Sex och unga vuxna

Publicerad 2009-12-29 | Uppdaterad 2010-03-23

Unga vuxna är ett ganska nytt begrepp som man på senare tid börjat prata om, men vem är egentligen ung vuxen? Har det att göra med om man är ungdomlig till sättet eller hur gammal man är? Svårt att svara på, men ofta brukar man i undersökningar och media mena dem som är ungefär mellan 18 och 35 år gamla.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på två personer som lagar mat

Vad är det då som händer i sexlivet generellt under denna period i livet? Kroppen förändras och går från tonårens snabba tillväxt till att bli fullt utvecklad. De flesta unga vuxna har haft samlagsdebut, eller sex på annat sätt, men statistik visar också att många inte har haft det förrän i tjugoårsåldern. Socialt börjar många leva i längre förhållanden, andra har många olika förhållanden och en del har det inte alls. Det finns såklart även andra saker såsom arbetsliv, utbildning, hälsa och föräldraskap som kan påverka sexlivet.

Under denna period börjar många ha sex mer regelbundet än tidigare. Därmed är det också en tid då vi lär oss mer om vad vi njuter av och inte, hur andra uppfattar oss som sexpartners och annan information som sexuella erfarenheter ger.

Unga vuxna är sämst i Sverige på att använda kondom och är också den åldersgrupp som i högst grad råkar ut för könssjukdomar och oönskade graviditeter. Detta handlar i många fall snarare om attityder kring användning av kondom eller andra skydd, än om brist på information och kunskap.

Prestation kopplad till sexuell lust eller förmåga är ett vanligt problem för unga vuxna, liksom för andra ålderskategorier. Att uppfylla en partners sexuella önskemål, eller att själv inte vara nöjd med sin lust eller sexuella förmåga, är vanliga anledningar till att söka sex- och samlevnadsmottagningar. Prestationen kan bland annat ha att göra med att män och kvinnor förväntas vara på ett visst sätt. Ta till exempel idén om att män alltid ska vilja ha sex och att kvinnor inte får ta för sig sexuellt. Denna sorts förväntningar på hur män och kvinnor ”bör” vara påverkar oss ända in i sängkammaren och gör att det finns sätt att ha sex på som vi förutsätts gilla och bli kåta av, men som inte alls behöver överensstämma med vad vi faktiskt vill.

Att känna sig fast i samma relationsmönster och könsroller som tidigare generationer kanske är något som unga vuxna tampas extra med. Och kanske är det i slutet av denna period av ung vuxenhet som det visar sig som mest ifall man avviker från gängse normer i vårt samhälle. Normer som bland annat säger att man ska leva i ett lyckligt heterosexuellt parförhållande, skaffa barn och enbart få orgasm av penetrationssex.

För att möta unga vuxna finns RFSU-kliniken och RFSU:s telefonrådgivning för dem som har frågor och tankar som rör sexualitet, eller vill testa sig för könssjukdomar och hiv. Ett annat sätt som RFSU möter unga vuxna, är genom alla de informatörer som finns ute på olika kampanjer för att informera och diskutera sex, lust, normer, skydd och könssjukdomar.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sex genom livet

Bild på en flicka som gungar.

Barns sexualitet

Barn har frågor om sexualitet, kropp och känslor. Frågor som förtjänar bra svar från vuxna i deras närhet.

Läs mer
 

15-årsgränsen - vad gäller?

Oron kring 15-årsgränsen för sex har vuxit, märker vi på RFSU. Orsaken är förmodligen den skärpta lagen för sexualbrott 2005 och domar som uppmärksammats i media. Dagens Nyheter har intervjuat Maria Bergström om detta i artikeln Kärlek eller brott?

Förälder till en tonåring?

Föräldrar

Följ med när RFSU träffade fjorton föräldrar och pratade om hur man kan närma sig de laddade frågorna om sex och kroppen.

Sex under 40 år

Unga idag är mer toleranta och mer öppna för att ha sex utan kärlek. Såg svenskarnas sexliv annorlunda ut 1967 jämfört med idag?

Sexualitet är en del av dig - överallt!

RFSU kämpar för att din rätt att välja vem du vill ligga med. Hur du vill. Om du vill. Se filmen om oss, det tar en minut.

bannar rfsu-kliniken
 
banner för frågelådan
 

Hitta rätt