Klitorissex

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2016-08-24

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för kvinnor att onanera. För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm – själv eller ihop med någon annan.

Kommentera | 18 kommentarer
Klitorissex. En person kysser en annan på trosan.

Klitoris är olika känslig från person till person och känsligheten varierar under olika faser av upphetsningen. Smeksätten får varieras därefter för att det ska kännas skönt. Klitoris ollon kan vara så känsligt att det kan vara smärtsamt att beröra det direkt, men en del tycker det är skönt.

Hur kan klitoris stimuleras?

Det går att stimulera klitoris på många olika sätt. Till exempel slicka, pussa, nafsa, daska, smeka, massera med tungspetsen, använda ett eller flera fingrar eller hela handflatan. Det går att hålla klitoris ollon mellan fingrarna och klämma och rulla, eller med små försiktiga rörelser föra huden upp och ner. Det går att gnida sig mot någonting eller gnida något mot klitoris.

Många tycker det är skönt med vibrationer av olika slag eller ett ”trummande” med fingrarna mot klitoris och könet. Testa dig fram till vad som passar dig!

Om du eller din partner börjar sexet med att direkt smeka ollonet, utan att svullnad och våthet från slidan har kommit igång, kan det kännas lite torrt och känsligt. Saliv, olja eller glidmedel kan då göra det skönare.

Tekniktips

  • Det kan vara skönt att man närma sig klitoris stegvis. Till exempel med smekningar som långsamt närmar sig könet, eller att någon slickar på insidan av låren och rör sig allt närmare könet. Smekandet kan övergå till venusberget och blygdläpparna – upp och ner så att de yttre blygdläpparna till slut öppnar upp sig och blottar de inre läpparna. Detta kan även en partners tunga göra.
  • Genom att omväxlande spänna och slappna av i bäckenbottenmusklerna går det framkalla sköna sensationer i klitoris och hela underlivet. Vissa muskler, till exempel runt klitoris, i slidan, runt urinröret och analöppningen, kan kännas på lite på annat sätt och sätter fokus på olika delar.
  • Olika kroppsställningar kan fylla olika funktioner. Sexet känns annorlunda beroende på om du sitter, ligger eller står. En del kan bara få orgasm om benen böjs på ett speciellt sätt när personen ligger på rygg andra vill absolut ligga på mage.
  • Många tycker det är skönt när flera ställen stimuleras samtidigt, till exempel stimulering av klitoris samtidigt som massage av bröst, venusberg eller skinkor.

Tipsen kan varieras i oändlighet, testa och känn efter själv vad som känns skönast!

Tänk på

  • Torrhet och irritation är ett vanligt problem kring inre blygdläppar, klitoris och i slidan. Undvik tvål och smörj in torra områden med olja och balansen brukar återställas snabbt.
  • Obehag i slidan kan bero på exempelvis svampinfektioner, platta ”osynliga” kondylom eller andra könssjukdomar som är viktiga att upptäcka och behandla.
  • Irritation och smärta på eller runt klitoris och slidöppningen kan bero på tidigare sex och att små skavsår uppstått. Då behöver området vila tills det känns bra igen.
  • En del läkemedel kan påverka slemhinnorna och förmågan att bli våt, även känslan kring orgasm kan förändras. Har du frågor kring detta prata med din gynekolog.

Klitoris anatomi

Är du nyfiken och vill lära dig mer om klitoris och dess anatomi läs mer under Fittfakta.

 

Kommentarer

Visar 1-3 av 18.  Per sida 

tja
Allt sedan urologen Ernst Gräfenberg myntade begreppet har jakten på G-punkten – den erogena punkt i slidan som sägs vara avgörande för orgasm – fascinerat och skapat frustration.

Allt sedan urologen Ernst Gräfenberg myntade begreppet har jakten på G-punkten – den erogena punkt i slidan som sägs vara avgörande för orgasm – fascinerat och skapat frustration.

Nu slår den italienske forskaren Emmanuelle Jannini hål på myten, rapporterar Kropp & Själ.

Efter att ha studerat ultraljudsbilder över par som har sex, har Jannini dragit slutsatsen att det inte är en specifik punkt som ger njutning hos kvinnor. Snarare är det samverkan mellan klitoris, dess inre rötter och urinröret som ger upphov till orgasm vid penetration. Jannini föreslår även att namnet G-punkt ersätts med det mer korrekta CUV (Clitoris Urethro Vagina Complex).

Sagt av: Anonym 2014-11-27 08:22:33

Orgasm av samlag
Hej, jag vill hemskt gärna att ni slutar säga att "vaginala orgasmer inte existerar". Det gör de visst, givetvis. Min flickvän kommer under ett vanligt samlag 5-6 gånger och det är sällan det är pågrund av klitorisstimulans. Har ni aldrig hört talats om kvinnans G-punkt? Jag köper att inte alla kan få det, men sluta påstå att det är omöjligt. Min flickvän hade aldrig kommit på det sättet innan hon träffade mig, och många utav hennes kompisar har inte heller gjort det. Det handlar snarare om att hitta rätt person och att våga prova nya saker tills dess att man hittar vad som fungerar bäst för sig själv.

Så återigen, bara för att ni aldrig har upplevt det betyder inte ett dug i sammanhanget. Tror ni att fontänorgasmer kommer ifrån klitorisstimulans? Eller ni kanske tror att det är ett påhitt också eftersom att ni inte har upplevt det?

Sagt av: Filip 2014-11-23 14:18:46

En fråga
Vad fan är fingerpulla ?

Sagt av: En Veronica 2014-03-12 19:32:59

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexteknik och praktik

Bild på ett naket par som skrattar

Vad är sex?

Om man ställer frågan ”vad är sex?” tänker de flesta antagligen på samlag. Men sex är mycket mer än det. Sex kan vara alla möjliga saker som till...

Läs mer
 
Klitorissex. En person kysser en annan på trosan.
 

Klitorissex

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för kvinnor att onanera. För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm...

Analsex. En person står bakom en annan.
 

Analsex

Analsex är att stimulera området i och runt omkring analen genom att slicka (rimming), pilla, smeka, föra in fingrar eller andra föremål och utöva...

Bild på ett par som pussar varandra på läpparna.
 

Puss och kyss

Munpussar är när läppar möts, men man kan förstås pussa på olika delar av kroppen också. För många betyder kyssar att man möts med lite lätt öppnade...

Smeksex. Hand som smeker en annans mage
 

Smeksex

Smeksex är när man smeker någon annan med sina händer eller själv blir smekt. Smekningarna kan vara över precis hela kroppen och så klart på...

Smycke i klitorisform.

Lär känna klitoris på 10 minuter! In och lyssna på Sexpodden "Klitoris for dummies".

Hitta rätt