Pegging vänder på rollerna i sängen

Publicerad 2016-05-31 | Uppdaterad 2016-05-31

Det finns ett sätt att ha sex som verkligen kan vända på traditionella könsroller. Pegging handlar om sex där den ena sätter på den andra analt med hjälp av en dildo som sitter fast runt höfterna.

Kommentera | 0 kommentarer

Dildo runt höfterna

Sexupplysarserien ”Bend over boyfriend” från slutet av 90-talet gjorde det till en praktik för trendkänsliga. Sedan dess talas det allt mer om pegging. Det innebär att den ena sätter på den andra analt med hjälp av en dildo som sitter fast runt höfterna. För många transpersoner som önskar förändra sin kropp fysiskt är det ett självklart sätt att ha sex. För heterosexuella par kan pegging innebära intressanta och omkullkastade roller när en kvinna sätter på en man, säger RFSU:s sexualupplysare Suzann Larsdotter och Pelle Ullholm. 
– När en person som traditionellt setts som aktiv och passiv byter roller med varandra kan det bli tankeväckande. Här finns en möjlighet att hamna i andra tankegångar, traditionella könsnormer kan vändas när inte samma regler kring vem som är aktiv och passiv längre gäller.
I ”Påsatt pojkvän”, en podcast från RFSU berättar de två sexualupplysarna om vad som är bra att tänka på för den som vill testa. Kommunikation är alltid viktigt säger Suzann – inte bara med ord utan också med hela kroppen.
– Här är det kanske viktigare än någonsin, att samarbeta så att det blir bra rörelser. Den som bär dildon känner ju inte av personen fysiskt.

Snacket viktigt

En annan viktig aspekt är snacket kring vad man gillar, hur man kommer fram till det är något som i sig kan fungera befriande. 
– När någon har sex med mig, måste jag kommunicera vad jag tycker är skönt, säger Pelle.
– Om man är van att vara den som styr mönstret kanske man inte är van att visa med kroppen hur man vill ha det, men här är det något väldigt bra. Den som bär dildon kan till exempel låta den andra styra, det är ett tips för att se vad den andra gillar, särskilt om det är en ganska ny praktik.
Analen är en erogen zon där nerver och svällkroppar hänger samman, där finns mycket som reagerar och samarbetar. För en man som blir påsatt sitter prostatan fem centimeter in mot magen, den är ofta skön att beröra och känns som en valnöt med knölig struktur.
I övrigt handlar det om att skaffa sig koll på anatomin, ta reda på hur musklerna funkar.
– I analen finns en muskel som är viljestyrd och en som inte är det, som enbart reagerar på tryck, därför behöver man trycka en stund innan det går att komma in, säger Suzann.
– Det är viktigt för båda att vara avslappnade. Börja med att smeka runt området eller använd ett finger, glöm inte att det är jätteviktigt att använda mycket glidmedel!

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexteknik och praktik

Bild på ett naket par som skrattar

Vad är sex?

Om man ställer frågan ”vad är sex?” tänker de flesta antagligen på samlag. Men sex är mycket mer än det. Sex kan vara alla möjliga saker som till...

Läs mer
 
Klitorissex. En person kysser en annan på trosan.
 

Klitorissex

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för kvinnor att onanera. För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm...

Analsex. En person står bakom en annan.
 

Analsex

Analsex är att stimulera området i och runt omkring analen genom att slicka (rimming), pilla, smeka, föra in fingrar eller andra föremål och utöva...

Bild på ett par som pussar varandra på läpparna.
 

Puss och kyss

Munpussar är när läppar möts, men man kan förstås pussa på olika delar av kroppen också. För många betyder kyssar att man möts med lite lätt öppnade...

Smeksex. Hand som smeker en annans mage
 

Smeksex

Smeksex är när man smeker någon annan med sina händer eller själv blir smekt. Smekningarna kan vara över precis hela kroppen och så klart på...

Kärlekspar i solljus.

Analsex - hur gör man? Och pegging - vad är det? In och lyssna på Sexpodden "Påsatt pojkvän".

Kvinna talar i telefon.

Har bögar mer analsex än andra? Kan sjukdomar smitta via analen? Lyssna på Sexpodden "Sanningen om analsexet?"

Hitta rätt