Nätsex - sex via internet eller mobilen

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2013-04-25

Kommentera | 5 kommentarer
Nätsex. Bild på kvinna som sitter med en laptop.

Nätsex kan man ha utan att vara i samma stad eller ens i samma land. Tekniken hjälper oss. Förr skrev man vanliga (snusk)brev. Det tog en vecka innan den andra kunde läsa, och en vecka till innan man fick tillbaks något. Sen kom den vanliga telefonen och i samma ögonblick var telefonsexet uppfunnet. Så fort man började fota varandra med kameror blev vissa bilder lite sexiga. Det är samma sak med internet och mobiler och här hittar man så klart olika former av sex.

Vad är nätsex?

Sex på internet eller mobil kan vara med personer som man känner ”i verkligheten” och med personer som man aldrig har träffat fysiskt. En del skickar bilder och korta filmer till varandra, en del skriver sexiga sms och andra sexchattar. De finns de som onanerar framför webbkameran och gärna låter andra titta på. Några strippar i mobil eller på nätet, eller lägger ut sexiga bilder på sig själv. 

Nätsex och ömsesidighet

Tekniken gör att du kan vara på ditt eget rum, vilket kan kännas tryggt. Ingen annan är nära och du kan stänga ner precis när du vill. Samtidigt kan tekniken göra det svårare att känna av om du gör något som den andre inte vill. Det är lättare när man är på samma fysiska plats – sms, e-post och chatt är lätta att feltolka. Det gör att ömsesidighet ibland blir svårare och du måste vara ännu bättre på att lyssna av andra. Det är viktigt att tänka på att inte uttrycka sig så att andra känner sig illa behandlade. Det är såklart inte okej att kränka folk på nätet, lika lite som på jobbet, i skolkorridoren eller på gatan.

Nätsex, risker och strategier

Vissa blir oroliga för var bilderna eller texterna tar vägen. Kan någon annan spara dem, kan någon använda dem emot en sen? Det viktiga, för att ha kontroll, är att du tänker efter lite innan hur du vill göra och att du är medveten om vad som kan hända med bilder och sådant. Vad är okej eller inte okej att skriva eller skicka? Hur kan jag visa respekt för andra också på nätet? Helt säker är du aldrig, men det har man faktiskt aldrig varit. Förr kanske någon kunde visa pappersbilder och handskrivna brev för fel person. Någon kan alltid sprida ett rykte på en arbetsplats som känns jobbigt. Nu när det är betydligt vanligare att lägga ut bilder på nätet kanske det inte känns lika privat längre?

I slutänden är det upp till dig själv att bestämma hur och vad vill göra. Kom ihåg att du lämnar elektroniska spår överallt och även om det mesta försvinner ut i mängden, oavsett om man beställer biobiljetter på kort eller om du porrsurfar, kan du aldrig vara säker på att en bild du lägger ut går att ta bort. Om man använder webkamera så kan man med en enkel knapptryckning göra en skärmdump och spara en bild. För att känna sig tryggare väljer en del därför att inte visa kropp och ansikte på bild samtidigt. Tänk efter och bestäm vad som är bra för dig.

Kommentarer

Visar 1-3 av 5.  Per sida 

Pinsamt.
Ni tar upp risker om att "bilderna kan läcka" på nätet, men ni tar inte upp de emotionella riskerna som en person som använder sig av nätsex kan råka ut för - och det är oansvarigt.

Har ni aldrig tänkt på att när någon har cybersex så är det väldigt vanligt att den personen känner sig tom och ensam efteråt? Många som vill ha sex vill ha det för att känna närhet med en annan person - nätsex tar bort den biten, och istället är man många gånger kvar där själv med ångest och självdestruktiva tankar efteråt.

Om detta ska vara en informationssida så gäller det att också att utförligt informera om alla konsekvenser, goda som dåliga. Ni pratar om frihet, men det är pinsamt och dessutom farligt hur vinklade era artiklar är.

Sagt av: J. 2013-10-12 13:42:24

Oansvarigt?
Till "Oansvarigt, RFSU": På vilket sätt skulle RFSU kunna hindra ungdomarna från att "ägna sig åt det här"? Om man säger till ungdomarna att de inte ska syssla med cybersex kommer de ändå att göra det. Det är mycket bättre att försöka förklara att de ska vara försiktiga. Att aldrig visa ansiktet och kroppen på samma gång är ett jättebra tips!

Sagt av: EL 2011-09-17 17:53:17

Lol
Jag tycker bannemig att eran sida är jätte bra, man får bra tips om man undar över minsta lilla grej innom sexbiten. Så himla skönt, rfsu kan man verkligen lita på! Håller tummarna för er!

Sagt av: Emma 2010-04-12 23:19:28

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexteknik och praktik

Bild på ett naket par som skrattar

Vad är sex?

Om man ställer frågan ”vad är sex?” tänker de flesta antagligen på samlag. Men sex är mycket mer än det. Sex kan vara alla möjliga saker som till...

Läs mer
 
Klitorissex. En person kysser en annan på trosan.
 

Klitorissex

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för kvinnor att onanera. För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm...

Analsex. En person står bakom en annan.
 

Analsex

Analsex är att stimulera området i och runt omkring analen genom att slicka (rimming), pilla, smeka, föra in fingrar eller andra föremål och utöva...

Bild på ett par som pussar varandra på läpparna.
 

Puss och kyss

Munpussar är när läppar möts, men man kan förstås pussa på olika delar av kroppen också. För många betyder kyssar att man möts med lite lätt öppnade...

Smeksex. Hand som smeker en annans mage
 

Smeksex

Smeksex är när man smeker någon annan med sina händer eller själv blir smekt. Smekningarna kan vara över precis hela kroppen och så klart på...

Podcast om att leta sex på nätet

Sexpodden

När Katarina sökte sexkontakter över nätet fick hon 1000 svar på tre dagar. Panelen forskar i vilka är det egentligen är som letar sex på nätet och vilka fördelar, nackdelar och fallgropar som finns.

Hitta rätt