Experimentera med hjälpmedel och leksaker

Publicerad 2015-01-20 | Uppdaterad 2015-01-28

Fjädervippor, massageoljor, sällskapsspel, film och litteratur, ögonbindlar, vibratorer i alla storlekar och styrkor - här tipsar vi om de bästa hjälpmedlen och leksakerna.

Kommentera | 2 kommentarer
Bild på ett gäng olika sexleksaker och hjälpmedel

Vid ett besök på den erotiska butiken Pistill i Stockholm öppnar sig en hel värld av hjälpmedel för den som vill utforska sin sexualitet, med sig själv eller med andra. Tina Hagelin, som driver Pistill, ledsagar runt och delar med sig av sin breda kunskap kring sexualitet, kropp och njutning. Fjädervippor, sensuella doftmassageoljor, erotiska sällskapsspel, erotisk film och litteratur, ögonbindlar, vibratorer i alla storlekar och utföranden – allt ifrån små redskap som man kan trä på ett finger, sådana man kan trä på hela handen så att den sitter stadigt till större apparater med extra starka vibrationer – bra för den som har nedsatt känsel.

”Allt ifrån små redskap till större apparater”

Här finns penisringar som underlättar för penis erektion, modernt designade vakuumpumpar (för att få stånd) – som också fungerar som en lösvagina – med sugproppar att fästa i badkaret eller på sänggaveln. Analpluggar som stimulerar prostatakörteln eller som kan användas under sextillfället om man ofrivilligt läcker avföring.

Dildor (massagestavar) i olika färger, former och storlekar. Vibrerande i olika grad eller inte alls. De som samtidigt kan stimulera g-punkten på slidans framvägg och analen (där det sitter mängder av nervändar som är känsliga för beröring).

På Pistill finns också glidmedel för den som har problem med torra slemhinnor eller bara vill ha våtare sex. Det finns neutrala vattenbaserade glidmedel eller med silikonolja, de med lusthöjande ämnen och kylande effekter som sätter fart på blodcirkulationen och ökar effekten och känseln. Det finns också en ”orgasmgel” som heter ON, som ger effekt i 45 minuter.

”Många som kommer hit har inte kontakt med sin kropp”Tina Hagelin

Alla sorters kondomer, också sådana som innehåller fördröjningsgel – det vill säga som fördröjer orgasm och utlösning, och RFSU:s kondom Power som innehåller ämnen som stimulerar erektionen.

Trots alla apparater vill Tina Hagelin slå ett slag för beröringens kraft.

- Det är många som kommer hit som inte har kontakt med sin kropp och därmed inte heller sin lust. Att börja med att röra sig själv eller någon annan med sköna oljor eller med en fjädervippa ökar förmågan att lära sig mer om vad man vill och inte. Och att stressa av, säger hon.

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

är nervös
jag gillar leka med mej själv men vågar inte köpa dildos o sånt för rädd att bli upptäckt o så

hur kan man göra det skönt att pulla om det är första gång?
har ryggmärgsbråck o jag blir kåt typ flera ffr per dag

Sagt av: Hultan 2016-06-18 17:19:21

Jag har prövat alla
Jag fördrar dildon efterom det känns som en hård kuk när man använder den, så det är min sex rekomendation :)

Sagt av: Sexexpert 2015-05-25 10:48:23

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualitet och funktionsnedsättningar

Bild på kläder som ligger utspridda runt en soffa

Funkis-sex i vardagen - så gör du!

Alla har vi frågor och hitta sätt att leva ut vår sexualitet. Här är några trix och råd på vägen för dig som har en rörelsenedsättning. Glidlakan,...

Läs mer
 
Bild på ett gäng olika sexleksaker och hjälpmedel
 

Experimentera med hjälpmedel och leksaker

Fjädervippor, massageoljor, sällskapsspel, film och litteratur, ögonbindlar, vibratorer i alla storlekar och styrkor - här tipsar vi om de bästa...

 

Ingers kärleksskola för Aspergare

Att flirta är svårt. Men hur gör du som dessutom har Aspergers och därför redan från början tycker det är svårt att tolka sociala signaler? Inger Jalakas skrev en kärleksskola för Aspergare.

 

Frida vågade bli gravid trots nervsjukdomen

Frida Inghamn har dövblindhet och har en muskelsjukdom som gör henne allt mer funktionsnedsatt. Hon och maken Sven valde att våga ändå. För sju år sedan fick de dottern dottern Ottilia.

 

Tydliga emojis underlättar när Henrik nätdejtar

Henrik Ragnevi, 36, har aspergers. Det har gjort det svårt att förstå sociala koder och att våga börja flirta. Tur att det finns knep.

 

Emelie leker sig fram mot den perfekta dejten

Är det svårare att dejta för att man har en rörelsenedsättning? Nej, tycker CP-skadade Emelie Felderman, 34, som blev känd genom tv-programmet ”De dejtbara”.

Bild på en person som sitter i ett fönster och ler
 

Att flirta utan att se

Hur flirtar man utan ”första ögonkastet”? Vad väcker attraktionen om man inte kan se? Den frågan ställde sig familjerådgivaren Monica Granberg efter...

Bild på Veronica Svensk
 

Veronica: Det är viktigt att prata sex med assistenten

Våga prata med assistenten om var gränserna går för vad du kan få hjälp med när det gäller sex. Det tycker Veronica Svensk, som har personlig...

Bild på Annika Taesler
 

Annika och maken väntar tills assistenterna gått hem

Att ha personlig assistent och samtidigt känna sig fri att ha sex när och hur man vill med sin partner är en ekvation som ibland kan vara svår att...

Om funkis-sex

En funktionsnedsättning kan yttra sig på många olika sätt. Vissa funktionsnedsättningar är synliga, medan andra är mindre synliga.

 

För just dig kan det handla det om att sinnesintrycken som synen eller hörseln inte fungerar så bra, vilket i sin tur kan påverka din förmåga och möjlighet att kommunicera.

 

För en annan kan det handla om en medfödd eller förvärvad hjärnskada, en skada på ryggmärg eller ben, något som kan påverka förmågan att njuta av eller att praktisera sex.

 

Du som har intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar kan ha särskilda behov, exempelvis anpassad information på lättare svenska.

 

Medan du som har autism, Asbergers syndrom eller adhd - och som har svårt med samspel och att uppfatta nyanser i kommunikation - kan behöva text och råd kring just detta.

 

Om du lider av värk som gör sig påmind vid sex så finns det särskilda tips om vad man kan göra för att minska påverkan på sexlivet.

 

Mycket av den information som finns på våra sex- och relationssidor är förstås användbar för alla - oavsett funktionsnedsättning eller ej - men här nedan finns några artiklar med särskilda tips och råd kring några funktionsnedsättningar!

 

Hitta rätt