Onani – sex på egen hand

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2012-11-06

Kommentera | 6 kommentarer
Onani. En person smeker sig själv på bröstet.

Onani är ett annat ord för att ha sex med sig själv. 

Onanerar alla?

Alla människor berör någon gång sin kropp: på eller kring könsorganen, bröstvårtorna, analöppningen eller någon annanstans. Beröringen kan skapa lust och ge behagliga känslor. När en person på egen hand ägnar sig åt denna beröring, inte minst för att uppnå orgasm, talar kallas det onani.

Kroppens reaktion, det sexuella gensvaret, skiljer sig inte åt om vi har sex med andra eller på egen hand. När det gäller kroppens sexuella gensvar och människans förmåga att njuta så finns inga skillnader mellan kvinnor och män.

”Jag minns första gången jag låg å onanerade å min partner låg bredvid å tittade på, han tyckte det var jättevackert å uppmuntrade mig att fortsätta tills jag kom. Jag blev efter den gången så mycket bekvämare i mig själv, min kropp å min njutning, å med honom...”Stina

Varför onanera?

Det främsta skälet till att människor onanerar är njutning och lust. För många är onanin viktig under hela livet och onanin är ofta det första sättet att närma sig den egna sexualiteten och uttrycka den. För andra är den det enda sättet att njuta av sin sexualitet, under vissa faser eller under hela livet.

Många funderar någon gång i sitt liv på om de onanerar för mycket. Ibland kan en situation där onanin går före allting annat uppfattas som ett bekymmer. Men det är ovanligt och oftast ett symptom på något annat som inte är bra i tillvaron. I ett sådant läge finns det hjälp att få, till exempel av en kurator eller en terapeut.

Hur onanerar man?

Så gott som alltid används händer och fingrar vid onani. De är enkla att styra och man kommer åt i stort sett hela kroppen. De kan användas både för lättare beröring och kraftigare stimulering och de kan hålla i olika föremål som man kan använda för att göra det sköna skönare.

En del tycker om att göra på samma sätt varje gång de onanerar, medan andra växlar mellan några olika favoriter eller onanerar på olika sätt från gång till gång. Du kan massera, knåda, gnugga, trycka, dutta, rulla, daska eller krama könets olika delar. Genom att använda olika tryck och hastighet kan beröringen förändras och smekningarna kan upplevas olika. Många, både kvinnor och män, vill använda någon form av extra glidmedel när de onanerar. Förutom vatten- och silikonbaserade glidmedel kan du använda saliv, oparfymerade barnoljor eller vanlig olivolja.

”En gång var jag och plockade blåbär ensam i skogen. Solen sken o det va varmt o plötsligt kände jag en enorm lust att få en skön orgasm. Tog av mig byxorna, ställde mig på huk och onanerade i blåbärsriset, åååhhh vilken skön orgasm det blev! Tipsar fler att ha sex ute i det fria!”Susanne

Du kan onanera i princip i vilken ställning som helst: på rygg, på sidan, på mage, liggande, sittande eller stående, benen ihop eller brett isär, på huk eller på knä. Genom att ändra kroppsställning kan upplevelsen förändras.

Många tycker om att stimulera bröstvårtorna vid onani genom lätta beröringar, smekningar, eller genom att krama, massera eller nypa i dem.

Att stimulera ollonet på klitoris och penis är förmodligen vanligaste sättet att onanera på. Det är också de områden på kroppen som har flest nervsensorer. Vid sexuell upphetsning fylls svällkropparna i blygdläpparna, klitoris och penis med blod, vilket ökar känsligheten ytterligare.

Onanera genom att stimulera klitoris

Många kvinnor njuter av att föra klitorishuvan upp och ner över klitoris med fingrarna. Men klitorisollonet kan ibland vara så känsligt att det kan kännas obehagligt att röra direkt på, då kan man stimulera ollonet indirekt genom att föra de inre blygdläpparna upp och ner, gnugga från sida till sida med klitorishuvan över klitoris huvud och skaft eller genom att massera ollonet via de yttre blygdläpparna. Andra kvinnor föredrar att massera klitoris skaft som utgår från ollonet. Även klitoris skänklar är känsliga för beröring och det kan kännas skönt om man trycker eller masserar på sidorna längs blygdbenets inre kant.

”Jag ser på skidsemestrar på ett helt nytt sätt efter att ha upptäckt möjligheten med knappliften! Trots täckbrallor och allt kan en knapplift mellan benen förhöja njutningen av semestern! Prova!”Helena

Ingången till slidan är också ett område fullt av nervtrådar och genom slidans väggar kan man också komma åt de inre delarna av klitoris. Lubrikationen, som är den våthet som utsöndras i slidan vid upphetsning, kan användas som glidmedel. Men det kan kännas bra att ta saliv eller glidmedel på fingrarna för extra glid.

Onanera med penis

Många män onanerar genom att dra handen eller fingrarna fram och tillbaka över ollonet och utmed penisskaftet. De som har förhud kan hålla om penisskaftet och dra ner förhuden så att ollonet blottläggs för att sedan dra upp den igen, om och om igen. Ett annat sätt är att stimulera ollonet genom att vrida eller skruva med fingrarna runt ollonkanten.

Män som har lite eller ingen förhud tycker ibland att onanin känns skönare att använda glidmedel. Om man inte har förhud är det vanligt att onanera genom att hålla handen om penis en bit ner på skaftet och dra huden på penisskaftet upp och ner mot ollonet.

Beröring på undersidan och baksidan av ollonet kan också vara skönt, en del gillar att stimulera strängen under ollonet, frenulum, genom att massera den varsamt.

”Ett tillfälle jag aldrig glömmer är när min kära far brakade in genom gipsväggen då han hade ställt en stege på andra sidan väggen som tydligen inte klarade trycket.”Patrik

Pungen är också ett känsligt område som kan stimuleras med lättare smekningar eller genom att hålla en aning hårdare om pungkulorna så att huden stramar. Även penisroten kan omslutas med olika starkt handtryck.

Muskler som gör det skönt att onanera

Att ömsom slappna av och ömsom spänna musklerna i bäckenet genom att knipa och släppa taget, en gång eller om och om igen kan kännas skönt vid onani. Muskler som kan vara sköna att stimulera finns även runt klitoris, mellan penis och analöppning, runt analöppningen och i slidan. Knipövningar kan vara njutningsfulla och kan även förstärka annan stimulering. Att spänna muskulaturen i orgasmögonblicket ger en del personer intensivare orgasmer. Området mellan könsorgan och analöppning innehåller många nervtrådar och kan vara skönt att stimulera. En del uppskattar att föra in ett finger eller två i anus, använd gärna glidmedel.

G-punkten & p-punkten

Några centimeter in på slidans framvägg finns g-punkten. Området är hos vissa kvinnor lite skrovligt och hårdnar vid stimulering. För att stimulera g-punkten krävs en kraftigare massage eller tryckande rörelser.

Ibland talas det också om mannens p-punkt. Det handlar då om prostatakörteln, som kan nås och stimuleras med ett finger eller en analplugg i analöppningen. Omkring fem centimeter upp, på främre ändtarmsväggen, sitter denna kastanjestora körtel.

Orgasm vid onani

Alla får inte alltid orgasm eller utlösning när de onanerar. För en del är det viktigt, för andra mindre viktigt. Samma sätt att onanera kan ge skilda orgasmupplevelser vid olika tillfällen. En njutningsfylld onani behöver inte sluta i orgasm.

Sexleksaker

Många använder massagestavar och andra sexleksaker vid onani. För mer tips se Sexleksaker.

Onanins historia

Ordet onani har sitt ursprung i Bibeln och Gamla Testamentet (1 Mosebok 38:8-9). En man vid namn Onan ombads att gifta sig med sin döde brors hustru för att skaffa avkomma åt honom. Men han lät sin säd – sperman – hamna på jorden i stället för i hustrun för att inte ge barn åt den döde brodern. Detta straffade gud med döden.

I själva verket är onani alltså en benämning på avbrutet samlag och har tidigare använts i just denna betydelse i svenskan. Betydelsen ”att stimulera sig själv sexuellt” introducerades av en engelsk läkare och teolog vid namn Bekker i början av 1700-talet, då han varnade för onanins påstådda faror.

Omkring 1750 skrev en schweizisk läkare vid namn Tissot en avhandling med titeln ”L’Onanisme”, där också han varnade för onanins påstådda konsekvenser för hälsan. Han menade att onani kunde orsaka både psykiska och fysiska sjukdomar, bland annat skulle förlusten av sädesvätska försvaga kroppen.

Även om vi idag vet att onani är ett vanligt och ofarligt beteende finns det fortfarande många föreställningar och tabun kring onani. Synd-, sjukdoms- och skamstämpeln har inte försvunnit helt. I en del samhällen betraktas onani fortfarande som skadlig eller skamlig. Ett annat känt ord, förutom ordet onani, är masturbation, som avleds ur de latinska orden för ”hand” (manus) och ”skända” (stupratio). Att skända med handen, alltså, och knappast en benämning som ger ett positivt intryck.

 

Kommentarer

Visar 1-3 av 6.  Per sida 

onanitips.
jag har upptäckt under mina onanistunder att om jag pressar mina armar in mot min kropp alltså sidan av kroppen så känns det som en annan kropp intill min och njutningen blir dubbelt så stark. det känns underbart.ett annat tips är slicka och sug huden på insidan av överarmarna armhålorna det är sensuellt och njutbart med den varma huden mot tungan. man kan ju njuta av hela sin nakna kropp inte bara kuken och rumpan.håll på länge.

Sagt av: joakim 2016-09-03 13:09:08

onanitips
inti chavez perez har tipsat i sin bok respekt, att vi killar kan palla upp bena mot en vägg så vi kan ta satsen över ansikte och i munnen vid onani. garanterat skönt jag lovarer. har prövat. i grundskolan sade de bara använd kondom vid onani så slipper ni kladdet. det är välbättre låta det spruta bara? de vågade heller inte prata om anala njutningar.eller kompis onani tex.

Sagt av: joakim 2013-09-11 09:52:58


Bra skrivet av Joakim. Fortfarande massa hyckleri i samhället om onani. Det e fortfarande tabu att öppet uttrycka sex med sigsjälv vare sig inne eller ute i det fria. Hade funnit det ganska upphetsande att hitta en runkande kille utomhus. Hade kanske till o med joinat honom. Haha

Sagt av: Danne 2013-07-09 11:39:33

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexteknik och praktik

Bild på ett naket par som skrattar

Vad är sex?

Om man ställer frågan ”vad är sex?” tänker de flesta antagligen på samlag. Men sex är mycket mer än det. Sex kan vara alla möjliga saker som till...

Läs mer
 
Klitorissex. En person kysser en annan på trosan.
 

Klitorissex

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för kvinnor att onanera. För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm...

Analsex. En person står bakom en annan.
 

Analsex

Analsex är att stimulera området i och runt omkring analen genom att slicka (rimming), pilla, smeka, föra in fingrar eller andra föremål och utöva...

Bild på ett par som pussar varandra på läpparna.
 

Puss och kyss

Munpussar är när läppar möts, men man kan förstås pussa på olika delar av kroppen också. För många betyder kyssar att man möts med lite lätt öppnade...

Smeksex. Hand som smeker en annans mage
 

Smeksex

Smeksex är när man smeker någon annan med sina händer eller själv blir smekt. Smekningarna kan vara över precis hela kroppen och så klart på...

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

Sexpodden

Om vett och etikett i sängen, att hitta till p-punkten, leva ihop utan sex, få till det under småbarnsåren och mycket mer. Lyssna!

Hitta rätt