Orgasm

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2016-10-27

Kommentera | 12 kommentarer
En kvinnas ansikte när hon får orgasm.

Orgasm är något de flesta förknippar med sex. Det kan vara bra att veta att inte alla som har sex alltid får orgasm och att orgasm inte är något som alla strävar efter varje gång.

Vad betyder orgasm?

Orgasm betyder klimax och klimax betyder i sin tur ”intensiv höjdpunkt”. Orgasmen kan alltså beskrivas som toppen eller höjdpunkten på en sexuell skönkänsla. Efter orgasmen går oftast den känslan ned. Kroppen, speciellt området kring könet, känns skön, varm och avslappnad efteråt. Men hur starkt personer upplever orgasmen är olika och det varierar dessutom mycket från gång till gång.

Hur känns en orgasm?

En orgasm kan kännas som nästan ingenting, ibland känns den i hela kroppen. Rent kroppsligt innebär en orgasm snabba muskelsammandragningar kring könet, högre puls och blodtryck och lite snabbare andhämtning. Istället för orgasm säger många ”att komma”.

Orgasm - en individuell känsla

Det vanligaste sättet för kvinnor och män att få orgasm är genom att stimulera klitoris- eller penisollonet och det finns inga fysiologiska förutsättningar som säger att det skulle vara lättare eller svårare att få orgasm beroende på om man är kvinna eller man. Man kan också få orgasm genom anal-, g/p-punkt- och vaginalstimulering samt genom att knipa med bäckenbottenmuskulaturen. Vissa kan få det bara genom att fantisera eller tänka sexuellt upphetsande tankar.

Hur får jag orgasm?

Det finns inga exakta instruktioner på hur man gör för att få orgasm. Det är en individuell känsla och upplevelse som därför kan vara svår att beskriva. Om det känns skönt när man smeker eller tar på sköna ställen på kroppen kan man prova att fortsätta med det, och när det känns som allra skönast kan orgasmen komma. Det är inte heller en självklarhet att man alltid får orgasm.

Träna upp orgasmen

Ett bra sätt att komma närmare orgasm är att träna. Prova på dig själv och lär känna din kropp så är det lättare i samspelet med en partner.

Barn och orgasm

Redan innan födseln, alltså inne i livmodern, kan barnet få orgasm. Många killar och tjejer har onanerat innan de kom i puberteten och har då smekt sig själva till skönkänslan och upplevt orgasm.

Orgasm och utlösning

Orgasm och utlösning (ejakulation) är två skilda fenomen även om de många gånger kommer samtidigt. Både kvinnor och män kan få utlösning och det sker genom att körtlar trycker ut vätska genom urinröret. Man kan få orgasm utan utlösning och utlösning utan orgasm. Utlösningen är själva utstötningen av vätska medan orgasmen handlar mer om den sköna känslan. Gemensamt för orgasmer är att kroppen reagerar genom ökad puls, muskelsammandragningar i underlivet, förhöjt blodtryck och en snabbare andhämtning. Utlösning börjar man få i samband med puberteten.

Tjejer kan få utlösning i samband med orgasm. Det är inte samma sak som lubrikationen, den våthet som kommer genom slidväggarna när man börjar bli upphetsad. Utlösningen kommer från urinröret. Eftersom en del tjejer inte känner till att de kan få utlösning tror de att de kissar på sig. Det kan kännas pinsamt. För andra är det inget de tänker på eller knappt märker om de får utlösning. Mängden kan variera från några droppar till en tesked - det är likadant för killar. Killars utlösning består av sperma (kallas också sädesvätska) och kommer från urinröret.

Gemensam orgasm

Om två eller fler personer har sex är det vanligaste är att en person kommer före en annan. Många tycker det är skönt att få orgasm samtidigt – men det är svårt och inte det vanligaste. Andra vill vänta tills partnern kommit för att sedan bli tillfredsställd själv. Att vilja komma före, efter eller tillsammans varierar – både mellan individer och från gång till gång.

Kommentarer

Visar 1-3 av 12.  Per sida 

Kommer urin inte sperma
När jag får ulösning så kommer det urin inte sperma det är gult och luktar urin (är 14) ÄR Det nåt fel på min penis?

Sagt av: Anonym 2015-06-22 17:49:32

fontänorgasm
När jag träffade min man för några år sedan upptäckte jag att jag kunde få fontänorgasm. Framförallt händer det när jag rider honom. Då kan jag bestämma hastighet, djup och vinkel. Hans kuk kan både stimulera g-punkten och nå min botten vilket jag njuter mycket av. Vi har en god stunds förspel, och det funkar bäst om han därefter först kommer in i mig i en ställning där han inte kommer in så långt, som missionären. Sedan rider jag honom, tar honom allt djupare efter hand. Det är extra skönt om han smeker eller kysser mina bröst under tiden. När jag känner en speciell känsla fortsätter jag rida i samma stadiga takt eller lite fortare och när det känns som att jag snart ska komma trycker jag på med musklerna (som när man vill kissa fortare eller klämma ut de sista dropparna) istället för att knipa med musklerna som jag gör när jag närmar mig klitorisorgasm. Fortsatt ritt, skönt bröstsmek och tryck med musklerna gör sen att jag kommer och under tiden flödar jag fantastiskt skönt. Jag älskar det och min man blir oerhört tänd av att jag kommer så kraftigt och vått. Lycka till alla fina som provar!

Sagt av: Maja 2014-11-22 11:55:52

Ingen utlösning
Min kille (förhållande sen 1 år tillbaka) får aldrig en orgasm/utlösning vid vårt samlag, bara när han drar i den själv, när jag inte är närvarande. Jätte jobbigt
Varför?
Önskar hjälp!!!!!!!!!!!!

Sagt av: Ingrid 2014-10-29 20:30:01

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexteknik och praktik

Bild på ett naket par som skrattar

Vad är sex?

Om man ställer frågan ”vad är sex?” tänker de flesta antagligen på samlag. Men sex är mycket mer än det. Sex kan vara alla möjliga saker som till...

Läs mer
 
Klitorissex. En person kysser en annan på trosan.
 

Klitorissex

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för kvinnor att onanera. För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm...

Analsex. En person står bakom en annan.
 

Analsex

Analsex är att stimulera området i och runt omkring analen genom att slicka (rimming), pilla, smeka, föra in fingrar eller andra föremål och utöva...

Bild på ett par som pussar varandra på läpparna.
 

Puss och kyss

Munpussar är när läppar möts, men man kan förstås pussa på olika delar av kroppen också. För många betyder kyssar att man möts med lite lätt öppnade...

Smeksex. Hand som smeker en annans mage
 

Smeksex

Smeksex är när man smeker någon annan med sina händer eller själv blir smekt. Smekningarna kan vara över precis hela kroppen och så klart på...

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

Sexpodden

Om vett och etikett i sängen, att hitta till p-punkten, leva ihop utan sex, få till det under småbarnsåren och mycket mer. Lyssna!

Hitta rätt