Analsex

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2016-10-27

Analsex är att stimulera området i och runt omkring analen genom att slicka (rimming), pilla, smeka, föra in fingrar eller andra föremål och utöva analsamlag (om sexet innebär penetrering) på sig själv eller sin partner.

Kommentera | 35 kommentarer
Analsex. En person står bakom en annan.

Historiskt har analsex använts i stället för vaginalsamlag för att undvika oönskad graviditet, och görs så även i dag. I Sverige tycks det vara vanligare i dag än förr att människor prövar anal penetration medan färre verkar ägna sig åt detta regelbundet.  I sexuella handlingar mellan män har det varit, och är, ett sätt bland andra att ha sex på. Analsex med dildo förekommer också mellan kvinnor. Kvinnor kan också penetrera män med dildo, så kallad pegging.

Vad är skönt med analsex, och varför?

Många män och kvinnor tycker att det är skönt att bli sexuellt stimulerade i och runt anus. De lustkänslor som många känner vid analsex hänger samman med områdets känslighet. Vid ändtarmsöppningen finns det mycket nerver och området är känsligt för beröring.

Både män och kvinnor kan utföra och ta emot analsex inklusive analsamlag. I samband med onani kan både män och kvinnor tycka om att penetrera sig själva i anus med fingrar eller andra föremål. Även mellangården (området mellan anus och penis/slidöppning) kan vara skön att smeka i samband med sex.

Hur analen ser ut och funkar

Huden runt analen är ofta lite mörkare än huden runt omkring, detta är pigment och inte smuts. Vid analöppningen finns en yttre ringmuskel, som är viljestyrd, och en inre ringmuskel som inte är viljestyrd utan reagerar för tryck. Vid tryck drar den ihop sig, men efter en stund (den så kallade 15-sekundersregeln) slappnar den av och kan släppa igenom ett föremål, finger eller en penis.

Innanför ringmuskeln finns ändtarmen. Den är ungefär 15 cm lång och böjer sig bakåt, den är alltså inte rak. Där ändtarmen slutar finns ytterligare en muskel och därefter börjar tjocktarmen. Ändtarmen innehåller i allmänhet inget bajs så länge man inte är bajsnödig men det kan ibland finnas små rester.

Olika sätt att ha analsex

Många gillar att bli smekta och slickade runt och i analen. Andra tycker att det är skönt att tänja ut analen. Eftersom analen inte har någon egen lubrikation är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel vid analsamlag för att förhindra skador.

Män har en prostatakörtel, som man kan känna med fingrarna ca åtta centimeter upp i ändtarmen. Tryck mot mannens prostatakörtel, som även kallas p-punkten, kan ge lustkänslor. En del får orgasm av sådan stimulering och det är inte ovanligt att män ägnar sig åt att stimulera p-punkten på egen hand i samband med onani eller tillsammans med en partner. Män kan även få orgasm i samband med analsamlag, vilket är prostatans förtjänst.

Varför tappar jag ståndet vid analsex?

Runt analen finns svällkroppar som blodfylls vid sexuell upphetsning. Vid analsamlag kan blod rusa från penis till området runt analen så att ståndet försvinner. Detta beror inte på minskad kåthet utan att blodet är i området runt anus istället för runt könet.

Tips

 • Om du har lust att prova analsex är det ett bra sätt att först testa på dig själv under exempelvis onani, för att få en uppfattning om hur det kan kännas. Smek gärna med fingrarna runt anusöppningen utan att penetrera den, innan själva inträngandet påbörjas. Man kan töja anusingången genom att försiktigt föra in ett eller flera fingrar och röra lite in och ut och runt. Använd glidmedel.
 • Prova olika ställningar! Den som blir penetrerad kan ligga på mage, stå upp, ligga på rygg eller sidan eller stå på knä. Testa lite olika och känn efter vad som känns bäst.
 • Vid penetrering kan det vara bra att föra in föremålet (penis, dildo etc) lite i taget, stanna upp lite och så föra in en bit till. På så sätt töjer man anus gradvis och risken för oönskad smärta minskar.
 • Det finns speciella sexleksaker som är designade för att stimulera p-punkten.

Viktigt att tänka på

 • Använd alltid kondom! Slemhinnan i analen gjord för att suga upp vätska vilket innebär hög risk för överföring av könssjukdomar och hiv. Kondom skyddar dessutom mot bakterier som kan överföras vid analsamlag. Det går även bra med femidom.
 • Eftersom det nästan inte finns något naturligt glidmedel i anus är det mycket viktigt att använda rikligt med glidmedel. Hellre för mycket än för lite. Använd endast vatten- eller silikonbaserat glidmedel då hudlotion, olja och annat som innehåller fett kan förstöra kondomen.
 • Stressa inte. Ofta behövs det lite tid för att musklerna ska slappna av. Det ska vara skönt, det ska aldrig göra ont.
 • Slemhinnan i analen är tunn och känslig. Var försiktig med naglar och smycken som till exempel ringar och armband.
 • Använd inget som du haft i anus direkt i en fitta. Tvätta ordentligt eller byt till en ny kondom mellan.
 • Om du använder ett föremål för att penetrera din partner eller dig själv bör föremålet ha en bred bas – annars finns det risk för att det glider in helt och hållet. Det kan i så fall vara svårt att få ut föremålet igen på egen hand.
 • Kom ihåg att precis som vi all sex ska det kännas bra före, under och efter – för alla parter.
 

Kommentarer

Visar 1-3 av 35.  Per sida 

Alla gillar analsex. Del 3
När man kör in snoppen i kvinnans vagina brukar hon flämta djupt och sträcka på kropp o hals i njutning och samma sak gör jag oavsiktligt när dildon gör sina första drag vilket borde ge oss en ide om hur kvinnor upplever samlag. Jag gillar att dildon körs under lång stund långsamt rakt upp i kroppen ända utifrån och in i botten bakifrån när jag står på alla fyra. Men sen för att få orgasm vinklar vi dildon framåt och stöter den med snabba korta juck mot prostatan och jag tror att denna teknik är ganska bra även för tjejen förutom då är det gpunkten som sitter i framkanten. Vill man börja med analsex kan man dela upp hela denna process och kanske första gången bara köra med fingret och nästa gång gå ett steg längre. Jag tycker inte man ska köra leksakerna med vibrator då det blir för mycket och man känner inte den sköna penetreringen lika bra. När ni tjejer förlorade oskulden var det oftast inte så skönt men senare vet ni hur bra sex är och man måste ha lite tålamod i början med analsexet för det blir bara bättre o bättre ju mer man praktiserar och jag lovar att alla kommer älska det om man gör rätt o har tålamod.

Sagt av: Per 2017-02-13 15:00:51

Alla gillar analsex. Del 2
Nu har han vant sig vid den konstiga o obekväma känslan i början av att fått in något där det normalt bara tidigare kommit ut saker. Visst kan det kännas obehagligt som om man ska till o bajsa men när du efter en stund fått hjärnan att omvandla obehaget till njutning släpper spärrarna. Lägg glidmedel på en ådrig strukturerad dildo och börja trycka mot anus utan kraft. Eftersom han redan känt njutning och är uttöjd kommer dildon pö om pö att långsamt krypa in och det ska strama lite men gör det ont har det gått för fort. Låt han sköta införandet som nybörjare. När det är en tjej som penetreras är det som oerfarna bra att ligga sked och tjejen håller en hand på killens höft och sköter införandet. När väl dildon el snoppen kommit in kan det kännas knepigt,udda obehagligt den första minuten så ligg bara stilla tills det går över. I detta skede finns det risk för att han förhastat kommer säga stopp analsex är inget för mej men lugn i stormen för det är nu som det sköna ska börja. Ta det bara lugnt och börja långsamt jucka enligt killens önskade tempo. Det är nu ni kan börja experimentera med olika ställningar och lära er det som funkar för er. Finns att googla en hel del fina filmer på porrsajter som kommer från Erosexotica som inspiration. Som kille är analsex helt fantastiskt av flera skäl. Man lägger över makten o jobbet till en annan person och bara ligger där undergiven och blir ompysslad. Känslan av dildon som glider genom analöppningen. Sensationen av att bli penetrerad o

Sagt av: Per 2017-02-13 14:59:21

Analsex är skönt för alla ink killar
Vilma här skrev att de flesta inte gilla analsex och jag måste protestera.
Ogilla analsex säger den personen som antingen inte provat eller gjort fel när de provat.
Jag har knullat tjejer flera gånger i baken och jag har gjort fel och därmed traumatiserat deras syn på detta men nu vet jag bättre och älskar själv någonting i baken. Samma ljuvliga nerver som startar vid klitoris o ollon går hela vägen in i baken och det gäller bara utnyttja även dom vilket kan några gånger att utforska utan att ge smärta. I korta ord handlar det om att ta god tid på sig för penetrering med glidmedel och hela tiden lyssna på partnern.
Gör så här oavsett om det är en tjej eller kille som ska penetreras. Börja med att skölja anus med att spruta upp vatten några gånger och hosta ut i toan sen tills inge med skit kommer, fortsätt med vanligt förspel för att bli pilsk, lägg tex killen på mage med 2-3 kuddar under höft mage o sära på benen. Gör 5min massage med olja på rygg, ben och sen närma dej rumpan. Massera närmare könet, mellangården och analöppningen med helst även slick runt hålet. Ta god tid på er använd gärna en fint rundad dildo el snoppen för att massera o trycka öppningen utan att börja tränga in. Börja med finger el liten leksak försiktigt penetrera med rikligt glidmedel och djupa andetag. Troligen kommer fingret halka in enkelt eftersom massagen skapat upphetsning och avslappning men tar det emot kan killen som penetreras sträcka bak en hand för att trycka på efter eget tycke. Se fort.

Sagt av: Per 2017-02-13 14:54:44

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexteknik och praktik

Bild på ett naket par som skrattar

Vad är sex?

Om man ställer frågan ”vad är sex?” tänker de flesta antagligen på samlag. Men sex är mycket mer än det. Sex kan vara alla möjliga saker som till...

Läs mer
 
Klitorissex. En person kysser en annan på trosan.
 

Klitorissex

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för kvinnor att onanera. För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm...

Analsex. En person står bakom en annan.
 

Analsex

Analsex är att stimulera området i och runt omkring analen genom att slicka (rimming), pilla, smeka, föra in fingrar eller andra föremål och utöva...

Bild på ett par som pussar varandra på läpparna.
 

Puss och kyss

Munpussar är när läppar möts, men man kan förstås pussa på olika delar av kroppen också. För många betyder kyssar att man möts med lite lätt öppnade...

Smeksex. Hand som smeker en annans mage
 

Smeksex

Smeksex är när man smeker någon annan med sina händer eller själv blir smekt. Smekningarna kan vara över precis hela kroppen och så klart på...

Kärlekspar i solljus.

Analsex - hur gör man? Och pegging - vad är det? In och lyssna på Sexpodden "Påsatt pojkvän".

Kvinna talar i telefon.

Har bögar mer analsex än andra? Kan sjukdomar smitta via analen? Lyssna på Sexpodden "Sanningen om analsexet?"

Hitta rätt