Frida vågade bli gravid trots nervsjukdomen

Publicerad 2015-04-27 | Uppdaterad 2015-04-27

Frida Inghamn har dövblindhet och har en muskelsjukdom som gör henne allt mer funktionsnedsatt. Hon och maken Sven valde att våga ändå. För sju år sedan fick de dottern dottern Ottilia.

Kommentera | 1 kommentar

Foto från Fridas blogg

Frida skriver om sitt liv i Örebro på bloggen Livet med tre sinnen. Sedan fyraårsåldern har hon blivit allt mer funktionsnedsatt av nervsjukdomen PHARC som bland annat medför smärtor och svaghet i armar och ben, skakningar och ryckningar i kroppen och kraftig hörsel- och synnedsättning.

När hon och Sven ville bli med barn 2008 kunde neurologen inte ge besked om hur en graviditet skulle gå.

”Jag får träningsvärk efter sex, men det är det värt.”Frida Ingham

– Jag var orolig för att kroppen skulle stöta bort barnet och för att benen inte skulle orka den extra tyngden. Det fanns också en viss oro för att barnet skulle ärva min sjukdom. Men vi längtade så oerhört mycket efter barn, så vi tänkte att svårigheterna som kommer tar vi då, säger Frida.

Att ha sex trots smärtorna är inget praktiskt problem för Frida. Hon är inte stel i kroppen.

– Jag har begränsad ork, och jag har får träningsvärk i efterhand, men det är det värt, säger hon.

Hon blev snabbt gravid och graviditeten gick bra, förutom illamåendet. Förlossningen däremot är ett jobbigt minne. Läkaren vågade inte lägga ryggmärgsbedövning på grund av ett otydligt intyg från Fridas neurolog, lokalbedövningen tog inte rätt och krystningsvärkarna var tunga. Det slutade med sugklocka.

– Om jag skulle skaffa ett andra barn är läkarna nu väldigt överens om att man skulle behöva göra kejsarsnitt, säger Frida.

Efter förlossningen har Fridas symptom försämrats. Hon sitter nu i rullstol och har sämre syn. Men hon ångrar inte beslutet att bli förälder.

– Ottilia är det bästa som hänt mig, jag har aldrig för en sekund ångrat mitt beslut att skaffa barn, säger Frida.

Hon har fått cochleaimplantat och hör bättre. En förälder med med tre funktionshinder måste vara väldigt uppfinningsrik. Frida ammade till exempel alltid liggandes för att orka. Och när Ottilia lärde sig gå hittade Frida ett sätt för att kunna gå promenader med både rullator och litet barn.

”Assistenterna kan vara mina armar, ögon eller öron, men det är jag som styr.”Frida Ingham

– Hon hade en sele som såg ut som en pandaryggsäck, och höll i mitt lillfinger så jag skulle känna att hon hela tiden var bredvid, säger Frida.

Assistentens roll har blivit viktigare ju mer praktisk hjälp Frida behöver. Men det råder ingen tvekan om vem som är förälder till Ottilia, som nu är sju år.

— Jag vill ta all hjälp jag kan för att få för att ha mycket ork som möjligt med Ottilia. Assistenterna kan ibland vara mina armar, ögon eller öron men det är jag som styr och hjälper henne, säger Frida.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Bilden
Följer lilla Clarissa Volmar på Facebook där jag hittade en kommentar från dig som ledde hit.
Tack för bilden! Mycket vacker.

Sagt av: Andreas 2017-02-18 19:48:28

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualitet och funktionsnedsättningar

Bild på kläder som ligger utspridda runt en soffa

Funkis-sex i vardagen - så gör du!

Alla har vi frågor och hitta sätt att leva ut vår sexualitet. Här är några trix och råd på vägen för dig som har en rörelsenedsättning. Glidlakan,...

Läs mer
 
Bild på ett gäng olika sexleksaker och hjälpmedel
 

Experimentera med hjälpmedel och leksaker

Fjädervippor, massageoljor, sällskapsspel, film och litteratur, ögonbindlar, vibratorer i alla storlekar och styrkor - här tipsar vi om de bästa...

 

Ingers kärleksskola för Aspergare

Att flirta är svårt. Men hur gör du som dessutom har Aspergers och därför redan från början tycker det är svårt att tolka sociala signaler? Inger Jalakas skrev en kärleksskola för Aspergare.

 

Frida vågade bli gravid trots nervsjukdomen

Frida Inghamn har dövblindhet och har en muskelsjukdom som gör henne allt mer funktionsnedsatt. Hon och maken Sven valde att våga ändå. För sju år sedan fick de dottern dottern Ottilia.

 

Tydliga emojis underlättar när Henrik nätdejtar

Henrik Ragnevi, 36, har aspergers. Det har gjort det svårt att förstå sociala koder och att våga börja flirta. Tur att det finns knep.

 

Emelie leker sig fram mot den perfekta dejten

Är det svårare att dejta för att man har en rörelsenedsättning? Nej, tycker CP-skadade Emelie Felderman, 34, som blev känd genom tv-programmet ”De dejtbara”.

Bild på en person som sitter i ett fönster och ler
 

Att flirta utan att se

Hur flirtar man utan ”första ögonkastet”? Vad väcker attraktionen om man inte kan se? Den frågan ställde sig familjerådgivaren Monica Granberg efter...

Bild på Veronica Svensk
 

Veronica: Det är viktigt att prata sex med assistenten

Våga prata med assistenten om var gränserna går för vad du kan få hjälp med när det gäller sex. Det tycker Veronica Svensk, som har personlig...

Bild på Annika Taesler
 

Annika och maken väntar tills assistenterna gått hem

Att ha personlig assistent och samtidigt känna sig fri att ha sex när och hur man vill med sin partner är en ekvation som ibland kan vara svår att...

Om funkis-sex

En funktionsnedsättning kan yttra sig på många olika sätt. Vissa funktionsnedsättningar är synliga, medan andra är mindre synliga.

 

För just dig kan det handla det om att sinnesintrycken som synen eller hörseln inte fungerar så bra, vilket i sin tur kan påverka din förmåga och möjlighet att kommunicera.

 

För en annan kan det handla om en medfödd eller förvärvad hjärnskada, en skada på ryggmärg eller ben, något som kan påverka förmågan att njuta av eller att praktisera sex.

 

Du som har intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar kan ha särskilda behov, exempelvis anpassad information på lättare svenska.

 

Medan du som har autism, Asbergers syndrom eller adhd - och som har svårt med samspel och att uppfatta nyanser i kommunikation - kan behöva text och råd kring just detta.

 

Om du lider av värk som gör sig påmind vid sex så finns det särskilda tips om vad man kan göra för att minska påverkan på sexlivet.

 

Mycket av den information som finns på våra sex- och relationssidor är förstås användbar för alla - oavsett funktionsnedsättning eller ej - men här nedan finns några artiklar med särskilda tips och råd kring några funktionsnedsättningar!

 

Hitta rätt