätt" är texter och bilder om sex och relationer. De är riktade till tonåringar i högstadiet och i början av gymnasiet. - Vi skulle vilja att den här fanns i varje tonårings hand, säger sexualupplysaren och författaren Pelle Ullholm.

Läs mer
 

Sex - på ditt sätt

Här kan man läsa om sexkänslor och hur man kan göra när man till exempel smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon.

 

Sex – på ditt sätt är en bok för den som har sex med sig själv eller med andra, eller inte vill ha sex alls. Vi skriver också för dig som skulle vilja ha sex med någon annan, men som inte har haft det än.

 

För sex är inte bara något man gör eller känner. Det handlar också om kunskaper. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Alla ska ha frihet att välja, vara och njuta.

 

Sex - på ditt sätt går att läsa här på sidan, beställa som bok - eller ladda ner som pdf.

Boken kostar 10 kronor

Sex på ditt sätt

Tipsa någon

Vill du att boken "Sex - på ditt sätt" ska finnas i din skola, på fritidsgården, ungdoms- mottagningen eller i ditt sovrum? Tipsa en lärare, fritidsledare, förälder eller någon annan vuxen om att köpa den. Fyll i personens mailadress i det här fältet och skriv vem tipset kommer ifrån.

 

 
 
 

Sex på kartan

Sex på kartan

”Sex på kartan” är en tecknad film som talar klarspråk och bygger på ungdomars egna frågor.

Hitta rätt