Annika och maken väntar tills assistenterna gått hem

Publicerad 2015-05-05 | Uppdaterad 2015-05-05

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Annika Taesler

Att ha personlig assistent och samtidigt känna sig fri att ha sex när och hur man vill med sin partner är en ekvation som ibland kan vara svår att få ihop. Annika Taesler, 35, har kraftigt nedsatt rörelseförmåga och assistens dygnet runt, men skulle aldrig vilja ta in en främmande person i sängkammaren.

”Vi planerar sexlivet till stunder då huset är tomt på assistenter.”Annika

– Man får hitta andra sätt, säger hon.

För elva år sedan förändrades Annika Taeslers liv totalt. Hon föll av en häst och fick en ryggmärgsskada som gör att hon numera har 86 procents nedsatt rörelseförmåga. Det enda hon kan röra lite är armen. Redan före olyckan var hon tillsammans med sin nuvarande make. Sexlivet var bara en av alla saker i deras gemensamma liv som förändrades efter olyckan.

– Det man får göra när något sånt här händer, inte bara på det sexuella området, utan alla områden, är att tänka om. Man kanske inte kan göra allt precis enligt samma norm och mall som man har gjort förut, säger hon.

Att ha personlig assistent var inget Annika Taesler räknade med när hon gifte sig med sin man.

”Utseendemässigt är det en katastrof - alla mina muskler förtvinar. Men det är samtidigt lite coolt att inte kunna frisera sig.”Annika

– Jag personligen skulle inte vara bekväm med att vara intim i ett rum och ha assistent i samma hus. Men om man tar hjälp måste det nog finnas en väldigt ömsesidig respekt och förståelse, säger hon.

Annika och hennes man planerar sitt sexliv till stunder då huset är tomt på assistenter. Annika låter ibland sin man vara nattassistent, så att de får vara själva.

– Dessutom går det ju rent praktiskt att be någon försvinna ett par timmar, säger hon.

För att få privat utrymme är det viktigt att våga prata med assistenten.

– Ju rakare kommunikation vi har haft - desto mer förståelse har jag mött. Jag tror att mina assistenter tänker på hur de själva skulle vilja ha det om de var jag, säger Annika.

Hon och hennes man har fått ett barn efter olyckan och de fortsätter att njuta av varandras kroppar. Sexlivet är annorlunda, men Annika brukar tänka att förändring är något alla upplever.

– Den bild som de flesta av oss har av sexualitet är heterosexuell tvåsamhet där vissa ställningar och vissa förspel ska vara normen. I själva verket tror jag många av oss faller utanför det av olika anledningar.

Och på ett sätt känner hon att det också kan finnas en fördel med hennes situation. Hon tvingas ge sig hän fullständigt.

– Utseendemässigt är det en katastrof - alla mina muskler förtvinar. Men det är samtidigt lite coolt att inte kunna frisera sig, att helt tvingas blotta sig för en annan människa. Som tonåring kunde jag aldrig ge mig hän, men nu har jag inget val, min kropp kan inte vara på helspänn - jag är den jag är, säger hon.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualitet och funktionsnedsättningar

Bild på kläder som ligger utspridda runt en soffa

Funkis-sex i vardagen - så gör du!

Alla har vi frågor och hitta sätt att leva ut vår sexualitet. Här är några trix och råd på vägen för dig som har en rörelsenedsättning. Glidlakan,...

Läs mer
 
Bild på ett gäng olika sexleksaker och hjälpmedel
 

Experimentera med hjälpmedel och leksaker

Fjädervippor, massageoljor, sällskapsspel, film och litteratur, ögonbindlar, vibratorer i alla storlekar och styrkor - här tipsar vi om de bästa...

 

Ingers kärleksskola för Aspergare

Att flirta är svårt. Men hur gör du som dessutom har Aspergers och därför redan från början tycker det är svårt att tolka sociala signaler? Inger Jalakas skrev en kärleksskola för Aspergare.

 

Frida vågade bli gravid trots nervsjukdomen

Frida Inghamn har dövblindhet och har en muskelsjukdom som gör henne allt mer funktionsnedsatt. Hon och maken Sven valde att våga ändå. För sju år sedan fick de dottern dottern Ottilia.

 

Tydliga emojis underlättar när Henrik nätdejtar

Henrik Ragnevi, 36, har aspergers. Det har gjort det svårt att förstå sociala koder och att våga börja flirta. Tur att det finns knep.

 

Emelie leker sig fram mot den perfekta dejten

Är det svårare att dejta för att man har en rörelsenedsättning? Nej, tycker CP-skadade Emelie Felderman, 34, som blev känd genom tv-programmet ”De dejtbara”.

Bild på en person som sitter i ett fönster och ler
 

Att flirta utan att se

Hur flirtar man utan ”första ögonkastet”? Vad väcker attraktionen om man inte kan se? Den frågan ställde sig familjerådgivaren Monica Granberg efter...

Bild på Veronica Svensk
 

Veronica: Det är viktigt att prata sex med assistenten

Våga prata med assistenten om var gränserna går för vad du kan få hjälp med när det gäller sex. Det tycker Veronica Svensk, som har personlig...

Bild på Annika Taesler
 

Annika och maken väntar tills assistenterna gått hem

Att ha personlig assistent och samtidigt känna sig fri att ha sex när och hur man vill med sin partner är en ekvation som ibland kan vara svår att...

Om funkis-sex

En funktionsnedsättning kan yttra sig på många olika sätt. Vissa funktionsnedsättningar är synliga, medan andra är mindre synliga.

 

För just dig kan det handla det om att sinnesintrycken som synen eller hörseln inte fungerar så bra, vilket i sin tur kan påverka din förmåga och möjlighet att kommunicera.

 

För en annan kan det handla om en medfödd eller förvärvad hjärnskada, en skada på ryggmärg eller ben, något som kan påverka förmågan att njuta av eller att praktisera sex.

 

Du som har intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar kan ha särskilda behov, exempelvis anpassad information på lättare svenska.

 

Medan du som har autism, Asbergers syndrom eller adhd - och som har svårt med samspel och att uppfatta nyanser i kommunikation - kan behöva text och råd kring just detta.

 

Om du lider av värk som gör sig påmind vid sex så finns det särskilda tips om vad man kan göra för att minska påverkan på sexlivet.

 

Mycket av den information som finns på våra sex- och relationssidor är förstås användbar för alla - oavsett funktionsnedsättning eller ej - men här nedan finns några artiklar med särskilda tips och råd kring några funktionsnedsättningar!

 

Hitta rätt