Ellinor pratade sex med tonårsföräldrar

Publicerad 2012-03-22 | Uppdaterad 2012-03-23

Kommentera | 0 kommentarer
Ellinor Isfors och en samling föräldrar till tonåringar

Någon har en trettonåring som kollar på porr med mobilen. En annans dotter har ställt upp på tjatsex och någon försöker prata om sexualitet med sin tonåring på ett avslappnat sätt -  men får nobben.

De fjorton föräldrarna som samlats denna marskväll för att prata med RFSU Stockholms Ellinor Isfors har alla en sak gemensamt; tonårsbarn med ett begynnande intresse för sexualitet och tusen frågor om kroppen. Ellinor Isfors är van. Hon har varit ute som skolinformatör och hållt i sexualundervisning på både mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.

”Skolinformatörer vet av erfarenhet att i mellanstadiet har "björnen vaknat" sedan länge.”Ellinor Isfors, RFSU Stockholm

- En del tycker att det verkar onödigt med sexualundervisning i mellanstadiet, att vi riskerar att "väcka den björn som sover". Men vi skolinformatörer vet av erfarenhet att den björnen ofta har vaknat sedan länge. Många har hittat porr och dragit konstiga slutsatser som de behöver hjälp att reda ut. Frågorna haglar över oss.

I Sverige har alla ungdomar rätt till sexualundervisning, men i till exempel USA och England är det mer locket på. Och där får också fler könssjukdomar och fler gör tonårsaborter. Forskning visar att upplysning inte gör att ungdomar har mer sex. Men de blir bättre på att ta beslut som passar dem bra. 

Ellinor har flera tips att ta till när det är tags att för det som föräldrarna själva kallar för "the talk".

- Försök att inte skuldbelägga eller gå in på detaljer. Fråga till exempel; kändes det positivt? Är du glad? Prata om ömsesidighet och brakänslor, före under och efter det sexuella mötet. Alla människor kan behöva en plan för om det slutar kännas bra, eller om ens partner inte verkar "vara med" på sexet längre.

Föräldrarna hade också egna knep för att ta upp känsliga ämnen med sina tonåringar.

- Jag brukar kommentera sexscener på tv och försöka sätta ord på det som händer. Det brukar funka ganska bra, berättade en mamma.

Statistik

  • 5 procent av tonåringarna har sex med någon av samma kön första gången.
  • 74 procent är nyktra.
  • 4-6 procent av lärarna har fått utbildning i sex och samlevnad på lärarutbildningen.

Källa: UNGkab09

Ellinors tips till tonårsföräldern

Låt en bra bok eller film om sex, relationer och kroppen ligga frammme hemma eller räck över dem tillsammans med ett paket kondomer.

Kom ihåg att många killar debuterar på två områden samtidigt; penetrerande sex och att sätta på en kondom. Därför är det lätt hänt att det inte blir någon kondom. Det är bra om killar fått tillfälle att öva innan, att "lyxrunka" med en kondom och bli bekant med känslan.

Nedan några bok och filmtips!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex genom livet

Bild på en flicka som gungar.

Barns sexualitet

Barn har frågor om sexualitet, kropp och känslor. Frågor som förtjänar bra svar från vuxna i deras närhet.

Läs mer
 

15-årsgränsen - vad gäller?

Oron kring 15-årsgränsen för sex har vuxit, märker vi på RFSU. Orsaken är förmodligen den skärpta lagen för sexualbrott 2005 och domar som uppmärksammats i media. Dagens Nyheter har intervjuat Maria Bergström om detta i artikeln Kärlek eller brott?

Förälder till en tonåring?

Föräldrar

Följ med när RFSU träffade fjorton föräldrar och pratade om hur man kan närma sig de laddade frågorna om sex och kroppen.

Sex under 40 år

Unga idag är mer toleranta och mer öppna för att ha sex utan kärlek. Såg svenskarnas sexliv annorlunda ut 1967 jämfört med idag?

Sexualitet är en del av dig - överallt!

RFSU kämpar för att din rätt att välja vem du vill ligga med. Hur du vill. Om du vill. Se filmen om oss, det tar en minut.

bannar rfsu-kliniken
 
banner för frågelådan
 

Hitta rätt