Podcast: Vill du ligga med en robot undrar Julia Skott

Längd: 37:00
Utgivare: RFSU

Vill du ligga med en robot undrar Julia Skott

Publicerad 2014-03-06 | Uppdaterad 2014-06-11

Skulle du kunna tänka dig att ha sex med en robot? Veckans Sexpodden fabricerar elektroniska drömmar tillsammans med teknikjournalisten Julia Skott.

SVT:s science fiction-serie Äkta människor handlar om relationen mellan robotar och människor. Människoliknande robotar, så kallade hubotar, används där som arbetare, tjänstefolk och sällskap. Och till att ha sex med.

Sexpodden intervjuar filosofiprofessorn som gjort en undersökning där nio procent av de tillfrågade säger att de skulle kunna tänka sig robotsex.

Julia Skott tror att siffran skulle vara mycket högre om folk verkligen svarat ärligt. Hon menar att redan en vibrator kan definieras som en sexbot, men hon förväntar sig mer av framtiden:
– Jag vill programmera in klantigt sex i min robot. Jag skulle vilja ha en robot som kunde prutta och snubbla till ibland.

Vissa menar att vi förväntar oss mer och mer av tekniken och våra robotar, men mindre och mindre av varandra. Har det uppkopplade livet gjort att vår autonomi placerats på piedestal? Kanske är drömmen om robotsex också drömmen om total kontroll. Andra ser hellre möjligheter när gränsen mellan människa och maskin suddas ut. I podden möter vi Sandra som äntligen får leva i sin drömvärld – den på nätet – där hon får vara bara huvud, helt utan kropp.

Foto: Johan Paulin/SVT

Lyssna direkt

Vill du ligga med en robot undrar Julia Skott

Hitta rätt