Vad är sex?

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2013-01-16

Kommentera | 5 kommentarer
Bild på ett naket par som skrattar

Om man ställer frågan ”vad är sex?” tänker de flesta antagligen på samlag. Men sex är mycket mer än det. Sex kan vara alla möjliga saker som till exempel att hångla, onanera, kyssas, smeka eller bli smekt, pussas, sexchatta, fantisera, flirta … Man kan säga att sex är allt som man blir upphetsad eller kåt av.

Sex känns olika

Man kan också uppfatta en sak som sex vid ett tillfälle, men inte nästa. En kram kan alltså vara sex, eller inte. Det beror på vilken känsla man har när man gör det.

Vem bestämmer vad sex är?

De flesta har idéer och tankar om vad sex är eller borde vara. Idéerna kan komma från andras berättelser om livet, från filmer, internet och tidningar. Man har också funderat och fantiserat själv. Lagar påverkar också vad vi tycker kring sex. De människor vi umgås med har ofta stor betydelse för hur vi tänker kring detta. Vi påverkas av vad våra vänner eller nära släktingar tycker. Ens föräldrar och kompisar har ofta stor betydelse. Det finns många olika uppfattningar i olika samhällen och i olika grupper om sexualitet.

Synen på sex förändras

Allt det här påverkar oss i hur vi tänker om sex och vad vi gör. Hur man ser på sex förändras också. Likaså hur vi uttrycker vår sexualitet och vilken sex vi har. Sexualvanorna förändras.

För hundra år sen var exempelvis onani något skamligt och man försökte få människor att inte onanera. Idag tycker vi det är okej, till och med något som är bra. Att synen på sex förändras gör också att folk tycker olika.

Sex första gången

Om någon får frågan ”När hade du sex första gången” tänker nog många på att frågan handlar om när man hade sitt första samlag. På samma sätt är det med frågan när man har sex första gången. Då tänker nog de flesta på första gången man hade samlag. Men för de allra flesta finns det det kan ju finnas många ”första gången”: första gången man onanerar, första gången man kysser någon, första gången man har sex med någon av samma kön och första gången man får orgasm.

Allt det här är sex, och det finns dessutom mycket mer.

Andras åsikter om sex

Andra kommer så klart att alltid ha åsikter som påverkar en, både på ett bra och ett dåligt sätt, men till slut beror det faktiskt på hur man själv uppfattar sex. Man gör sina egna tolkningar och bildar sig en egen uppfattning. Det betyder att det är du, ingen annan, som bestämmer vad som är sex för dig.

Vad är bra sex?

Bra sex är när alla inblandade parter har en bra känsla före, under och efter det att man har haft sex. Det är faktiskt inte konstigare än så.

Kommentarer

Visar 1-3 av 5.  Per sida 

Har fråga
Hur brukar relationer fungera, för dom som bor i gruppboende/Servicebostad ?

Sagt av: Jennie 2016-03-12 19:10:39

Ömhet och kärlek
Att älska och varmt försiktigt hålla om en kvinna är det bästa som finns.
Sadomachocism el dylikt förstår jag mig inte på, men, så länge dom inte skadar varandra så är det väl OK?
Själv älskar jag kvinnor utan ryamattor mellan benen.
Jag är inte pedofil vill jag understryka, men en hårfri kvinnas kön är det vackraste som finns. Jag önskar kyssa henne hur länge som helst!
Om jag hade henne hos mig.
MVH
Er Nisse

Sagt av: Nisse 2013-12-13 23:00:39


sex är kärlek ,kärlek är skönt

Sagt av: Anonym 2011-07-21 20:40:45

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexteknik och praktik

Bild på ett naket par som skrattar

Vad är sex?

Om man ställer frågan ”vad är sex?” tänker de flesta antagligen på samlag. Men sex är mycket mer än det. Sex kan vara alla möjliga saker som till...

Läs mer
 
Klitorissex. En person kysser en annan på trosan.
 

Klitorissex

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för kvinnor att onanera. För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm...

Analsex. En person står bakom en annan.
 

Analsex

Analsex är att stimulera området i och runt omkring analen genom att slicka (rimming), pilla, smeka, föra in fingrar eller andra föremål och utöva...

Bild på ett par som pussar varandra på läpparna.
 

Puss och kyss

Munpussar är när läppar möts, men man kan förstås pussa på olika delar av kroppen också. För många betyder kyssar att man möts med lite lätt öppnade...

Smeksex. Hand som smeker en annans mage
 

Smeksex

Smeksex är när man smeker någon annan med sina händer eller själv blir smekt. Smekningarna kan vara över precis hela kroppen och så klart på...

Sexpodden - vuxenradio från RFSU

Sexpodden

Om vett och etikett i sängen, att hitta till p-punkten, leva ihop utan sex, få till det under småbarnsåren och mycket mer. Lyssna!

Hitta rätt