Vanliga frågor och svar om onanitävlingen

Publicerad 2014-11-25 | Uppdaterad 2014-11-25

Kommentera | 5 kommentarer
Bild på två händer som knäpper upp gylfen i ett par jeans

Vad går tävlingen ut på?

RFSU:s medlemmar beslutade på den senaste kongressen att vi behöver hitta ett bra ord för kvinnors onani eller onani med fitta. Vi tycker inte att det finns något självklart ord i dag, motsvarande "runka" för män. Ord är viktiga för hur vi betraktar världen och oss själva. Ett bra ord kan användas och förstås av många utan att kännas pinsamt eller obekvämt.

Behövs verkligen ett nytt ord?

Visst finns det ord som används idag men det saknas ett gemensamt begrepp som förstås av alla. Historiskt sett har kvinnors sexualitet, och inte minst kvinnors onani, varit tabubelagd. Kvinnor förväntas inte ha lust och vara kåta på samma sätt som män, vilket speglas i avsaknaden av ord. Det är en maktfråga helt enkelt. Vi måste kunna prata om kvinnors onani på samma självklara sätt som mäns onani - och då behövs ett vedertaget ord. För femton år sedan lanserade vi ordet ”snippa” och nu finns det med i Svenska akademins ordlista och används av de flesta. Vår förhoppning är att vårt nya ord för kvinnors onani får samma positiva genomslag.

Varför förstärka skillnaden mellan kvinnor och män med ytterligare ett könskodat ord?

Vi möter tusentals människor med sexualupplysning varje år. Utifrån den erfarenheten vet vi att väldigt många tjejer och kvinnor är ovana och obekväma med att prata om onani. Att hitta ett vardagligt, lusfyllt ord för kvinnors onani tror vi är ett av många sätt att bryta tystnaden. Vi vet också att de allra flesta vi möter uppfattar ordet "runka" som maskulint. Kanske blir "runka" det vinnande ordet - i så fall kommer vi att jobba för att "runka" i framtiden lika självklart kommer att beteckna onani för kvinnor som för män. Men där är vi inte idag.

Vad menar ni med ”kvinnors onani”?

Vi menar alla som definierar sig som kvinnor, oavsett könsorgan. Vi väljer att använda ordet ”kvinnor” för att synliggöra en grupp som saknar ett vedertaget ord för sin onani. Det kan finnas andra som också känner att ordet ”runka” inte passar deras onani, till exempel ickebinära transpersoner oavsett könsorgan. Vi hoppas att det nya ordet kommer att fylla en lucka i språket för många.

Vad hände med förslagen ”snippra” och ”snippla”?

Vi etablerade ordet "snippa" eftersom det saknades ett ord för flickors kön, motsvarande ordet snopp. Vi (och de flesta med oss) använder orden snippa och snopp när vi pratar om barns könsorgan. När vi pratar om vuxna använder vi andra ord, som fitta och kuk. Därför valde vi att inte ha med något av orden som är varianter på ordet snippa. Ordet vi är på jakt efter riktar sig i första hand till vuxna. En motsvarighet till ordet runka helt enkelt.

Ordet "klittra" vann, är det det ni kommer att använda från och med nu?

Nej, först måste vi vrida och vända på orden tillsammans med språkvetare och andra experter. lagom till RFSU:s kongress nästa år kommer det att stå klart vilket ord vi väljer. Självklart kommer resultatet av omröstningen att ha tyngd när vi tar beslutet.

Kommentarer

Visar 1-3 av 5.  Per sida 

Då är vi två
Anna Magni, du är inte ensam om detta ord. Kul att två oberoende hjärnor tänkte samma tanke (ord).

Sagt av: Lars 2014-12-01 14:41:54

Svar till Frun
Förslagen har fullkomligt strömmat in per mail, i kommentarsfält, på vykort osv. Vi har inte haft mnöjlighet att räkna antalen förslag sorterat per ord. Men resultatet i omröstningen ger nog en bra fingervisning om hur fördelningen såg ut.

Sagt av: Frida webred 2014-12-01 11:36:33

Hur många?
Hur många deltagare föreslog tre vinnande förslagen?
Klittra ? st
Pulla ? st
Runka ? st

Sagt av: Frun i huset 2014-11-29 16:30:28

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt