Vad är sex?

Publicerad 2012-03-07 | Uppdaterad 2013-01-30

Kommentera | 3 kommentarer
Bild på ett dansgolv fullt av ungdomar.

I boken ”Sex – på ditt sätt” beskrivs många olika sätt att ha sex på. Det kanske känns som mycket på en gång men vi tycker det är viktigt att visa att sex är mycket mer än vad många till en början tänker. Det blir både lättare och roligare att välja hur man vill ha det om man funderat igenom vad sex kan vara.

Sex är allt som man blir upphetsad eller kåt av. Det kan med andra ord vara alla möjliga saker: hångel, kyssar, onani, smek, pussar, bilder, sexchatt, knull, fantasier, porr, webcamsex, flirtar och mycket mer.Vad är sex?

Det som känns som sex vid ett tillfälle behöver inte göra det vid ett annat. Det beror på situationen. Om man flir­tar med någon som flirtar tillbaka i skolmatsalen kan det vara en väldigt stark och bra sexkänsla som känns i pre­cis hela kroppen. Men om man tittar på någon man inte är intresserad av händer inget alls. Din egen magkänsla kan du lita på.

Sex och kärlek

Det kan kännas som om sex och kärlek alltid hänger ihop. Men man kan så klart vara kär utan att vilja ha sex med varandra eller vilja ha sex utan att man är kär. Man tycker och känner olika, inget är mer rätt än det andra.

Det mesta man gör när man har sex kan man göra till­sammans med både killar och tjejer. Kanske vill man bara ha sex med killar eller bara med tjejer eller så tycker man att könet inte spelar så stor roll.

Kroppar

Många tänker att killar har killkropp och tjejer har tjej­kropp. Det stämmer in på de allra flesta, men inte på alla. Några personer som föds med en tjejkropp är och känner sig inte som tjejer, utan som killar och vill ses som killar. Det samma gäller förstås för en liten del tjejer som föds med killkropp.

Alla är inte heller antingen kille eller tjej. Alla vill inte definiera vilket kön de har. Men det säger faktiskt ingenting om man blir kär i eller vill ha sex med killar, tjejer eller både och. Den här texten handlar i första hand om hur man kan ha sex rent praktiskt och då utgår vi från killkroppar och tjejkroppar. Ibland använder vi ord som kille för att beskriva någon som har killkropp och tjej för någon som har tjejkropp.

Vi hoppas att du som inte stämmer in på den bilden kan ta till dig texterna ändå.

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

Bra text
Bra text! Vet någon vem som skrev den.

Sagt av: Olivia 2017-10-22 04:54:36

sex monster
jag gillar sex (:

Sagt av: Maja-britt olsson 2014-05-06 11:15:08

hej på er läsare
sex är mycket viktigt för kåta ungdomar

Sagt av: sexmonster-olle 2014-03-12 13:23:35

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex – på ditt sätt

Vad är sex?
 
Könen
 
Sex - som i sköna saker man känner i kroppen
 
Sex - som i sköna ställen på kroppen
 
Sex - som i sköna saker man kan göra med sig själv
 
Sex - som i ömsesidighet och respekt
 
Sex - som i ställningar
 
Sex - som i oskrivna regler
 
Sex - som i sådär
 
Sex - som i något man lär sig
 
Bild på Pelle Ullholm, sexualupplysare och författare till boken

En bok om sex för tonåringar

"Sex – på ditt sätt" är texter och bilder om sex och relationer. De är riktade till tonåringar i högstadiet och i början av gymnasiet. - Vi skulle vilja att den här fanns i varje tonårings hand, säger sexualupplysaren och författaren Pelle Ullholm.

Läs mer
 

Sex - på ditt sätt

Här kan man läsa om sexkänslor och hur man kan göra när man till exempel smeker, hånglar, onanerar eller ligger med någon.

 

Sex – på ditt sätt är en bok för den som har sex med sig själv eller med andra, eller inte vill ha sex alls. Vi skriver också för dig som skulle vilja ha sex med någon annan, men som inte har haft det än.

 

För sex är inte bara något man gör eller känner. Det handlar också om kunskaper. Det är bra med fakta och tips för att kunna bestämma själv – nu och senare i livet.

 

Alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och sexualitet. Alla ska ha frihet att välja, vara och njuta.

 

Sex - på ditt sätt går att läsa här på sidan, beställa som bok - eller ladda ner som pdf.

Boken kostar 10 kronor

Sex på ditt sätt

Tipsa någon

Vill du att boken "Sex - på ditt sätt" ska finnas i din skola, på fritidsgården, ungdoms- mottagningen eller i ditt sovrum? Tipsa en lärare, fritidsledare, förälder eller någon annan vuxen om att köpa den. Fyll i personens mailadress i det här fältet och skriv vem tipset kommer ifrån.

 

 
 
 

Sex på kartan

Sex på kartan

”Sex på kartan” är en tecknad film som talar klarspråk och bygger på ungdomars egna frågor.

Hitta rätt