Emelie leker sig fram mot den perfekta dejten

Publicerad 2015-04-27 | Uppdaterad 2015-04-28

Är det svårare att dejta för att man har en rörelsenedsättning? Nej, tycker CP-skadade Emelie Felderman, 34, som blev känd genom tv-programmet ”De dejtbara”.

Kommentera | 0 kommentarer

Emelie Felderman längtar efter långvarig kärlek - men leker sig gärna fram tills hon hittar den. Hon internetdejtar och är alltid öppen med sin funktionsnedsättning. Både personer som vill ha en relation och såna som är nyfikna på hennes funktionsnedsättning tar kontakt.

”Vissa berättar om sina villor det första de gör. Då blir jag lite rädd.”Emelie Felderman

– En del säger att ”de alltid drömt om sex med en handikappad kvinna”, men dem brukar jag inte dejta, säger hon.

Andra är lite väl ordentliga.

– Vissa berättar om sina villor det första de gör. Då blir jag lite rädd. Jag tänker mig att de ser mig som en skör människa som måste bli omhändertagen, säger hon.

Hon träffade ingen partner via ”De dejtbara”. Däremot lärde hon sig att inte kompromissa. Det ska kännas bra i magen att dejta. Många som har någon form av funktionsnedsättning kan känna sig extra osäkra på att dejta av rädsla för att inte kunna freda sig för konstiga typer. Men Emelie Felderman tycker inte man ska vara rädd, utan smart.

– Jag brukar kolla upp personen på nätet, skajpa med den och prata i telefon så man får en känsla för personen innan man ses, säger hon.

Hon dejtar också gärna i en lugn och trygg offentlig miljö - som på ett museum eller ett fik.

– Men det sitter också i det mentala. Även om man har ett funktionshinder så har man ju oftast en viss rörelseförmåga, och självkänsla och självbevarelsedrift. Man är inte så försvarslös som man tror, säger hon.

Emelie Felderman har haft sex både i cybervärlden och i verkliga livet. Men länge var hon rädd för penetrerande sex på grund av en dålig gynekologupplevelse. Hon fick inte hjälp att slappna vid undersökningen hos gynekologen, som därför drog slutsatsen att hon inte skulle kunna ha samlag.

”Jag har haft sex både i cybervärlden och i verkliga livet.”Emelie Felderman

– Hon sa ”men det går ju bra att hålla handen också”. Och jag fick inga råd om preventivmedel, för det var ju ”ingen idé”, säger Emelie Felderman.

Men på en annan klinik såg nyligen personalen hennes behov och fann att allt såg bra ut. Så nu känner hon sig redo att upptäcka även den biten.

Inför framtiden har Emelie Felderman traditionella drömmar om man, hus och barn. Men först vill hon få till den perfekta dejten.
– Jag drömmer om att åka go-kart på en dejt. Jag tror jag har min bästa dejt framför mig, säger hon.

Emelies fyra tips för att våga

  1. Internet är ett bra ställe att dejta på.
  2. Lita på dina egna förmågor, du är inte så försvarslös som du tror. Är du en vuxen omdömesgill person så kan du lita på din magkänsla om en person.
  3. Våga se det roliga i att dejta - var inte för seriös.
  4. Leta upp en expert som du får förtroende för när det gäller att ta reda på dina fysiska möjligheter att ha sex.

Text: Martina Strand Nyhlin

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualitet och funktionsnedsättningar

Bild på kläder som ligger utspridda runt en soffa

Funkis-sex i vardagen - så gör du!

Alla har vi frågor och hitta sätt att leva ut vår sexualitet. Här är några trix och råd på vägen för dig som har en rörelsenedsättning. Glidlakan,...

Läs mer
 
Bild på ett gäng olika sexleksaker och hjälpmedel
 

Experimentera med hjälpmedel och leksaker

Fjädervippor, massageoljor, sällskapsspel, film och litteratur, ögonbindlar, vibratorer i alla storlekar och styrkor - här tipsar vi om de bästa...

 

Ingers kärleksskola för Aspergare

Att flirta är svårt. Men hur gör du som dessutom har Aspergers och därför redan från början tycker det är svårt att tolka sociala signaler? Inger Jalakas skrev en kärleksskola för Aspergare.

 

Frida vågade bli gravid trots nervsjukdomen

Frida Inghamn har dövblindhet och har en muskelsjukdom som gör henne allt mer funktionsnedsatt. Hon och maken Sven valde att våga ändå. För sju år sedan fick de dottern dottern Ottilia.

 

Tydliga emojis underlättar när Henrik nätdejtar

Henrik Ragnevi, 36, har aspergers. Det har gjort det svårt att förstå sociala koder och att våga börja flirta. Tur att det finns knep.

 

Emelie leker sig fram mot den perfekta dejten

Är det svårare att dejta för att man har en rörelsenedsättning? Nej, tycker CP-skadade Emelie Felderman, 34, som blev känd genom tv-programmet ”De dejtbara”.

Bild på en person som sitter i ett fönster och ler
 

Att flirta utan att se

Hur flirtar man utan ”första ögonkastet”? Vad väcker attraktionen om man inte kan se? Den frågan ställde sig familjerådgivaren Monica Granberg efter...

Bild på Veronica Svensk
 

Veronica: Det är viktigt att prata sex med assistenten

Våga prata med assistenten om var gränserna går för vad du kan få hjälp med när det gäller sex. Det tycker Veronica Svensk, som har personlig...

Bild på Annika Taesler
 

Annika och maken väntar tills assistenterna gått hem

Att ha personlig assistent och samtidigt känna sig fri att ha sex när och hur man vill med sin partner är en ekvation som ibland kan vara svår att...

Om funkis-sex

En funktionsnedsättning kan yttra sig på många olika sätt. Vissa funktionsnedsättningar är synliga, medan andra är mindre synliga.

 

För just dig kan det handla det om att sinnesintrycken som synen eller hörseln inte fungerar så bra, vilket i sin tur kan påverka din förmåga och möjlighet att kommunicera.

 

För en annan kan det handla om en medfödd eller förvärvad hjärnskada, en skada på ryggmärg eller ben, något som kan påverka förmågan att njuta av eller att praktisera sex.

 

Du som har intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar kan ha särskilda behov, exempelvis anpassad information på lättare svenska.

 

Medan du som har autism, Asbergers syndrom eller adhd - och som har svårt med samspel och att uppfatta nyanser i kommunikation - kan behöva text och råd kring just detta.

 

Om du lider av värk som gör sig påmind vid sex så finns det särskilda tips om vad man kan göra för att minska påverkan på sexlivet.

 

Mycket av den information som finns på våra sex- och relationssidor är förstås användbar för alla - oavsett funktionsnedsättning eller ej - men här nedan finns några artiklar med särskilda tips och råd kring några funktionsnedsättningar!

 

Hitta rätt