Att flirta utan att se

Publicerad 2015-04-27 | Uppdaterad 2015-05-25

Hur flirtar man utan ”första ögonkastet”? Vad väcker attraktionen om man inte kan se? Den frågan ställde sig familjerådgivaren Monica Granberg efter att hon mött många synskadade i sitt arbete. Resultatet blev en av få studier om blindas flirtande och sexualitet.

Kommentera | 1 kommentar
Bild på en person som sitter i ett fönster och ler

Monica Granberg intervjuade tio personer, fem män och fem kvinnor, både vuxensynskadade och personer som var blinda sedan födseln, om hur det blir när andra sinnen än synen tar över flirtandet. Det visade sig att beröringen har en viktig roll.

”Krogen är en dålig raggningsplats för den som flirtar utan blickar”

– Av att hålla i en arm kan man få en uppfattning om hur en kropp är byggd.  Av beröring kan man också utläsa intresse om en hand dröjer sig kvar på armen till exempel, eller hur fast ett grepp är. Ett handslag kan säga mycket, säger hon.

Andra saker som kan få blodet att rusa är röster eller dofter.

– Vissa sa även att de tände på ett vackert namn, säger Monica Granberg.

Krogen är dock en dålig raggningsplats för den som flirtar utan blickar, enligt intervjupersonerna. Ljudvolymen är för hög och det finns risk för dråpliga missförstånd när man inte kan följa blickars gång.

– Någon blev utskälld för att hon ”flirtat med en annan persons man” fast hon bara fäst blicken på personen utan att veta det. Andra hade helt missat att personer haft vigselringar på sig, säger hon.

Monica Granbergs tips är att våga fortsätta ta kontakt trots att det blivit pinsamt eller att man blivit avvisad.

– Att bli avvisad händer alla. Men det är så lätt att blinda låser in sig i sin bubbla. Det är viktigt att inte ge upp, säger hon.

Känns krogen jobbig gäller det att leta efter en partner bland kompisars kompisar.

– Det är viktigt att odla sitt nätverk. Därigenom träffar man nya människor och kan till slut hitta rätt.

Många synskadade blir tillsammans med andra synskadade, så föreningar för synskadade är också en bra plats att mötas på, tror Monica Granberg. Kärleken kan dessutom dyka upp i vardagssammanhang. Monica Granberg har stött på många som mött kärleken på en lite ovanlig plats.

– Det är ganska vanligt att bli ihop med färdtjänstchauffören. En del ser färdtjänsten som rena raggningstaxin, säger hon.

Även om vägen till en relation kan vara lite krånglig så har blinda inte annorlunda fysiska förutsättningar för att få ett bra sexliv seende.

– Vem har inte älskat i mörker? säger Monica Granberg.

”Vem har inte älskat i mörker?”

Men det finns ett problem som personer som inte ser har gemensamt: de får mycket sämre sexualundervisning än seende. Här tycker Monica Granberg att man ska kräva mer taktil undervisning.

– Jag skulle vilja se modeller av snippor och snoppar att känna på i skolorna, säger hon.

Text: Martina Strand Nyhlin
Foto: Flickr creative commons/erfon elijah

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Jag åker inte färdtjänst för att bli raggad på!
Härligt för dem som träffar kärleken i färdtjänsttaxin men upplever rubriken "färdtjänsten är rena raggningstaxin" som problematisk. Jag och många andra unga feminint kodade personer upplever ständigt chaufförer som går över gränsen. Ibland bara diverse olämpliga kommentarer till direkta sexuella trakasserier. Som vanligt är mkt i gråzonen och pga utsatt läge svårt att konfrontera. Jag känner att rubriken kan tolkas som att detta beteende är okej. Jag åker inte färdtjänst för att bli raggad på utan fär att jag omöjligt kan ta mig från punkt A till punkt B utan den..

Sagt av: marika 2015-04-30 18:09:08

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualitet och funktionsnedsättningar

Bild på kläder som ligger utspridda runt en soffa

Funkis-sex i vardagen - så gör du!

Alla har vi frågor och hitta sätt att leva ut vår sexualitet. Här är några trix och råd på vägen för dig som har en rörelsenedsättning. Glidlakan,...

Läs mer
 
Bild på ett gäng olika sexleksaker och hjälpmedel
 

Experimentera med hjälpmedel och leksaker

Fjädervippor, massageoljor, sällskapsspel, film och litteratur, ögonbindlar, vibratorer i alla storlekar och styrkor - här tipsar vi om de bästa...

 

Ingers kärleksskola för Aspergare

Att flirta är svårt. Men hur gör du som dessutom har Aspergers och därför redan från början tycker det är svårt att tolka sociala signaler? Inger Jalakas skrev en kärleksskola för Aspergare.

 

Frida vågade bli gravid trots nervsjukdomen

Frida Inghamn har dövblindhet och har en muskelsjukdom som gör henne allt mer funktionsnedsatt. Hon och maken Sven valde att våga ändå. För sju år sedan fick de dottern dottern Ottilia.

 

Tydliga emojis underlättar när Henrik nätdejtar

Henrik Ragnevi, 36, har aspergers. Det har gjort det svårt att förstå sociala koder och att våga börja flirta. Tur att det finns knep.

 

Emelie leker sig fram mot den perfekta dejten

Är det svårare att dejta för att man har en rörelsenedsättning? Nej, tycker CP-skadade Emelie Felderman, 34, som blev känd genom tv-programmet ”De dejtbara”.

Bild på en person som sitter i ett fönster och ler
 

Att flirta utan att se

Hur flirtar man utan ”första ögonkastet”? Vad väcker attraktionen om man inte kan se? Den frågan ställde sig familjerådgivaren Monica Granberg efter...

Bild på Veronica Svensk
 

Veronica: Det är viktigt att prata sex med assistenten

Våga prata med assistenten om var gränserna går för vad du kan få hjälp med när det gäller sex. Det tycker Veronica Svensk, som har personlig...

Bild på Annika Taesler
 

Annika och maken väntar tills assistenterna gått hem

Att ha personlig assistent och samtidigt känna sig fri att ha sex när och hur man vill med sin partner är en ekvation som ibland kan vara svår att...

Om funkis-sex

En funktionsnedsättning kan yttra sig på många olika sätt. Vissa funktionsnedsättningar är synliga, medan andra är mindre synliga.

 

För just dig kan det handla det om att sinnesintrycken som synen eller hörseln inte fungerar så bra, vilket i sin tur kan påverka din förmåga och möjlighet att kommunicera.

 

För en annan kan det handla om en medfödd eller förvärvad hjärnskada, en skada på ryggmärg eller ben, något som kan påverka förmågan att njuta av eller att praktisera sex.

 

Du som har intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar kan ha särskilda behov, exempelvis anpassad information på lättare svenska.

 

Medan du som har autism, Asbergers syndrom eller adhd - och som har svårt med samspel och att uppfatta nyanser i kommunikation - kan behöva text och råd kring just detta.

 

Om du lider av värk som gör sig påmind vid sex så finns det särskilda tips om vad man kan göra för att minska påverkan på sexlivet.

 

Mycket av den information som finns på våra sex- och relationssidor är förstås användbar för alla - oavsett funktionsnedsättning eller ej - men här nedan finns några artiklar med särskilda tips och råd kring några funktionsnedsättningar!

 

Hitta rätt