BDSM

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2016-03-01

Kommentera | 6 kommentarer
BDSM. Kille i lädershorts och piska

BDSM är ett samlingsbegrepp och står för bondage/disciplin, dominans/submission (underkastelse) och sadomasochism.

Vad är BDSM?

BDSM innebär att samtyckande personer gemensamt söker njutning genom olika former av maktutbyten.

För en del är BDSM ett sätt att krydda till sexlivet lite extra ibland. För andra är det en livsstil. En del gillar vissa delar och vill till exempel endast bli dominerade, andra är allätare och testar gärna olika roller.

Att hålla överenskommelser och att leken är frivillig är viktigt när man utövar BDSM.

Bondage

Bondage innebär att begränsa någons rörelsefrihet, fysiskt eller mentalt. Här används hjälpmedel som till exempel rep, handbojor och/eller tvångströjor eller så kan man med hjälp av kommandon få någon att vara stilla. Man kan även kontrollera någons sinnesintryck med ögonbindel och öronproppar. Bondage kan också handla om att uttrycka underordning och lydnad. Att få makt över en annan persons frihet uppfattas av många som den yttersta formen av kontroll.

Disciplin

Disciplin handlar om styrning, kontroll, utdelande av belöning och bestraffning för olika beteenden. Tonvikten kan ligga på antingen den fysiska eller psykiska sidan – eller vara en blandning av båda. Disciplin kan, precis som underkastelse och dominans, tilltala känslan av att vara styrd eller att styra. Det kan innebära att släppa sitt ansvar och visa fullständig tillit, eller att få ha ansvar och kontroll över en annan människa.

Dominans

Dominans innebär att en person dominerar någon eller några genom att vara i styrande och bestämmande. Känslor och tillstånd som deltagarna kan vilja uppnå är att den dominanta är maktfullkomlig. Det betyder inte att den dominanta faktiskt är det. Det bygger på en överenskommelse där den undergivna har gett den dominanta tillåtelse att agera i rollen som maktfullkomlig.

Psykisk dominans innebär mental kontroll. Det kan handla om att bestämma att den undergivna inte får se den dominanta i ögonen. Fysisk dominans innebär att använda handfasthet för lydnad eller underkastelse, till exempel genom att hålla fast den undergivnas armar mot sängen.

Submission

Submission är engelska och betyder undergivenhet. Att vara undergiven innebär en önskan att underordna sig någon annans vilja eller kontroll och utövas därför ofta tillsammans med en eller flera dominanta personer. Undergivenhet kan handla om att vara underställd någon annan fysiskt eller psykiskt. En del vill bara utöva den ena formen medan andra söker båda delarna. Undergivenhet kan markeras genom särskilda beteenden eller tilltal som parterna kommit överens om. För en del är undergivenheten en livsstil som kan genomsyra ett förhållande, för andra något som man bara vill utöva vid överenskomna tillfällen. En del undergivna beskriver att de får en känsla av frihet när andra utövar kontroll över dem, de slipper fatta beslut och ta ansvar själva. Andra beskriver att deras känslor av kärlek eller attraktion ofta går hand i hand med en vilja att behaga den man har känslor för.

Sadomasochism

Sadomasochism är ett annat ord för att tända på och njuta av att ge eller ta emot smärta i sexuella sammanhang. Sadism är att ge och masochism att ta emot. Det händer att sadomasochism fortfarande används som synonym till BDSM. Idag används ordet oftast för att beskriva ett ömsesidigt utbyte av smärta.

Att njuta av att ge och ta emot smärta kan handla om olika typer av fysiska sensationer, en del personer tycker att smärta förstärker njutningen och upphetsningen. Det rör sig om allt från att tycka om att bitas till att njuta av att bli piskad. Kroppen reagerar på smärta genom att bilda endorfiner och somliga är ute efter endorfinkicken, snarare än smärtan i sig. Det finns lika många anledningar till varför man kan njuta av att ge eller ta emot smärta som det finns utövare av sadomasochism.

Säkerhet vid BDSM

BDSM bygger på en överenskommelse deltagarna emellan. Alla som deltar ska vara överens om omständigheterna kring leken och deltagandet ska vara frivilligt. Det är ett erotiskt maktutbyte och det är viktigt att vara lyhörd för andras signaler.

En vanlig teknik inom BDSM är att använda ”säkerhetsord”. De kan sägas när som helst och av vem som helst under samvaron. Vad ordet innebär måste man komma överens om i förväg. Ett tips är ”trafikljuset”. När någon säger grönt betyder det ”kör!”, ”fortsätt, det här känns bra!”. Gult betyder ”ta det lugnare”, ”jag behöver en paus”. Säger en person rött ska leken omedelbart avbrytas.

Överskrids den överenskomna gränsen är en BDSM-lek straffbar enligt i övrigt gällande lagstiftning i Sverige. Domstolarna kan i dessa fall att bedöma om gränsen för den underkastandes rollkrav har överskridits eller inte.

Enligt svensk rätt kan ingen samtycka till grov misshandel eller värre kroppsskada.

Hitta likasinnade

Det finns ett antal klubbar runt om i Sverige där deltagarna träffas och pratar om fetischism eller har fester med fetischism som tema, ofta i kombination med inslag av BDSM. Ett tips är att googla för att hitta dessa klubbars webbplatser, där det brukar finnas information om fester och fikaträffar samt regler, eventuella dresscodes och annat som kan vara bra att veta.

RFSU Stockholm har en BDSM-grupp, som även jobbar med fetischism. Gruppen jobbar sexualpolitiskt och ordnar seminariekväller och annat.

BDSM-guide

Denna text är baserad på skriften ”BDSM & fetischism – så funkar det”, som du kan ladda ner här. Det är en lättläst och bra guide för dig som är nyfiken. Skriften är framtagen av RFSU Stockholms BDSM-grupp.

 

Kommentarer

Visar 1-3 av 6.  Per sida 

BDSM-gruppen
Det hade varit kul att följa vad BDSMF-gruppen har gjort för arbete under åren, finns mötesprotokoll tillgängliga öppet att läsa eller annat dokumenterat av vad som gjorts?

Sagt av: Anton 2016-01-07 19:49:36

Hej
Många killar å tjejer har nån gång i sitt liv önskar att få bestämma över sin partner i hemmet å få dom till att göra det dom vill!! Så då tycker ja BDSM är ett bra sätt att få den makten i sexet!! NU gillar jag riktigt grov BDSM både den som är Dominant samt undergiven finns det bättre att få en riktigt njutning i sexlivet nej det gör det inte!!

Dom som inte ha nån fantasi inom sitt sexliv tycker synd om dom!!

Själv så upptäckte ja att BDSM är hur underbart som helst om man anpassar sig med sin partner, tycker man ska allt prova BDSM på en låg nivå till å bröjan med å se om man gilla de sen kan man alltid utöka detta!! TEX ögonbindel,lätt smisk på rumpan, handbojor "om litar på sin partner"

PROVA GÄRNA!!!!

Sagt av: Tony 2012-07-24 10:48:10


Jacob> För att det stimulerar såväl mentalt som fysiskt. För att det finns en djup tillit och förståelse mitt i all denna röra av makt och undergivenhet. För att vissa mår bra utav att vara det ena/det andra.

Sex och kärlek behöver inte vara samma sak, men många som utövar BDSM tycker att kärleken stärks i dessa förhållanden. Vissa känner sig till och med tryggare, eftersom det krävs mycket samtal i dessa relationer.
Mycket BDSM har inte ens med samlag att göra.

Men om du skulle må dåligt av det, då är det ju ingenting du bör prova på heller, och då slipper du.

Sagt av: Sa 2011-11-09 15:31:18

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexteknik och praktik

Bild på ett naket par som skrattar

Vad är sex?

Om man ställer frågan ”vad är sex?” tänker de flesta antagligen på samlag. Men sex är mycket mer än det. Sex kan vara alla möjliga saker som till...

Läs mer
 
Klitorissex. En person kysser en annan på trosan.
 

Klitorissex

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för kvinnor att onanera. För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm...

Analsex. En person står bakom en annan.
 

Analsex

Analsex är att stimulera området i och runt omkring analen genom att slicka (rimming), pilla, smeka, föra in fingrar eller andra föremål och utöva...

Bild på ett par som pussar varandra på läpparna.
 

Puss och kyss

Munpussar är när läppar möts, men man kan förstås pussa på olika delar av kroppen också. För många betyder kyssar att man möts med lite lätt öppnade...

Smeksex. Hand som smeker en annans mage
 

Smeksex

Smeksex är när man smeker någon annan med sina händer eller själv blir smekt. Smekningarna kan vara över precis hela kroppen och så klart på...

Två personer kysser varandra

Det finns många myter kring BDSM. Har du koll på dem? Lyssna på Sexpodden "50 nyanser av BDSM".

Hitta rätt